mensguth6 Napisano 14 Luty 2011 Napisano 14 Luty 2011 co tu ukrywac ,jakosc zycia wzrosla i rosnie.niektorzy bodowlancy zarabiaja tyle co dobrzy info.ale fakt faktem ze jesli nie byles szlachciura to lekko ........ bylo(za przeproszeniem)u mnie na mazurach chlopi na szczescie zeby plony lepiej rosly zucali na szcescie grosze do gnoju,ktory wywozili na pole.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 17:39 14-02-2011
melajda95 Napisano 30 Lipiec 2011 Napisano 30 Lipiec 2011 I jeszcze ceny na pieczywo z okresu Powstania Listopadowego z dodatku do Gazety Warszawskiey 10 lutego 1831 roku.
tyfus Napisano 30 Lipiec 2011 Napisano 30 Lipiec 2011 Królestwo Polskiezarobki- murarz dziennie : 100-130 groszy- stróż nocny rocznie : 500 złotych- pisarz miejski rocznie : 1500 złotych- burmistrz rocznie : 10 000 złotychceny- chleb : 3 grosze- funt cielęciny : 15 groszy- wizyta u dentysty : 2 złote------------------------------------------------------------Królestwo Polskie między powstaniamiceny- chleb 1 funt (ok. 0,5 kg) : 3 kopiejki- słonina 1 funt : 15 kopiejek- surdut : 3 ruble- spodnie : 1,8 rubla------------------------------------------------------------Powstanie Styczniowepłace- prezydent miasta rocznie : 3750 rubli- woźny rocznie : 108 rubli- murarz dziennie : 1 rubel 12 kopiejek- robotnik dziennie : 45 kopiejekceny- cukier 1 funt (0,5 kg) : 15,5 kopiejki- chleb 1 funt : 2,5 kopiejki- wołowina 1 funt : 9 kopiejek------------------------------------------------------------Zabór rosyjskipłace- robotnik dziennie : ok. 160 kopiejek- porucznik rocznie : 700-900 rubli- generał rocznie : 2100-3200 rubliceny- chleb 1 funt : 4 kopiejki- cielęcina 1 funt : 11-15 kopiejek- masło 1 funt : 30 kopiejek- dorożka w dzień : 20 kopiejek- dorożka w nocy : 35 kopiejek- tani obiad : ok. 50 kopiejek------------------------------------------------------------Zabór pruskipłace :- robotnik dziennie : 1-3 marki- stolarz tygodniowo : 8-12 marekceny- dobry pokój w hotelu : 2,5 marki- obiad w restauracji : 1,25-2,00 marki- tygodniowe komorne za zawilgocone mieszkanie robotnicze : 3 marki- miesięczne komorne za lichą izbę : 8-14 marek- najkromniejsze wyżywienie tygodniowe dla 6-osobowej rodziny : ok. 10 marek------------------------------------------------------------Zabór austriackipłace- ślusarz tygodniowo : 16-20 koron- kasjer rocznie : 9400 koron- burmistrz rocznie : 44 000 koronceny- 1 kg chleba : 28-30 halerzy- 1 kg masła : 2,32 korony- 1 kg wołowiny : 1,60 korony- pokój hotelowy : 0d 3 koron- stancja uczniowska miesięcznie : 7-12 koron------------------------------------------------------------1915 rokceny- chleb 1 funt : 16-20 fenigów- słonina 1 funt : 1,2 marki- cukier 1 funt : 32 fenigi- korzec (ok. 140 kg) ziemniaków : 5 marek1918 rokceny- chleb 1 funt : 3 marki- słonina 1 funt : 15 marek- cukier 1 funt : 5 marek- korzec ziemniaków : 75 marekII RP - ceny w różnych latach1 kg chleba1918 - 6 marek polskich1920 - 20-36 marek polskich1921 - 75 marek polskich1 kg cukru1918 - 10 marek polskich1920 - 15,2 marek polskich (z przydziału), 140-150 marek polskich (wolny handel)1921 - 320 marek polskich1 kg chlebaczerwiec 1921 - 75 marek polskichluty 1923 - 2 600 marek polskich1 korzec (98,3 kg) ziemniakówczerwiec 1921 - 2 000 marek polskichluty 1923 - 10 000 marek polskichpłace - generał dywizji miesięcznielipiec 1923 - 4 907 674 marek polskichpaździernik 1923 - 16 581 439 marek polskich------------------------------------------------------------Reforma Grabskiegopłace- premier miesięcznie : ok. 1600 złotych- generał dywizji miesięcznie : 1400-1500 złotych- profesor zwyczajny miesięcznie : 900-1300 złotych- nauczyciel szkoły średniej miesięcznie : 316-550 złotych- porucznik miesięcznie : 350-500 złotych- murarz dziennie : 14-16 złotychceny- 1 kg chleba żytniego : 75 groszy- 1 kg chleba pszennego : 1,40 złotego- 1 litr mleka : 62 grosze- 1 kg masła : 8,69 złotego- 1 kg mięsa wołowego : 3,11 złotego- 1 kg kiełbasy : 4,89 złotegoPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 21:43 30-07-2011
