Skocz do zawartości

Minelab X-terra 705 a Fischer F70

Bartek11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.

Zastanawiam się nad kupnem jednego z nich.

Wykrywacze z tego co przeczytałem na forum są bardzo bardzo podobne, a mi chodzi właśnie o pokazanie różnic.

Zależy mi na stabilnej i dość szybkiej pracy oraz dobrej dyskryminacji i oczywiście zasięgu. Dodam że sprzęt ma być w miarę uniwersalny na kolor i militaria.

Prosiłbym o porównanie pod kątem:

1) szybkość pracy
2) zasięg
3) dyskryminacja
4) prostota obsługi

Z góry dziękuje wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam
Napisano
Witam! Aktualnie jestem posiadaczem opcji pierwszej:) Powiem ci tak miałem w ręku F75 i mogę powiedzieć, że na oko zasięg X-terra ma podobne w powietrzu" lecz jeżeli chodzi o stabilność minelab wygrywa. X-terra jak chcesz znajdziesz militarke, ale Fisherem przyjdzie ci to łatwiej. Nie wiem jak F70 podobno" jest prawie kopia F75 i mogę powiedzieć, że raczej minelaba bym wybrał ze względu na bogatość cewek i prostotę obsługi:)
Napisano
z f75 chodzilem ze 3 lat, niedawno go sprzedalem, teraz mam x70 oraz sondy o wysokiej czestotliwosci i standardowa.
Napewno minelab z sondami dd nie jest tak lekki jak fisher,ale ma za to mocna konstrukcje.Chodzac z f75 czasem mialem wrazenia ze wykrywacz rozpada mi sie w reku;-).
Xterra jest napewno stabilniejszym wykrywaczem,i moim zdaniem nie ustepuje zasiegami fisherowi.
Xterre mam od niedawna i caly czas sie jej ucze.
podrawiam egon
Napisano
i co wybrales?
ja miale jedno,a teraz uzywam drugiego.
No i tak na powaznie to lubie minelaby, moj pierwszy to qatrro,potem mialem przez chwile se
Napisano
Nie mogę wypowiedzieć się o Fischerku.Natomiast mam x-terrke705.Jeśli chodzi o kolorek to nie mam większych wymagań od jej możliwości,jeśli Ci mięśnie ramienia pozwolą to możesz nawet biegać a terka nadąży.Jeśli zaś chodzi o żelastwo to odłamki metalowe wielkości dłoni bez problemu znajdowałem na głębokość całej saperki wojskowej.Przydał by się tylko do kompletu TM 808.Widziałem już wpisy że terki są delikatne dla mnie to stabilny i wytrzymały sprzęt a lekko ze mną nie ma.
Napisano
Czyli jeden i drugi z militarka sobie poradzi ?

Wcześniej chodziłem ze smetkiem i nie chciałbym być rozczarowany zasiegami =).

Kolego egon10 możesz powiedzieć coś więcej na temat quattro i explorera ? Jak wypada w konfrontacji z terra ? Czy jest tak szybki ?
Napisano
ja bym brał F70 choć by z tego względu że jest lżejsza od X705
i w trybie SL jest czulszy od X705
gdzie przy X705 trzeba już dokupywać dodatkowe cewki
przy jednym jak i drugim na militarke też już musisz kupować cewki
tyle że przy X705 musisz mieć już dwie a przy F70 wystarczy jedna
przy F70 spokojnie pociągniesz 40-50 godzin na jednych bateriach AA
Napisano
terra na militarkę??
bez jaj, przecież tam nie ma nawet namiastki dyskryminacji wielkosciowej!To już lepiej jabla i na jedno wyjdzie, a znacznie taniej.
Napisano
hmm, no nie wiem co Kolega rozumie pod pojęciem ''militarka'' - jesli odznaczenia i guziole to spoko.
Ale kopanie dużego, głębokiego złomu to masakra - zwłaszcza na zasmieconym terenie.
Napisano
Nie spotakałem się dotąd z klasyfikacją guzkiów i odznaczeń jako militarki...nawet na tym forum.Wracając to zasadniczego tematu...Oczywiście,że X-70,705 nadaje się do głebszych żelaznych przedmiotów podobnie,jak Explorer,czy E trac. Pozdrawiam!
Napisano
pod warunkiem, że nad głębszymi, żelaznymi przedmiotami nie leżą płytsze żelazne przedmioty, np. resztki zasieków...bo terra NIE MA DYSKRYMINACJI WIELKOSCIOWEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!
Napisano
Nie rozumiem,w czym problem ?! Ja z zasady po sprawdzeniu sygnału przemiatam cewką dołek.Ogólnie ta dysputa wg.mnie jest mało konstruktywna....Rozumiem,że Kol.chce dowieść,że wie swoje...Rozumiem.Z mojej strony nie ma problemu.
Pozdrawiam!
Napisano
w przypadku terry, to która cewka jest standardowa, zależy od widzimisię dystrybutora.Czasem jest to DD 7.5 khz, innym razem koncentryk, również 7.5
Napisano
Czasem (zagranicą) można kupić Xterrę z cewką 18.75kHz jako standardową i wtedy to Xterka jest bardziej czuła;-) Tak czy siak na pewno X705 jest bardziej uniwersalna od F70.

Pozdrawiam

VW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie