Dragon125 Napisano 21 Styczeń 2011 Autor Napisano 21 Styczeń 2011 Witam wszystkich.Mój jebelek jest chwilowo w naprawię,i Pan który go robi,prosił mnie o jego schemat.Ja jestem całkowicie ciemny w tych sprawach,więc zwracam się do Was.Ponoć jeśli go mu dostarczę,to mu ułatwi pracę. Pozdrawiam i liczę na pomoc:) Bartek
Dragon125 Napisano 21 Styczeń 2011 Autor Napisano 21 Styczeń 2011 http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-267.pdfczy to przypadkiem nie jest to :) ?
BRAT_MIH Napisano 22 Styczeń 2011 Napisano 22 Styczeń 2011 No dokładnie kolego na drugiej stronie masz schemat, zatem sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Daj to facetowi, który go robił to mu powinno wystarczyć.
Dragon125 Napisano 22 Styczeń 2011 Autor Napisano 22 Styczeń 2011 Dziękuję bardzo,po prostu chodziło mi o potwierdzenie kogoś kto się zna !:) Pozdrawiam
Dragon125 Napisano 9 Kwiecień 2011 Autor Napisano 9 Kwiecień 2011 Panowie,wykrywacz wrócił do moich rąk,po pół roku jego aprawy" ten temat wolę przemilczeć... facet coś tam podłubał porobił mówi,że baterię się nie nadają.Dzisiaj byłem na krótkim wypadzie,działały z 5min,po tym zaczęły ledwo działać,wyłączyłem.Po 5 min jak by lekko się naładowały,zaczęły znowu działać,lekko działać,przestać działać i tak w kółko a to nie ma moje nerwy...Proszę Was,o doradzenie mi ,jakie mam kupić itp.Bardzo był bym wdzięczny o konkrety,nawet linki (nie będzie to moim zdaniem reklama,sam o to proszę gdyż się nie znam,niektóre nazwy mogą wiele mi nie mówić) Pozdrawiam
Dragon125 Napisano 9 Kwiecień 2011 Autor Napisano 9 Kwiecień 2011 i parametry. Jak widać baterii jest 8 :) Jeszcze raz proszę o pomoc,ziemia dobra a ja nie mogę kopać:(
policemayster Napisano 9 Kwiecień 2011 Napisano 9 Kwiecień 2011 Cześć, możesz sprawdzić pobór prądu i wykluczyć możliwość wadliwych akumulatorków. Prawidłowy pobór wg. instrukcji powienien wynosić 70-80 mA, u mnie jednak wynosi on 56 mA do 65 mA podczas wzbudzania. Możesz podłączyć baterie 9v, jeżeli wytrzyma minimum godzine to znaczy, ze układ jest ok. Co do zasilania moge Ci polecić akumulator żelowy 12V, układ jest przystosowany do takiego napięcia, niektórzy piszą aby wymienić stabilizator napięcia, jednak nie jest to konieczne. Ja miałem taki i sie spisywał: http://allegro.pl/akumulator-zelowy-12v-0-8ah-ultracell-limited-1457-i1538615878.html
Dragon125 Napisano 9 Kwiecień 2011 Autor Napisano 9 Kwiecień 2011 Co do mierzenia to nie mam takiej możliwości...a ten akumulator mieści się w jabelku:) ? ni będę miał problemów z podłączeniem go ?
policemayster Napisano 9 Kwiecień 2011 Napisano 9 Kwiecień 2011 Tak mieści sie bez problemów (wymiary są podane), co do podłączenia to musisz uważać tylko z biegunowością, czyli + do +, - do -. Myśle, że nie opłaca sie zamawiać na allegro, ja kupiłem w sklepie elektronicznym chyba za 23 zł. Musisz mieć też czym go ładowac, czym ładowałeś zestaw który juz masz?
Dragon125 Napisano 10 Kwiecień 2011 Autor Napisano 10 Kwiecień 2011 będę musiał kupić coś nowego,czy da radę tym samym ładować jakoś ? może prostownikiem ?
Dragon125 Napisano 12 Kwiecień 2011 Autor Napisano 12 Kwiecień 2011 Panowie,ja jestem zielony,ale dla osób które są w temacie,to na pewno nie jest większy problem aby mi pomóc.Teraz mam sporo wolnego,ruszył bym w teren,ale po chwili pada bateria ile bym nie ładował w domu. Pomóżcie ! :)
sidzok Napisano 12 Kwiecień 2011 Napisano 12 Kwiecień 2011 nie znam się na tym za bardzo ale idź do jakiegoś lepszego sklepu elektrycznego i oni się znają na takich rzeczach i ci powiedzą czy trzeba nowe baterie czy coś innego. Jak bedzie musiał tam coś zrobić to dużo za robocizne nie weźmie a bedziesz miał pewność że go dobrze zrobi! najwyżej jeszcze zapłacisz za akumulator czy za baterie jakby były zepsute ale tacz czy tak byś je musiał kupić :) pzdr
Lukas P Napisano 17 Kwiecień 2011 Napisano 17 Kwiecień 2011 Ja bym tego Jabela zaniósł do kogoś kto ma zasilacz laboratoryjny z kontrolą prądu (wbudowany amperomierz). Podłączył pod +9 V i zobaczył jaki jest pobór prądu. Jak mniejszy od 70mA to układ jest w porządku a tylko akumulatory padły. Jak prąd jest bardzo duży to jest zwarcie gdzieś w układzie. Intrygują mnie też te plamy na akumulatorach. Czy aby nie są one wylane? Jak są one połączone? Minus pierwszego do plusa kolejnego i tak aż do końca, i z plusa pierwszego i minusa ostatniego do zasilania czy inaczej? W ramach próby spróbowałbym jeszcze podłączyć do niego baterię 9V i zobaczyć czy z niej uda się Jabla zasilić.PozdrawiamŁukasz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.