melajda95 Napisano 1 Październik 2011 Napisano 1 Październik 2011 Siła nabywcza pieniądza - Powstanie Listopadowe 1831 zarobkimurarz [dziennie]..............................100-130 groszystolarz [dziennie].............................150-160 groszyrobotnik niewykwalifikowany [dziennie].........45-55 groszy cenyfunt chleba razowego........................... 4 groszefunt wołowiny i wieprzowiny....................10-12 groszyfunt słoniny...................................24 groszefunt masła.....................................25 groszyfunt cukru ....................................40 groszy1 jajko........................................ 2 groszekwarta [ok.1 litr]mąki żytniej.................11 groszykwarta mąki pszennej...........................14 groszykwarta kaszy gryczanej.........................11 groszykwarta kaszy jęczmiennej....................... 8 groszykwarta okowity.................................60-70 groszyźródło: Zarys historii pieniądza polskiego - J.Kurpiewski
algor Napisano 15 Listopad 2011 Napisano 15 Listopad 2011 To i ja swoje pińć groszy wtrącę.4 strony z książki :Z PRZESZŁOŚCI ZIEMI KOŚCIAŃSKIEJ Autor:Ks. ZYGMUNT CIEPLUCHA (do informatyków, mimo iż jest napisane że fotki mogą mieć 1024x800 można załadować max 800x600 - przekazać i usunąć)
algor Napisano 15 Listopad 2011 Napisano 15 Listopad 2011 Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 22:25 15-11-2011
jacho Napisano 15 Listopad 2011 Napisano 15 Listopad 2011 Świetny wątek. Często się nad tym zastanawiałem a teraz już wiem. Bardzo dziękuję :)
kopijnik2 Napisano 15 Listopad 2011 Napisano 15 Listopad 2011 http://shkolazhizni.ru/archive/0/n-23276/Что же можно было купить на копейку в XVI веке? Пуд ржи стоил 5 копеек, т.е. на 1 копейку можно было купить 3 кг ржи, топор – 7 копеек, замок – 5-10 , корова и лошадь шли по рублю, одежда (по сравнению с зерном и инструментом) стоила недёшево: простая сермяга обходилась крестьянину в 20-40 копеек.В 1704 году Петр I провёл коренную денежную реформу: копейка стала выпускаться из меди и увеличилась в размере. Средний размер заработной платы неквалифицированного работника в это время составлял 5-8 копеек в день. Для сравнения: пуд мяса тогда стоил 30 копеек, пуд хлеба – 10 копеек. За день рабочий зарабатывал на 2,5-4 кг мяса.При последнем царе Николае II корова стоила от 8 до 10 рублей, а дневной заработок кровельщика составлял в среднем 2 рубля 8 копеек, столяра – 1 рубль 92 копейки, слесаря и кузнеца по 1 рублю 90 копеек.Какие же цены были тогда в Петербурге? Килограмм хлеба стоил 5 коп., мяса – 30 коп., 100 граммов шоколада – 15 коп., осетрины – 8 коп., ведро отборных помидоров стоило 8 коп., а на копейку тебе насыпали полный карман семечек.Кстати, даже с началом войны в 1915 году цены на базарах были вполне сносные. Так, рождественский гусь стоил 85 копеек, утка – 40, курица – 30, а куропатка – всего 15 копеек. Говядина и баранина шли по нашим меркам примерно 25 копеек за килограмм. Пуд мороженого молока вообще обходился в… 50 копеек.Н. С. Хрущев вспоминал: «Когда до революции я работал слесарем и зарабатывал свои 40-50 рублей в месяц, то был материально лучше обеспечен, чем когда работал секретарем Московского областного и городского комитетов партии». Кстати, в 1917 году Хрущеву было лишь 23 года, и он, конечно, не являлся по-настоящему квалифицированным рабочим, который мог получать в то время и по 100 руб. в месяц.
kopijnik2 Napisano 15 Listopad 2011 Napisano 15 Listopad 2011 http://rating21.ru/index.php?option=com_content&view=category&id=43&Itemid=1001650 1900Россия
cyzbycyz Napisano 16 Listopad 2011 Napisano 16 Listopad 2011 Wyciągając z ziemi np 2 kopiejki też się często zastanawiałam co w owych czasach za to można było kupić ? Teraz już wiem że mogła to być np bułka (kajzerka) dzięki pozdrawiam
melajda95 Napisano 9 Grudzień 2011 Napisano 9 Grudzień 2011 Orientacyjne ceny na piwo z zaboru rosyjskiego w 1899 roku na przykładzie jednej z firm.Ceny w kopiejkach.
