XII Napisano 30 Styczeń 2011 Autor Napisano 30 Styczeń 2011 Witam,Proszę o ID przedmiotu przedstawionego na fotkach.Napis koło wizerunku: sigmvntvs. Raczej wykluczam, że jest to moneta. Nie ma nigdzie daty. Rant ząbkowany drobno. Średnica 16mm, grubość 0,8mm. Materiał - nie mam pojęcia, podobne do srebra ale jakieś lekkie, może Al? Z jakiego okresu może to być i co to w ogóle jest? :)Zdrów!
czarek100 Napisano 30 Styczeń 2011 Napisano 30 Styczeń 2011 takie same w pozłacanym aluminium wybijają w np.kopalni węgla piast w Nowej Rudzie.ktoś zrobił dziurę i służyła jako wisiorek lub breloczek.pozdrawiam
muchomor Napisano 20 Październik 2012 Napisano 20 Październik 2012 heh...dostałem w depozyt taki sam wisiorek,chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o nim,więc jeśli ktoś coś wie to niech pisze :)
sigis3 Napisano 20 Październik 2012 Napisano 20 Październik 2012 Wygląda na niezbyt udany żeton, fantazyjny. Stawiałbym na rzemieślniczą produkcję, późny PRL. W każdym razie wygląda, jak dla mnie, całkiem tandetnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.