Jump to content
  • 0

Dziwny ołowiany pocisk

Opus Dei

Question

Witam!
Kilka dni temu, gdy byłem w terenie, natrafiłem na wyraźny sygnał. Gdy zacząłem kopać, oczom moim ukazał się ten dziwny przedmiot (trochę później znalazłem drugi). Na zdjęciu widać, że na skorupie posiada wyraźne ślady po gwincie lufy co oznacza, że na pewno został wystrzelony. Przyznam, że pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Z początku sądziłem, że jest to pocisk od broni czarnoprochowej jednak mam pewne wątpliwości... Dlatego też chciałbym, abyście mi pomogli zidentyfikować te dziwne przedmioty.

Długość: 44mm
Średnica: 14,3mm

Pociski te zostały znalezione w terenie leśnym. Oprócz nich trafiały się również łuski (większość mauserowskie).

9 answers to this question

Recommended Posts

Witam!
Kilka dni temu, gdy byłem w terenie, natrafiłem na wyraźny sygnał. Gdy zacząłem kopać, oczom moim ukazał się ten dziwny przedmiot (trochę później znalazłem drugi). Na zdjęciu widać, że na skorupie posiada wyraźne ślady po gwincie lufy co oznacza, że na pewno został wystrzelony. Przyznam, że pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Z początku sądziłem, że jest to pocisk od broni czarnoprochowej jednak mam pewne wątpliwości... Dlatego też chciałbym, abyście mi pomogli zidentyfikować te dziwne przedmioty.

Długość: 44mm
Średnica: 14,3mm

Pociski te zostały znalezione w terenie leśnym. Oprócz nich trafiały się również łuski (większość mauserowskie).

Hmmm... Czy aby na pewno breneka? Nie chcę nic mówić, ale trzeba rozważyć wszystkie możliwości. Z tego co czytałem breneki były używane do broni gładkolufowej. Natomiast na skorupach tych moich pocisków były wyraźne ślady po gwincie lufy. Jestem tego pewny w 100%. Na jednym z pocisków te ślady są bardzo wyraźne, a na drugim już trochę mniej. Ale są :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information