Cronos Posted March 6, 2011 Author Share Posted March 6, 2011 Witam.Od jakiegoś czasu już mnie nurtowała ta budowla. Znajduje się przy drodze, w okolicach dyrekcji dawnej kopalni Królowa Luiza w Zabrzu. jest to stalowa konstrukcja, wyraźnie nitowana z otworami na około. Kojarzy ktoś taka konstrukcje z innych miejsc? Zdjęcia zapożyczyłem z innego forum, gdzie nie odpowiedziano na te pytanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cronos Posted March 6, 2011 Author Share Posted March 6, 2011 Z tyłu jest widoczne zasypane zejście i jakieś ceglane elementy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
woytas Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 fundament pod jakis dzwig? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cronos Posted March 6, 2011 Author Share Posted March 6, 2011 Nie,nie. Wyraźnie puste w środku, a ten beton i cegły na górze to jakby dodatkowe wzmocnienie. I widać z tyłu dochodzące zagłębienie, jakby zejście.Jest jeszcze inne wyjaśnienie: w tym rejonie przechodzi pod ziemią Główna sztolnia dziedziczna, i na mapach w tej okolicy powinien być jej świetlik, czyli wentylacja. Problem w tym że ta sztolnia idzie po drugiej stronie drogi, jakieś 20 metrów od tego czegoś", i tam tez ten świetlik jest zaznaczony. Przejadę się tam w najbliższym czasie na rowerze i obfotografuję dokładneiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
woytas Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 Mam mapy gornicze z tego rejonu - ale nie orientuje sie co i jak. Moze tam jest jakies wyjasnienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cronos Posted March 6, 2011 Author Share Posted March 6, 2011 Też mam niemieckie mapy górnicze na dysku, i nimi się sugeruję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jagmin Posted March 8, 2011 Share Posted March 8, 2011 To improwizowany schron wartowniczy. Nie jest to wieżyczka", bo ani wysokie, ani obrotowe.Ot, taki obmurowany cegłą stary zbiornik z kilkoma otworami.Wejście ze schodami jest zasypane, a prowadziło od zachodu (od strony centrum miasta).100 % niemiecka prowizorka.Nie jedyna, lecz chyba ostatnia.Chyba był opisany i pokazany na rysunku w jakimś artykule... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cronos Posted March 8, 2011 Author Share Posted March 8, 2011 Masz może dostęp do tego artykułu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jagmin Posted March 12, 2011 Share Posted March 12, 2011 To było chyba w:Schrony obserwacyjne i przeciwlotnicze na Górnym Slasku"Tomasz Klose, Adam BryśForteca" nr 12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lewarek Posted March 13, 2011 Share Posted March 13, 2011 Podobne konstrukcje znajdują się w książce Michaela Federowitz'a Ein Mann Bunker" Fragment zdjęcia z ww. książki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.