Jump to content
  • 0

Patera

norman33

Question

Posted

Średnica około 40 cm. Z przekazów podobno bardzo stara. Materiał jest bardzo miękki jak by cyna lub ołów. Napisy to CREFELD ANNO DOM. MDCLXXV. Udało mi się ustalić że Crefeld to miasto w Niemczech które już od przed wojny ma inną nazwę, wiem że anno domini to roku pańskiego ale roku nie udało mi się odcyfrować (nie ma do tego cierpliwości). Nie mój temat ,ale znajomi prosili o to że może ktoś z bractwa bardziej nakreśli co to jest jakie stare, a może z czego jest zrobione. Za wszelkie informacje z góry dziękuje.

21 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Cena zależna od uprzejmości obsługi.Buteleczka cieczy probier-
czej do badania srebra kosztuje kilka złotych i wystarcza na
kilkaset prób,strata czasu-minuta,wypracowanie pozytywnej
opinii-bezcenne.
Posted
Chyba najmniej chodzi o to z czego jest zrobione, bo jest to cyna lub jej stop, a o to czy jest to oryginał. Tego nie stwierdzi jubiler tylko bardzo dobry znawca antyków.
Posted

Witam troszkę to trwało, ale mogę w końcu wrzucić dokładniejsze zdjęcia i przybliżyć nieco historie przedmiotu. W czasie drugiej wojny światowej zostało to przywiezione przez Niemca, który prowadził restauracje w Bydgoszczy, wisiał to w niej jako ozdoba. Następnie zostało to już przekazywane w rodzinie, gdyż Restaurator ten miał żonę polkę aż do dnia dzisiejszego. Mam nadzieje że zdjęcia pozwolą bardziej przybliżyć historie i określić czas powstania tego przedmiotu.

Posted
J.P. KAYSER (później też) Sohn /Krefeld
XIX/XX

być może odwołanie do początków firmy
wyroby cynowe

wygląda na reklamówkę firmy
a raczej - meisterstuck"
albo wprawkę

liternictwo nieporadne
herb zapewne odlewany
Posted

Średnica około 40 cm. Z przekazów podobno bardzo stara. Materiał jest bardzo miękki jak by cyna lub ołów. Napisy to CREFELD ANNO DOM. MDCLXXV. Udało mi się ustalić że Crefeld to miasto w Niemczech które już od przed wojny ma inną nazwę, wiem że anno domini to roku pańskiego ale roku nie udało mi się odcyfrować (nie ma do tego cierpliwości). Nie mój temat ,ale znajomi prosili o to że może ktoś z bractwa bardziej nakreśli co to jest jakie stare, a może z czego jest zrobione. Za wszelkie informacje z góry dziękuje.

Posted
nie będę zakładał nowego wątku, więc zapytam w tym.
może ktoś się orientuje ile sobie naliczają jubilerzy za takie zbadanie (np. czy to złoto,srebro i ewentualnie jakiej próby)??

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information