Skocz do zawartości

Łopatka, nóż, kielnia archeologiczna ???

Romo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Może ktoś mi podpowie co to jest i gdzie to można kupić. Kilkakrotnie oglądając filmy z wykopków na you tubie, widziałem takie dziwne coś ni to nóż ni łopatka ni kielnia archeologiczna. Przydał by mi się taki gadżet na poszukiwaniach, zwłaszcza na plaży. Z góry dzięki za pomoc.

Napisano
Na plażę się nie nadaje, służy do wycinania kępek w wypielęgnowanych trawnikach anglosaskich parków. Można kupić na aukcjach eBay, ale jest też osoba robiąca je w Polsce i od czasu do czasu sprzedająca na naszym największym portalu aukcyjnym.
Napisano
Witam,

Jest to tzw. kopaczka (z ang. digger), którą przy odrobinie chęci można sobie zrobić samemu.

Pozdrawiam
Taktyk
Napisano
Digger firmy Lesche. Super mocna kopaczka. Bardzo popularna w Stanach. Nie tylko do parków, gdzie ładnie wycina trawę, nie pozostawiając dużo szkód, ale również do lasu, gdyż trudna do zniszczenia i przecina się nią korzenie (nie te grube oczywiście). Nie do militarki oczywiście, bo się można nakopać, ale do płytszych fantów, czyli na kolor. Jeśli ktoś w Polsce wystawi za rozsądną cenę to ja chętnie kupię drugą;).
Napisano
Ameryka to dziwny kraj a na poważnie ja digger użyłem tylko w celu sprawdzenia,niestety po paru dołkach ręceb olą jak...wolę fiskars ostry szybko i bez boleśnie
Napisano
Diggerów nie używa się zamiast saperki, choć w odpowiednim terenie też można, tylko jako jej uzupełnienie., np. gdy trafimy w dołku na warstwę zbitych kamieni, dłubania w ściance dołka etc. Bardzo przydatny patent.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Ja tez uzywam czasami diggera. W zmarznietej ziemi, w twardej glebie, w silnie ukorzenionej trawą, zielskiem, itp.
tam gdzie trzeba pogrzebac w kamienistym gruncie, zajrzec pod duzy korzen drzewa w lesie itp. itd.
Bardzo przydatna rzacz, najlepiej porzadnej kowalskiej roboty a nie z cienkiej blaszki. Korzenie, nie wielkie, tez tym ciac czy rabac sie daje.
Male, przydatne narzedzie do niezbyt glebokich wykopkow, lub grzebania w glebokim dolku :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie