sigis3 Napisano 15 Czerwiec 2011 Share Napisano 15 Czerwiec 2011 Zdjęcie zrobione a szybko" trochę rozjaśnione, w rzeczywistości monetka jest ciemniejsza,właściwie nie czyszczona. Rzeczywiście orzeł jakiś asymetryczny. Przesunięcie stempla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 15 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2011 im więcej materiału mam przejrzane - tym ostrożniej tłumaczę przyczyny zniekształceń...zniekształcenia krążka:niepełny krążek - mennica miała taki... i na takim wybiłarozdarcie - podwójne bicieale !!!portret w dolnej matrycy nie przesuwał sięto górny stempel:- dwa razy uderzył- miał luz w gnieździe - pozwalający na ruch 1/3 średnicy monety----------zagadką dla mnie są połówkowe podwójne bicia"bez zaznaczenia skosu odcisku na monecie...--------------portret - stempel ganz nowy" czyli nie zużytyczy jest to wersja bez tlb - nie jestem pewienKazika - tego - po nosie trzeba szukaćw muzeum go jeszcze nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 15 Czerwiec 2011 Share Napisano 15 Czerwiec 2011 Co do półksiężycowatego wycięcia, według mnie powstało od uderzenia przebijakiem. Przed czy po wybiciu monety, sprawa drugorzędna. Wydaje mi się, że boratynki najpierw wybijano seryjnie na pasku blachy, potem wycinano właśnie przebijakiem, dla oszczędności blisko, więc naszła moneta na monetę.Co do asymetrycznego orła, to faktycznie trudno jednoznacznie stwierdzić. Wybicie monety to jednak spore działające siły i naprężenia. Tu toczyła się dyskusja dotycząca tzw. duchów" na monetachhttp://allegro.pl/phorum/read.php?f=274&i=186583&t=186583W końcu ktoś przeprowadził eksperyment, który tak podsumował:PS - to co się w rzeczywistości dzieje w układzie "blaszka-stemple jest na tyle skomplikowane, że nawet bardzo mocny pecio nie rozwiązałby opisującego to ukladu równań w jakimś rozsądnym czasie... Prawdopodobnie by trzeba użyć superkomputera takiego jak używa się np. do modelowania wybuchów jądrowych, pogody czy przepływów aero- lub hydrodynamicznych. Matematycznie jest to bardzo podobne."Jeśli chodzi o litery TLB, to faktycznie mogły zostać obcięte (prawdopodobieństwo wskazuje, że były). Przypadkiem mam boratynkę koronną z tego samego rocznika, portret bardzo podobny, zarys liter minimalnie widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 15 Czerwiec 2011 Share Napisano 15 Czerwiec 2011 Owa wspomniana moneta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 15 Czerwiec 2011 Share Napisano 15 Czerwiec 2011 ... i rewers. Zdjęcia trochę niedopracowane, jak będzie potrzeba to spróbuję w wolnej chwili lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 15 Czerwiec 2011 Share Napisano 15 Czerwiec 2011 Jeszcze raz awers, bo głęboki, z flashem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 15 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2011 Nie jestem w stanie udzielić jakościowej zwięzłej odpowiedzi na to co napisałeś... być może za dużo treści chciałbym przekazać.w punktach:1 przebijak" - to wycinak2 podstawowa masa szelągów została wyprodukowana z krążków3 podstawowa masa krążków - była importowana- logistyka - uproszczenie operacji- oszczędności http://myvimu.com/exhibit/2051417?ref=15493103 przypadki - bicia w blasze - z późniejszym wycięciem, są rzadkiehttp://myvimu.com/exhibit/5997917?ref=1549310 wycinakhttp://myvimu.com/exhibit/2843817?ref=1549310 nożycena całą masę przejrzanych - tu jedyne popsucie wycinakiemhttp://myvimu.com/exhibit/2051717?ref=1549310====================w opozycji do techniki typowej szeląga JK 1659-1668(?)są szelągi Krystyny (oraz ich fałszerstwa)przez wiele lat szukałem aturalnej kontynuacji doskonalszej techniki prasy walcowej" przy produkcji szeląga JK...i nic ... jedynie w falsyfikatach pośrednio można domniemywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 15 Czerwiec 2011 Share Napisano 15 Czerwiec 2011 Wobec ogromu produkcji w różnych mennicach, zarzucaniu T.L.B. przekraczania zleconej produkcji, można zaryzykować tezę, że monety mogły być wybijane także na paskach blachy, potem wycinane (jak prawdopodobnie przy falsach). Ale zgoda, mógł się trafić także płatek miedzi, w ten sposób potraktowany przy ręcznym wycinaniu podczas ręcznego przygotowywania surowca.Określenie przebijak" spotkałem w literaturze, m.in. S. Kubiak Monety pierwszych...". Był w użyciu od XI w, m.in. znaleziono to narzędzie także w mennicy" fałszerskiej, co świadczy chyba o dużej dostępności. Na mojej monetce wycięcie wydaje się być lekko skośne, co może potwierdzać użycie wycinaka, mniejsza o terminologię.Technika walcowa, racja, nie miała przy produkcji szelągów raczej zastosowania (chyba, że Suczawa)- proste krążki, większość to tzw. skrętki", chyba nie ma co wiercić tego tematu.Podsumowując, tak wadliwa moneta nie powinna znaleźć się w obrocie, a jednak.