Romo Napisano 5 Luty 2011 Autor Napisano 5 Luty 2011 CześćMoże ktoś mi podpowie co to jest i gdzie to można kupić. Kilkakrotnie oglądając filmy z wykopków na you tubie, widziałem takie dziwne coś ni to nóż ni łopatka ni kielnia archeologiczna. Przydał by mi się taki gadżet na poszukiwaniach, zwłaszcza na plaży. Z góry dzięki za pomoc.
Raned Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 Na plażę się nie nadaje, służy do wycinania kępek w wypielęgnowanych trawnikach anglosaskich parków. Można kupić na aukcjach eBay, ale jest też osoba robiąca je w Polsce i od czasu do czasu sprzedająca na naszym największym portalu aukcyjnym.
Taktyk Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 Witam,Jest to tzw. kopaczka (z ang. digger), którą przy odrobinie chęci można sobie zrobić samemu.PozdrawiamTaktyk
adam793 Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 Mam coś takiego to jest digger rzecz jak dla mnie nie przydatna niedługo wystawię go na aukcję
gronowianin Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 Digger firmy Lesche. Super mocna kopaczka. Bardzo popularna w Stanach. Nie tylko do parków, gdzie ładnie wycina trawę, nie pozostawiając dużo szkód, ale również do lasu, gdyż trudna do zniszczenia i przecina się nią korzenie (nie te grube oczywiście). Nie do militarki oczywiście, bo się można nakopać, ale do płytszych fantów, czyli na kolor. Jeśli ktoś w Polsce wystawi za rozsądną cenę to ja chętnie kupię drugą;).
cross2900 Napisano 6 Luty 2011 Napisano 6 Luty 2011 Tyle że chyba taki digger w polsce się zbytnio chyba nie spisuje.
adam793 Napisano 6 Luty 2011 Napisano 6 Luty 2011 Ameryka to dziwny kraj a na poważnie ja digger użyłem tylko w celu sprawdzenia,niestety po paru dołkach ręceb olą jak...wolę fiskars ostry szybko i bez boleśnie
VanWorden Napisano 6 Luty 2011 Napisano 6 Luty 2011 Diggerów nie używa się zamiast saperki, choć w odpowiednim terenie też można, tylko jako jej uzupełnienie., np. gdy trafimy w dołku na warstwę zbitych kamieni, dłubania w ściance dołka etc. Bardzo przydatny patent.PozdrawiamVW
Cpt.Nemo Napisano 6 Luty 2011 Napisano 6 Luty 2011 Ja tez uzywam czasami diggera. W zmarznietej ziemi, w twardej glebie, w silnie ukorzenionej trawą, zielskiem, itp.tam gdzie trzeba pogrzebac w kamienistym gruncie, zajrzec pod duzy korzen drzewa w lesie itp. itd.Bardzo przydatna rzacz, najlepiej porzadnej kowalskiej roboty a nie z cienkiej blaszki. Korzenie, nie wielkie, tez tym ciac czy rabac sie daje.Male, przydatne narzedzie do niezbyt glebokich wykopkow, lub grzebania w glebokim dolku :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.