Shark14_a1 Napisano 19 Luty 2011 Autor Napisano 19 Luty 2011 Witam,Mam kilka pytań związanych z MIDASEM. Czytałem co nieco na forum o tym wykrywaczu i mam jakieś pojęcie o nim, ale nigdy go nie używałem.Mój Ace 250 odmówił mi posłuszeństwa i mam okazje pożyczyć właśnie Midasa aby pośmigać po okopach i ziemiankach.Oto moje pytania:1. Jak go najlepiej skonfiurować za pomocą pokręteł, aby łapał łuski, kolor i małe przedmioty, bo z tego co czytałem to on się bardziej na wieloryby nadaje :)2. Czy snieg będzie mu przeszkadzał?3. Czy jest szansa, że będzie łapał przedmioty z dan okopu (jakieś 50-60 cm)\\Dzięki z góry za odpowiedzi
zelbeton Napisano 19 Luty 2011 Napisano 19 Luty 2011 dawno temu szperałem takim w ogródku i gwarantuję ci że wyciągniesz nim wszystko co w ziemi byle byś łopatę wziął mocną
Shark14_a1 Napisano 19 Luty 2011 Autor Napisano 19 Luty 2011 zelbeton, wierzę Ci na słowo, ale jak go najlepiej skonfigurować aby łapał małe i duże rzeczy w odpowiedniej dla mnie głebokości 15-45 cm??
adek1990 Napisano 19 Luty 2011 Napisano 19 Luty 2011 z tego co wiem nawet ustawianie w nim czułości nie zbyt dużo da bo to sprzęt na grubego zwierza moze cewka mniejsza 24 cm coś by pomogła w drobnicy ale ogolnie to nie te przeznaczenie sprzętu pozdr
adek1990 Napisano 19 Luty 2011 Napisano 19 Luty 2011 moim zdaniem nie znacznie może na małe glebokości ale naprawde małe jakas drobnica np moneta wyjdzie ale cudunie oczekuj to maszyna na militarke na drobnice sa inne sprzety typu minelab fisher itp .... Na forum sa dogłebni znawcy tego sprzetu jak sie wypowiedzą bedziesz miał 100 % wizje na ten temat pozdr
karabin Napisano 19 Luty 2011 Napisano 19 Luty 2011 adek1990,łuskami które Midas wykrył mógłbym cię zasypać od pistoletowych po solidne ,,rury,,.Co do ustawień to nie ma jakiegoś magicznego ustawienia żeby łuski łapał. Podstawa to sonda 24cm,jeśli nie masz to dokup bo na 37cm to tylko te płytko będą wychodzić. W ustawieniach bardzo ważne jest to aby ustawiać od zera. Wszystkie pokrętła na zero oprócz głośności. Pierwsze ustawiasz zgrubne i tutaj najważniejsze z najważniejszych,nie możesz przekręcić za daleko. Kręć bardzo powoli,jak usłyszysz pierwszy dźwięk to natychmiast przestań kręcić (musisz złapać ten próg w którym dźwięk się pojawia ,to ważne) Następnie pokrętłem precyzyjne ustaw tykanie 1raz na sekundę ,ni mniej ni więcejNastępnie rozróżnianie ustaw tak aby dioda lekko się żarzyła (podczas szukania czasem trzeba skorygować tą diodę)Pokrętło czułość nadal w pozycji zero,i tak zostaje.Ot cała filozofia.Pozdrawiam.
karabin Napisano 19 Luty 2011 Napisano 19 Luty 2011 Dziś tylko jedna łuska wyszła stal+mosiądz z 43r. z dna okopu.Jak domniemam radziecka.
Shark14_a1 Napisano 19 Luty 2011 Autor Napisano 19 Luty 2011 dzięki karabin za info :) niestety ma cewke 37 cm :( jeśli jesteś z Opola lub okolic to zapraszam na kopanie w poniedziałe K pod Opolem :) mam pewną miejscówke :)
karabin Napisano 19 Luty 2011 Napisano 19 Luty 2011 P.S.Pytałeś czy śnieg będzie mu przeszkadzał ,otóż na drobne przedmioty gruba warstwa może mieć wpływ na zasięg zaś na większe już wielkości widelca nie odczujesz.Sam śnieg w sobie nic mu nie szkodzi,mróz też,ja chodzę całą zimę i jest ok.
damiani Napisano 20 Luty 2011 Napisano 20 Luty 2011 Kolego karabinMożesz powiedzieć czemu zostawić pokrętło czułość w pozycji =0 ??Nie trzeba go dawać na maks czyli na 9-10 ??
karabin Napisano 20 Luty 2011 Napisano 20 Luty 2011 Pokrętło czułość używam tylko w suchym piasku,pozycja zero zalecana jest dla początkujących oraz na mokry grunt oraz rosa czy deszcz. Tak też doradzał producent. Pozdrawiam
adek1990 Napisano 20 Luty 2011 Napisano 20 Luty 2011 Karabin wcale nie twierdze ze Midas zadnej łuski nie zobaczy a wręcz przeciwnie na małej sondzie wyłapie lecz zasięgowo nie zrobi szału bo to wykrywka na większe rzeczy . Szansa wzrasta gdy np łusek jest kilka jedna obok drugiej w jednum miejscu . Mój brat miał jabla a wiec podobny sprzet Pi i łuski też łapał dobrze ale z kanarkiem nie miał szans na drobnice . pozdr
karabin Napisano 20 Luty 2011 Napisano 20 Luty 2011 To wiadomo:),jednak nie zdarza mi się kopać łusek głębiej jak 40 cm, przeważnie leżą 10-20cm.a niekiedy nogą kopniesz głębiej ściółkę i już są. Kolega który kopie ze mną ma ACE 250 ,kopie to samo co i ja (mowa o pobojowiskach) bo głębiej jak pół metra nic nie ma ,do tego Ace bez słuchawek słychać w całym lesie. Może ma ktoś jakiś sposób żeby go uciszyć.
krzys-kf Napisano 20 Luty 2011 Napisano 20 Luty 2011 Co do ACE może to pomoże.http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=641528#710875
dzieci3 Napisano 20 Luty 2011 Napisano 20 Luty 2011 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=646527#1064713Tu też coś znajdziesz.
sza.man Napisano 20 Luty 2011 Napisano 20 Luty 2011 midas czysmętek... oto jest pytaniena fanty od wielkości bagnetu wzwyż.Miał ktoś do czynienia z obydwoma wykrywkami i mógłby porównać?
karabin Napisano 20 Luty 2011 Napisano 20 Luty 2011 Ja mam Midasa i nie narzekam, Smętek też jest dobrym wykrywaczem, chociaż jest konkurentem Midasa jest też chwalony przez producenta Midasa,ba sam ma Smętka:),reszta to kwestia gustu.Co do ACE to dzięki za podpowiedzi.Pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.