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 16 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2011 ...można zaryzykować tezę, że monety mogły być wybijane także na paskach blachy, potem wycinane...jak pisałem - nie trzeba zakładać tezy - bo są na to dowody, - lecz w żadnym przypadku nie można tego traktować jako reguły ...3 przypadki - bicia w blasze - z późniejszym wycięciem, są rzadkiehttp://myvimu.com/exhibit/5997917?ref=1549310 wycinakhttp://myvimu.com/exhibit/2843817?ref=1549310 nożycena całą masę przejrzanych - tu jedyne popsucie wycinakiemhttp://myvimu.com/exhibit/2051717?ref=1549310-------------------------------...Technika walcowa, racja, nie miała przy produkcji szelągów raczej zastosowania (chyba, że Suczawa)...Szwedzi wybili na 130 000 zł szelągów JK...mając Rygę we władaniu - to jak je tworzyli?http://myvimu.com/exhibit/3758917?ref=1549310prawdopodobna walcówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 22 Czerwiec 2011 Share Napisano 22 Czerwiec 2011 Widzę, że część osób ma problem z ostrością fotek więc podsunę przepis na dobrą ostrość. Tą fotkę zrobiłem telefonem z aparatem 3.2 MPix , bez lampy błyskowej i innych udogodnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 22 Czerwiec 2011 Share Napisano 22 Czerwiec 2011 Położyć monetę na (najlepiej) białej kartce dla wyostrzenia obrazu, jeżeli nie posiadamy lampy błyskowej to przybliżyć zwykłą lampkę biurkową na możliwe najbliższą odległość. Ustawić zooma na max(ew. regulować gdyby się coś rozmazywało) a przed obiektywem(w dostosowanej odległości) trzymać lupę najlepiej 3x i mocniejszą. Powinno zadziałać. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek250 Napisano 27 Czerwiec 2011 Share Napisano 27 Czerwiec 2011 wkońcu poszło. koronna- dwa razy uderzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek250 Napisano 27 Czerwiec 2011 Share Napisano 27 Czerwiec 2011 2 strona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek250 Napisano 27 Czerwiec 2011 Share Napisano 27 Czerwiec 2011 ta jest ciekawa,1 strona koronna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek250 Napisano 27 Czerwiec 2011 Share Napisano 27 Czerwiec 2011 2 strona litewska, jeśli dobrze widzę:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzeb Napisano 28 Czerwiec 2011 Share Napisano 28 Czerwiec 2011 http://chomikuj.pl/kalvado/numizmatyka/PL+Kordy*c5*9b+M.*2c+Nienotowana+Boratynka+z+1661+roku,367674730.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek250 Napisano 28 Czerwiec 2011 Share Napisano 28 Czerwiec 2011 i jeszcze taka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek250 Napisano 28 Czerwiec 2011 Share Napisano 28 Czerwiec 2011 2 strona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek250 Napisano 28 Czerwiec 2011 Share Napisano 28 Czerwiec 2011 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek250 Napisano 28 Czerwiec 2011 Share Napisano 28 Czerwiec 2011 2proszę o info na ich temat.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 18 Lipiec 2011 Share Napisano 18 Lipiec 2011 Pierwsza pod linkiem to SOLID.REG /ślepowron/wieniawa\\ POLO.166? I chyba widzę TLB na awersie - to Ujazdów, tak mi się wydaje.Druga podobnie, lecz SOLID.REGN /ślepowron/wieniawa\\ POLONI .1662 i też Ujazdów. PS.Nie jestem specem ale tak mi się wydaje. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spid3r Napisano 29 Lipiec 2011 Share Napisano 29 Lipiec 2011 nowy czytelny nabytek do muzeum :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spid3r Napisano 29 Lipiec 2011 Share Napisano 29 Lipiec 2011 jaka to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spid3r Napisano 29 Lipiec 2011 Share Napisano 29 Lipiec 2011 jeszcze raz rewers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 29 Lipiec 2011 Share Napisano 29 Lipiec 2011 koronna, ale czy to nie będzie czasem falsik ?kopi się pojawi, to napisze czy dobra czy fals. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi