Skocz do zawartości
  • 0

Pociski z rdzeniem stalowym

karabin

Pytanie

Napisano

Witam.
Proszę kolegów o identyfikację pocisków z foto. Znalezione w polskich pozycjach z Kampani Wrześniowej,domniemam że niemieckie ale od czego?
Długość ok 65mm
kaliber ok 12mm
posiadają rdzeń stalowy
Pozdrawiam

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Żadnego materiału tam nie było prócz cieniutkiej warstewki miękkiego metalu zwanego ołowiem.
Foto rdzenia wrzucę za chwílę.
Pozdro
Napisano

Witam.
Proszę kolegów o identyfikację pocisków z foto. Znalezione w polskich pozycjach z Kampani Wrześniowej,domniemam że niemieckie ale od czego?
Długość ok 65mm
kaliber ok 12mm
posiadają rdzeń stalowy
Pozdrawiam

Napisano
Dokładnie taki sam:),ni mniej ni więcej. Dzięki koledzy.Vis i Ave macie u mnie dużą ,,halbe,,:)
@vis,tak jak myślałem,na tej wrześniówce dziś znalazłem łuskę z Mosina stalową (ku memu zdziwieniu widoczne były bicia) z biciami ?- 43 ,czyli musiało coś tam się dziać w 1945. Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam.
P.S.
Na jutro też zapraszam do id,będą łuski i parę drobiazgów.
Napisano
O kurde,skąd ty Visie wyrwałeś tych gości:D, to nie aby jacyś amatorzy grzybków halu?
----
R51,początkowo też tak mi się wydawało że to od półcalówki M2, chyba że na tej wrześniówce miał miejsce jakiś níe znany mi epizod. Myślałem jeszcze nad lotnictwem bo też ostrzelíwało te pozycje 1.09.39r.
Napisano
W pęknięciu widać rdzeń który zalany był ołowiem w płaszczu stalowym"
Oj wydaje mi sie ze to nie ołów, a materaiał wrażliwy na tarcie. Który to powodował zapłon przy natrafieniu na cel.
Napisano
Ja bym obstawiał MG 131

http://pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_maszynowy_MG_131

w koncu pociski się kurczą w lufie w po wystrzale, a i rdza robi swoje.

Do tego dochodzi kwestia rdzenia. W działkach i karabinach lotniczych przeważnie jest stosowana amunicja o płaszczu miedzianym i rdzeniem stalowym lub fosforowym
Napisano
owszem, rozmiary pocisku- podane 65 mm zbliżone jest do amunicji 13 X 92, ale kształt kompletnie nie pasuje. Pociski 13 x 92 kształtem przypominały swe odpowiedniki kalibru 2 cm.
Napisano
Przepraszam, chodziło mi o 13 x 64 mm... 13 x 92 to pociski do rusznicy p- panc, których kształt przypomina właśnie 12, 7 mm
Napisano
Pomiar dokładny kalibru nie wiele pomoże w tym wypadku (hardcorowa korozja) na pierwszym od dołu widać jak rdza rozsadziła ten pocisk ale co ciekawe na rdzeniu nie ma śladów rdzy. Pośród tych dużych pocisków znalazłem mały od Lebela (właśnie vis go zidentyfikował). Nie wykluczam że w styczniu towarzysze pogonili tam niemców.
Pozdro.
Napisano
W styczniu 1945 ma się rozumieć:)
@ Vis,te z linku na bank odpadają,insza inszość. Trzeba jednak zakotwiczyć na tej półcalówce i przyjąć że na tym terenie była więcej niż jedna bitwa.
Napisano

Jedynym sposobem jest wyjęcie rdzenia i zmierzenie jego średnicy.

od 12,7 rdzeń ma średnicę: 11mm i długość 52mm
a
od 14,5 - 12,5mm x 52mm

całe pociski mają odpowiednio długości 64mm i 66mm ale w takim stanie to raczej mało istotne.

Napisano
Podejrzewam 12,7x107mm DSzK,jeśli jesteś pewien że nie ma w środku nic wybuchowego to wyjmij rdzeń z płaszcza,wtedy będzie łatwiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie