sławek1989 Napisano 18 Luty 2011 Autor Share Napisano 18 Luty 2011 Przeprowadziłem pierwszą próbe oksydacji stali na gorąco i według mnie wyszło pozytywnie. Równomierna , trwała i połyskliwa warstwa oksydy. Uzyłem azotanu potasu , wodorotlenku sodu czas gotowania około 20 min. oksydowałem 2 gwożdzie jeden wypolerowany a drugi zmatowiony tak jak by widoczne były slady obrabiarek. oksyda na wypolerowanym wyszla ciemniejsza i chyba ładniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 18 Luty 2011 Autor Share Napisano 18 Luty 2011 zdjęcie niestety nie pokazuje dokładnie efektu jaki udało sie uzyskac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 Bardzo ładnie wyszło, mógłbyś kolego podać przepis?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 19 Luty 2011 Autor Share Napisano 19 Luty 2011 750 gram sody kaustycznej , 250 g azotanu potasu , 1,2 litra wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 19 Luty 2011 Share Napisano 19 Luty 2011 No ok ale napisz jeszcze w jaki sposób kontrolujesz odpowiednią temperaturę bo z tego co się orientuję to ma duże znaczenie.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 19 Luty 2011 Autor Share Napisano 19 Luty 2011 pierwszą próbe przeprowadziłem a oko " oprocz ilosci składnikow i czasu nic nie kontrolowałem . ale zamierzam sie zaopatrzyc w termometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 19 Luty 2011 Share Napisano 19 Luty 2011 Czyli po prostu do gotującej się wody wrzucasz chemię, mieszasz, dodajesz żelastwo i czekasz 20 min, tak?pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 20 Luty 2011 Autor Share Napisano 20 Luty 2011 najpierw mieszasz składniki w odpowiednich proporcjach z wodą , gotujesz do temp około 140 stopni , a nastepnie wrzucasz przedmioty na około 20 - 30 min i mają sie gotowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 20 Luty 2011 Share Napisano 20 Luty 2011 Ok dzięki za odp. Mam trochę obu składników to z czystej ciekawości spróbuję i zobaczę czy będzie podobny efekt jak u kolegi.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 26 Marzec 2011 Share Napisano 26 Marzec 2011 Ja mam jeszcze pytanie, do ogółu oczywiście:) Jak wychodzi taka chemiczna oksyda na rzeczach wykopanych i oczyszczonych elektroliza gdzie jak wiadomo powierzchnia jest nierówna, nasiana wżerami po korozji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lincoln Napisano 29 Marzec 2011 Share Napisano 29 Marzec 2011 a gdzie te skladniki kupic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lincoln Napisano 29 Marzec 2011 Share Napisano 29 Marzec 2011 ciekawy jestem jak by gwozdz rozgrzac i zanurzyc w oleju,czy to jest podobny efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 29 Marzec 2011 Share Napisano 29 Marzec 2011 Optycznie efekt podobny. Oxydowanie to pokrycie warstwą tlenków, przy oleju jest to nalot powstały z spalonego oleju. Do czerwoności to jest dla stali około 700C, taka temperatura zmienia strukture matalu. Oxydowanie na gorąco to około 140C, nic w stali się nie zmienia.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 29 Marzec 2011 Share Napisano 29 Marzec 2011 Składniki bez problemu można dostać na allegro.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lincoln Napisano 30 Marzec 2011 Share Napisano 30 Marzec 2011 dzieki koledzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lincoln Napisano 5 Kwiecień 2011 Share Napisano 5 Kwiecień 2011 jeszcze jedno w jakim garnku to gotowac,w emaliowanym? i czy bedzie po tym mozna go uzyc w kuchni?pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 5 Kwiecień 2011 Share Napisano 5 Kwiecień 2011 Garnek nie bedzie się nadawał do gotowania. Emalia nie wytrzyma ługowania i temperatury. Najlepiej naczynie z nierdzewki. Moze być jakieś korytko/brytfanka stalowa. Pooxyduje się przy okazji i tyle. Oczywiście do gotowania nie będzie się ponownie nadawać.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lincoln Napisano 5 Kwiecień 2011 Share Napisano 5 Kwiecień 2011 o to mi chodzilo,dzieki Wojciechu,pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lincoln Napisano 15 Kwiecień 2011 Share Napisano 15 Kwiecień 2011 jeszcze jedno,jak by wygladał element chromowany lub złocony po oksydowaniu???chodzi mi o male elementy,z góry dziekuje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arus Napisano 16 Kwiecień 2011 Share Napisano 16 Kwiecień 2011 Witam czy ktoś próbował oksydowania bezpośrednio po elektrolizie,bez polerowania ciekawe jak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 16 Kwiecień 2011 Share Napisano 16 Kwiecień 2011 Jest matowe. Do takiego oxydowania nie trzeba nawet robić elektrolizy. Wystarczy drucianką na wiertarce oczyścić z luźnych kawałków rdzy. Reszta odpadnie i zostanie wyługowana podczas oxydowania. Po elektrolizie trzeba dokładniej oczyścić szczotką bo nierówno się pooxyduje > w plamy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arus Napisano 16 Kwiecień 2011 Share Napisano 16 Kwiecień 2011 Czyli nieciekawie,tyle że dobrze zakonserwowane. Dzięki Wojtku pozdrawiam Arek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 16 Kwiecień 2011 Share Napisano 16 Kwiecień 2011 To że jest matowe nie przeszkadza. Moim zdaniem i tak lepiej wygląda jak goły metal. Jeśli coś było oxydowane to można z czystym sumieniem od nowa pooxydować. Zwykle zbyt wiele do szlifowania aby przywrócić stan fabryczny. Moim zdaniem lepiej poxydować na wrzery jak szpachlować i malować.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lincoln Napisano 17 Kwiecień 2011 Share Napisano 17 Kwiecień 2011 próbował ktos z kolegów oksydowac elementy chromowane lub jakby pozłacane????chce sie skusic ale wolal bym zaczerpnac porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lincoln Napisano 17 Kwiecień 2011 Share Napisano 17 Kwiecień 2011 nie koniecznie chodzi mi o pozlacanie,ale teraz czesto sie spotyka na chinskich elementach taka właśnie przypominajaca zlocenie,jak by to wygladalo po oksydzie.pozdrawiam i z gory dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.