Cronos Napisano 6 Marzec 2011 Autor Napisano 6 Marzec 2011 Witam.Od jakiegoś czasu już mnie nurtowała ta budowla. Znajduje się przy drodze, w okolicach dyrekcji dawnej kopalni Królowa Luiza w Zabrzu. jest to stalowa konstrukcja, wyraźnie nitowana z otworami na około. Kojarzy ktoś taka konstrukcje z innych miejsc? Zdjęcia zapożyczyłem z innego forum, gdzie nie odpowiedziano na te pytanie.
Cronos Napisano 6 Marzec 2011 Autor Napisano 6 Marzec 2011 Z tyłu jest widoczne zasypane zejście i jakieś ceglane elementy.
Cronos Napisano 6 Marzec 2011 Autor Napisano 6 Marzec 2011 Nie,nie. Wyraźnie puste w środku, a ten beton i cegły na górze to jakby dodatkowe wzmocnienie. I widać z tyłu dochodzące zagłębienie, jakby zejście.Jest jeszcze inne wyjaśnienie: w tym rejonie przechodzi pod ziemią Główna sztolnia dziedziczna, i na mapach w tej okolicy powinien być jej świetlik, czyli wentylacja. Problem w tym że ta sztolnia idzie po drugiej stronie drogi, jakieś 20 metrów od tego czegoś", i tam tez ten świetlik jest zaznaczony. Przejadę się tam w najbliższym czasie na rowerze i obfotografuję dokładneiej.
woytas Napisano 6 Marzec 2011 Napisano 6 Marzec 2011 Mam mapy gornicze z tego rejonu - ale nie orientuje sie co i jak. Moze tam jest jakies wyjasnienie.
Cronos Napisano 6 Marzec 2011 Autor Napisano 6 Marzec 2011 Też mam niemieckie mapy górnicze na dysku, i nimi się sugeruję.
jagmin Napisano 8 Marzec 2011 Napisano 8 Marzec 2011 To improwizowany schron wartowniczy. Nie jest to wieżyczka", bo ani wysokie, ani obrotowe.Ot, taki obmurowany cegłą stary zbiornik z kilkoma otworami.Wejście ze schodami jest zasypane, a prowadziło od zachodu (od strony centrum miasta).100 % niemiecka prowizorka.Nie jedyna, lecz chyba ostatnia.Chyba był opisany i pokazany na rysunku w jakimś artykule...
jagmin Napisano 12 Marzec 2011 Napisano 12 Marzec 2011 To było chyba w:Schrony obserwacyjne i przeciwlotnicze na Górnym Slasku"Tomasz Klose, Adam BryśForteca" nr 12
Lewarek Napisano 13 Marzec 2011 Napisano 13 Marzec 2011 Podobne konstrukcje znajdują się w książce Michaela Federowitz'a Ein Mann Bunker" Fragment zdjęcia z ww. książki
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.