Jump to content

Oksydowanie na gorąco


sławek1989

Recommended Posts

Przeprowadziłem pierwszą próbe oksydacji stali na gorąco i według mnie wyszło pozytywnie. Równomierna , trwała i połyskliwa warstwa oksydy. Uzyłem azotanu potasu , wodorotlenku sodu czas gotowania około 20 min. oksydowałem 2 gwożdzie jeden wypolerowany a drugi zmatowiony tak jak by widoczne były slady obrabiarek. oksyda na wypolerowanym wyszla ciemniejsza i chyba ładniejsza.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Ja mam jeszcze pytanie, do ogółu oczywiście:) Jak wychodzi taka chemiczna oksyda na rzeczach wykopanych i oczyszczonych elektroliza gdzie jak wiadomo powierzchnia jest nierówna, nasiana wżerami po korozji.
Link to comment
Share on other sites

Optycznie efekt podobny. Oxydowanie to pokrycie warstwą tlenków, przy oleju jest to nalot powstały z spalonego oleju. Do czerwoności to jest dla stali około 700C, taka temperatura zmienia strukture matalu. Oxydowanie na gorąco to około 140C, nic w stali się nie zmienia.
Wojtek
Link to comment
Share on other sites

Garnek nie bedzie się nadawał do gotowania. Emalia nie wytrzyma ługowania i temperatury. Najlepiej naczynie z nierdzewki. Moze być jakieś korytko/brytfanka stalowa. Pooxyduje się przy okazji i tyle. Oczywiście do gotowania nie będzie się ponownie nadawać.
Wojtek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Jest matowe. Do takiego oxydowania nie trzeba nawet robić elektrolizy. Wystarczy drucianką na wiertarce oczyścić z luźnych kawałków rdzy. Reszta odpadnie i zostanie wyługowana podczas oxydowania. Po elektrolizie trzeba dokładniej oczyścić szczotką bo nierówno się pooxyduje > w plamy.
Wojtek
Link to comment
Share on other sites

To że jest matowe nie przeszkadza. Moim zdaniem i tak lepiej wygląda jak goły metal. Jeśli coś było oxydowane to można z czystym sumieniem od nowa pooxydować. Zwykle zbyt wiele do szlifowania aby przywrócić stan fabryczny. Moim zdaniem lepiej poxydować na wrzery jak szpachlować i malować.
Wojtek
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information