LukaszRadom Posted March 6, 2011 Author Share Posted March 6, 2011 Witam , Mam pare łusek z dziwnymi sygnaturami ? , może ktoś będzie wiedział od jakiej broni i z jakiego kraju ? one pochodzą Link to comment Share on other sites More sharing options...
jan-80 Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 myślę ze myśliwska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszRadom Posted March 6, 2011 Author Share Posted March 6, 2011 A Link to comment Share on other sites More sharing options...
matrix14xxx Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 Pierwsza to 8x57R myśliwska ,druga najprawdopodobniej mauser wyprodukowany w Skarżysku Kamiennej podczas okupacjiwww.municion.org znajdziesz szczegóły Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszRadom Posted March 6, 2011 Author Share Posted March 6, 2011 B Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondrat6 Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 pierwsza,stawiam że jest 8x57,czyli myśliwski mauserek,a druga to fabryka HASAG,polska fabryka okupacyjna,polskie zapasy łusek wykorzystane przez niemców,1940r,67 to stop miedzi procentowy i seria.Też mauserowska 7,92x57 Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszRadom Posted March 6, 2011 Author Share Posted March 6, 2011 C - dzisiaj ją wykopałem , ma dziwny symbol ? na godzinie 12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipolit-O4 Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 Ta RWS 8x57R to może do lee enfielda by podeszła bo do mausera nie pasuje przez to R. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek64 Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 łuska C to węgierski Mannlicher, fabryka CSEPEL Budapeszt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipolit-O4 Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 Ostatnia to węgierski mannlicher. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tradytor Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 hipolit przecież lee enfield ma kaliber 7,7x56mm a nie 8x57mm Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszRadom Posted March 6, 2011 Author Share Posted March 6, 2011 Mam jeszcze pytanie , jaki może być powód że łuski mogą być tak poszarpane ? na łuskach są sygnatury n-n , p k , d z , z Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipolit-O4 Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 Kilka razy znalazłem RWS 8x57 wymieszane z francuskimi czy brytyjskimi lee enfieldami co może sugerować że volksturmista potrafił z enfilda wystrzelić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszRadom Posted March 6, 2011 Author Share Posted March 6, 2011 Właśnie te poszarpane łuski pk , d z , n-n znalazłem z tą węgierską łuską Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszRadom Posted March 6, 2011 Author Share Posted March 6, 2011 Dziękuje za informacje dotyczące tych sygnatur :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
LukaszRadom
Witam , Mam pare łusek z dziwnymi sygnaturami ? , może ktoś będzie wiedział od jakiej broni i z jakiego kraju ? one pochodzą
14 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.