Skocz do zawartości

Oksydowanie na gorąco

sławek1989

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przeprowadziłem pierwszą próbe oksydacji stali na gorąco i według mnie wyszło pozytywnie. Równomierna , trwała i połyskliwa warstwa oksydy. Uzyłem azotanu potasu , wodorotlenku sodu czas gotowania około 20 min. oksydowałem 2 gwożdzie jeden wypolerowany a drugi zmatowiony tak jak by widoczne były slady obrabiarek. oksyda na wypolerowanym wyszla ciemniejsza i chyba ładniejsza.
Napisano
najpierw mieszasz składniki w odpowiednich proporcjach z wodą , gotujesz do temp około 140 stopni , a nastepnie wrzucasz przedmioty na około 20 - 30 min i mają sie gotowac
  • 1 month later...
Napisano
Ja mam jeszcze pytanie, do ogółu oczywiście:) Jak wychodzi taka chemiczna oksyda na rzeczach wykopanych i oczyszczonych elektroliza gdzie jak wiadomo powierzchnia jest nierówna, nasiana wżerami po korozji.
Napisano
Optycznie efekt podobny. Oxydowanie to pokrycie warstwą tlenków, przy oleju jest to nalot powstały z spalonego oleju. Do czerwoności to jest dla stali około 700C, taka temperatura zmienia strukture matalu. Oxydowanie na gorąco to około 140C, nic w stali się nie zmienia.
Wojtek
Napisano
Garnek nie bedzie się nadawał do gotowania. Emalia nie wytrzyma ługowania i temperatury. Najlepiej naczynie z nierdzewki. Moze być jakieś korytko/brytfanka stalowa. Pooxyduje się przy okazji i tyle. Oczywiście do gotowania nie będzie się ponownie nadawać.
Wojtek
  • 2 weeks later...
Napisano
Jest matowe. Do takiego oxydowania nie trzeba nawet robić elektrolizy. Wystarczy drucianką na wiertarce oczyścić z luźnych kawałków rdzy. Reszta odpadnie i zostanie wyługowana podczas oxydowania. Po elektrolizie trzeba dokładniej oczyścić szczotką bo nierówno się pooxyduje > w plamy.
Wojtek
Napisano
To że jest matowe nie przeszkadza. Moim zdaniem i tak lepiej wygląda jak goły metal. Jeśli coś było oxydowane to można z czystym sumieniem od nowa pooxydować. Zwykle zbyt wiele do szlifowania aby przywrócić stan fabryczny. Moim zdaniem lepiej poxydować na wrzery jak szpachlować i malować.
Wojtek
Napisano
nie koniecznie chodzi mi o pozlacanie,ale teraz czesto sie spotyka na chinskich elementach taka właśnie przypominajaca zlocenie,jak by to wygladalo po oksydzie.pozdrawiam i z gory dziekuje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie