Skocz do zawartości
  • 0

Zapalnik M8 A-W

pasio

Pytanie

Napisano

Witam. Panowie jakiś czas temu ukopałem zapalnik zidentyfikowałem go jako M8. Były na nim bicia 16 K 14.
A dziś trafiłem na 2 kolejne M8 tylko że mają wybite 16 E 14

Co oznacza E ? Nigdzie nie mogę trafić na literę E ?
Nie wiem pocisk chemiczny czy jakaś tajemnicy ?

Zdjęcie nie moje ale poglądowo dodam -

http://img198.imageshack.us/img198/4743/austrowgierskizapalnik.jpg

Moje bicia załadowane zboku.

Pozdrawiam.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na 100 % śmie twierdzić że nie ma tam tego X chociaż też tak myślałem.

Znajomy za to mówi że E jak Etanol - ja na to że tak chyba ich wódką skrapiali dla zachęty... :)
Napisano
Jak już wcześniej napisałem E.K.Z E.K.Z Empfindlicher Kanonen Zünder" z tego wnoszę że 16 E 14" może oznaczać poziom czułości danego zapalnika. Trzeba poszukać potwierdzenia w niemieckich instrukcjach.
Napisano
Kod producenta i rok produkcji, nic wspólnego z poziomem czułości, zapalniki te miały 4 nastawy - ilość metrów, po których miało dojść do ekplozji, A - przy uderzeniu, V - po ~200 metrach od wystrzału, K - 5-10 metrów po opuszczeniu lufy, działanie jak kartacz.
Napisano
Sprawa jest o tyle ciekawa że wszystkie znalazłem na jednym polu. 2 z literą E zatrzymane są w tym samym momencie natomiast z literą K inaczej. Czyli te z literą E musiały zostać wystrzelone jednocześnie ? Co w ogóle znaczy jak się zatrzymały te cyferki?
Napisano
MK czyli co może oznaczać w takim wariancie E ? Skoro w miejscu tych 4 jest coś innego ? Mamy poczynienia z cudem pierwszowojennym czy błędem ?
Napisano

Witam. Panowie jakiś czas temu ukopałem zapalnik zidentyfikowałem go jako M8. Były na nim bicia 16 K 14.
A dziś trafiłem na 2 kolejne M8 tylko że mają wybite 16 E 14

Co oznacza E ? Nigdzie nie mogę trafić na literę E ?
Nie wiem pocisk chemiczny czy jakaś tajemnicy ?

Zdjęcie nie moje ale poglądowo dodam -

http://img198.imageshack.us/img198/4743/austrowgierskizapalnik.jpg

Moje bicia załadowane zboku.

Pozdrawiam.

Napisano
Czy wiesz może co znaczy Empfindlicher" ?
W translatorze wychodzi że bardziej wrażliwie...

Co może znaczyć pewnie Czuły" , tak ?

Więc proszę o hipotezę która mogła by przybliżyć nam takową nazwę tego zapalnika. Nie bardzo to rozumiem...
Napisano
Owszem nie ma informacji na temat tego E...
Ale sądząc po różnej głębokości wybitej obok 16-tki może tam być Ex ze złabo wybitym x - czyli ćwiczebny.
Napisano
Litera E kojarzy mi się z zapałem elektrycznym. Mam fragment zapalnika z bomby Sd4HL o nr ZT5047E i to E oznacza elektryczny.
Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie