esterendensen Napisano 28 Luty 2011 Autor Share Napisano 28 Luty 2011 Witam.Mam pytanko-Znalazłem starą mapę z 1904r i mam problem z określeniem jej zasięgu.Z podobnie wyglądających nazw miejscowości znalazłem Krotoszyn,Rawicz i Trzebnicę.Mam problem bardziej na zachód,gdyż np. Lubin i Polkowice powstały już chyba po drugiej wojnie?Tych nazw raczej nie znajdę na mapie z ubiegłego wieku.Najdalej na zachód znalazłem jeszcze miejscowość Góra i Stara góra,ale to nie koniec mapy.Czy ktoś wie,co to np.za miejscowości np. Steinau,Porschwitz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 Parszowice - PorschwitzSteinau - Nowy Kamień?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 28 Luty 2011 Autor Share Napisano 28 Luty 2011 Niby tak,ale mi ten Nowy Kamień wypada w miejscu Ścinawy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 Lubin ( w innej formie, oczywiście ) ma c.a. 4 tys lat :-)Polkowice ( niem. Polkwitz ) na przełomie XIX i XX wieku miały dobrze ponad tysiąc mieszkańców. A prawa miejskie uzyskały w 1265 roku.A obu powyższych nie postawili górnicy po odkryciu w 1957 roku rudy miedzi :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 28 Luty 2011 Autor Share Napisano 28 Luty 2011 i jeszcze jedna miejscowość o nazwie Urschkau.Czyżby to Orsk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 Powiat Lubin, w gminie Rudna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 28 Luty 2011 Autor Share Napisano 28 Luty 2011 zdjęcia mapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 28 Luty 2011 Autor Share Napisano 28 Luty 2011 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 28 Luty 2011 Autor Share Napisano 28 Luty 2011 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.