Jump to content
  • 0

Zapalnik M8 A-W

pasio

Question

Posted

Witam. Panowie jakiś czas temu ukopałem zapalnik zidentyfikowałem go jako M8. Były na nim bicia 16 K 14.
A dziś trafiłem na 2 kolejne M8 tylko że mają wybite 16 E 14

Co oznacza E ? Nigdzie nie mogę trafić na literę E ?
Nie wiem pocisk chemiczny czy jakaś tajemnicy ?

Zdjęcie nie moje ale poglądowo dodam -

http://img198.imageshack.us/img198/4743/austrowgierskizapalnik.jpg

Moje bicia załadowane zboku.

Pozdrawiam.

18 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Na 100 % śmie twierdzić że nie ma tam tego X chociaż też tak myślałem.

Znajomy za to mówi że E jak Etanol - ja na to że tak chyba ich wódką skrapiali dla zachęty... :)
Posted
Jak już wcześniej napisałem E.K.Z E.K.Z Empfindlicher Kanonen Zünder" z tego wnoszę że 16 E 14" może oznaczać poziom czułości danego zapalnika. Trzeba poszukać potwierdzenia w niemieckich instrukcjach.
Posted
Kod producenta i rok produkcji, nic wspólnego z poziomem czułości, zapalniki te miały 4 nastawy - ilość metrów, po których miało dojść do ekplozji, A - przy uderzeniu, V - po ~200 metrach od wystrzału, K - 5-10 metrów po opuszczeniu lufy, działanie jak kartacz.
Posted
Sprawa jest o tyle ciekawa że wszystkie znalazłem na jednym polu. 2 z literą E zatrzymane są w tym samym momencie natomiast z literą K inaczej. Czyli te z literą E musiały zostać wystrzelone jednocześnie ? Co w ogóle znaczy jak się zatrzymały te cyferki?
Posted
MK czyli co może oznaczać w takim wariancie E ? Skoro w miejscu tych 4 jest coś innego ? Mamy poczynienia z cudem pierwszowojennym czy błędem ?
Posted

Witam. Panowie jakiś czas temu ukopałem zapalnik zidentyfikowałem go jako M8. Były na nim bicia 16 K 14.
A dziś trafiłem na 2 kolejne M8 tylko że mają wybite 16 E 14

Co oznacza E ? Nigdzie nie mogę trafić na literę E ?
Nie wiem pocisk chemiczny czy jakaś tajemnicy ?

Zdjęcie nie moje ale poglądowo dodam -

http://img198.imageshack.us/img198/4743/austrowgierskizapalnik.jpg

Moje bicia załadowane zboku.

Pozdrawiam.

Posted
Czy wiesz może co znaczy Empfindlicher" ?
W translatorze wychodzi że bardziej wrażliwie...

Co może znaczyć pewnie Czuły" , tak ?

Więc proszę o hipotezę która mogła by przybliżyć nam takową nazwę tego zapalnika. Nie bardzo to rozumiem...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information