melajda95 Napisano 10 Grudzień 2011 Napisano 10 Grudzień 2011 Taxa dla Rzeźników Marszałkowska Koronna.Działo się na Ratuszu Miasta Starej Warszawy dnia 7 M-ca Stycznia 1793 Roku.Taxa mięsa z Wołu przedniego. Złł. Gr.Funt mięsa płacić się ma — 7½Głowa od Wołu 1 7½Serce z Wołu — 24Wątroba — 18Kaptur — 20Śledziona — 6Letkie — 8Para Cynadrów — 12Ozór z podozorem 1 15Flaków wiązka — 10Goleń 1 —Rura mięsista od przednicy ćwierci 1 —Rura od szczepney pieczeni — 10Cztery nogi razem wzięte 1 —Taxa mięsa z wołu podleyszego.Funt mięsa płacić się ma 6½ „ łoiu — 10 „ Baraniny od lepszego barana — 8 „ Baraniny od podleyszego barana — 6 „ Kozłowiny od lepszego kozła — 5½ „ Kozłowiny od podleyszego kozła — 4Taxa wieprzowiny z wieprza przedniego.Głowa z Ozorem i pod Ozorem 3 15Cztery ratki z nóg po staw ucięte — 10Słoniny taflowey świeżey Funt — 20Szynki zadniey Funt — 24 „ przedniey Funt — 12Sadła funt od samych połów — 19Polędwicy bez nerek funt 1 —Kiszki, kiełbaśnice i wątroba 2 —Kiełbasy Francuzkiey funt — 20 „ Polskiey — 16 Na Wolnicy zaś funt mięsa, i wszystkie rekwizyta, groszem jednym taniey przedawać się mają. Gdy zaś powyższa taxa do okoliczności czasu teraźnieyszego umiarkowana, nad poprzednicze Taxy podniesioną została, zaczym, aby Rzeźnicy wszyscy, tak Cechowi, jako i Suchedniarze nie mniej i Wolniczarze, bez żadney nadal wymówki, jak najściśley onęż zachowali, i tak mięso wołowe, jako też baranie, kozłowe i wpieprzowe, oraz kiełbasy i łoje, nie inaczey, iak na wagę sprawiedliwą, od yuryzdykcyi Marszałkowskiey Koronney Stęplowaną, bez najmniejszego przykładania goleni, rurków, i innych kości, bez mięsa będących, nikogo nie depakując sprzedawali, kupujących tak przez siebie, żony swe, iako i Czeladź, słowy przykremi nie napastowali, zgoła, podług urządzeń dawnieyszych we wszystkim sprawowali się, a to pod karami grzywień, za każde sprzeciwianie się wskazać, a za powtórzone w dwóinasób powiększyć mianemi, i podług okoliczności, nawet karą osobistą przykazuje się. Tego zaś wszystkiego dozorcy Taxowemu szczególniey zaleca się.
melajda95 Napisano 10 Grudzień 2011 Napisano 10 Grudzień 2011 Taksa marszałkowska z 1766 roku dla cechu garbarzy warszawskich.źródło:Encyklopedia staropolska - Zygmunt Gloger 1903 roku
sigis3 Napisano 16 Styczeń 2012 Napisano 16 Styczeń 2012 Oficjalne cenniki robią na mnie mniejsze wrażenie niż wspomnienia z epoki. Tu skan ze wspomnień 16-latka, który zaciągnął się w 1787 do piechoty polskiej. Tanio jak widać już było, zastanawiałem się tylko co to ten skop oprawny"? Ale znalazłem, to chyba kastrowany baran. Na marginesie, w tamtym czasie hodowla owiec na nizinach była chyba bardzo rozpowszechniona, tak mi się coś parę razy o uszy obiło.
taurii Napisano 18 Styczeń 2012 Napisano 18 Styczeń 2012 Skop to baran. w tym znaczeniu pieczony baran, lub inna potrawa z baraniny.skop wych. z użycia [baran, metaforycznie też o człowieku]: Ona mi to powiedziała pierwsza: Głupi skop, ramol". Dubeltówkę schował, ale nie wiem gdzie, powiedział, że ktoś ją ukradł w ucieczce wojennej i Niemcy uwierzyli, oni są głupie jak skopy i przez to na nich mówi się szkopy. Więc mów, skopie, ino szybko! [...] mam cię w nosie szwabski skopie. Jak ni ma proszczoka, to sie choć skopa zabija i goście tyż sie jakoś najedzóm. Inform. Teraz na wsi jakoś mało skopów pasom na łące albo przy domu. Inform
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.