rorvik Napisano 7 Marzec 2004 Autor Napisano 7 Marzec 2004 HejMam pytanie czy ktoś z Was kopal kiedyś na tererenie obozu jenieckiego w Beniaminowie? Kiedyś byłem tam (na chwilę) na rekonesansie ale znalazłem tylko trochę pordzewiałych łusek 9mm i ślepaków wyglądających na stalową amunicję do kałasza(??) PozdrawiamrorvikA w okolicy była chyba jakaś potyczka w 39r (a tam panie była taka bitwa co czołgi pękały...") zna ktoś jakieś szczegóły?
wittman Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 witamcalkiem niedaleko sa bunkry - przy torach - tam sie ciekawe rzeczy trafialypozdrawiam
rorvik Napisano 7 Marzec 2004 Autor Napisano 7 Marzec 2004 Tam jeszcze nie trafiłem. A sam Fort i jego okolice? - jak tam byłem to miałem jeszcze PI Armanda więc moja wycieczka była mało miarodajna;)rorvik
Gość Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 ja tam w okolicy znalazłem maxim pm 1910 tylko był mocno zkorodowany po elektrolizie mało z nigo zostało (około 2 km od fortu)
Gość Napisano 14 Marzec 2004 Napisano 14 Marzec 2004 Witam! Obóz jeniecki legionistów Piłsudskiego po kryzysie przysięgowym w czasie I wojny światowej był zlokalizowany w nieistniejących dzisiaj koszarach carskich w Białobrzegach, przy szosie z Beniaminowa, po stronie prawej- obecnie jest to teren osiedla wojskowego, bloki z lat 60-tych. ponieważ w czasie II wojnu światowej przetrzymywani byli w tym samym miejscu żołnierze włoscy, po rozpadzie osi Rzym - Berlin,można było na brzegu lasu napotkać włoskie kamienie nagrobne. Na terenie fortu Beniaminów w okresie poprzedzającym wprowadzenie stanu wojennego swoją strzelnicę i plac ćwiczeń miały jednostki specjalne milicji, ćwiczące przed desantem na teren Szkoły Oficerów Pożarnictwa przy Potockiej w Warszawie. Na północ od szosy Radzymin- Białobrzegi była /jest?/ strzelnica wojskowa, gdzie trafiały się przed 20-tu laty drewniane skrzynki z ćwiczebnymi minami przeciwczołgowymi, zakopywane w ramach wybrakowania". Ukłony
rorvik Napisano 15 Marzec 2004 Autor Napisano 15 Marzec 2004 WitamMaurycy czy ten obóz jeńców włoskich to Oflag 73 Beniaminow Poland od 02/44 do 04/45? Czy był tam także inny obóz?Pozdrawiamrorvik
Gość Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 W okolicy wychodzą jeszcze fanty z 1920 r. - m.in. trafiłem na kompletną austriacką skórzaną amkę" od saperki z łuskami od Lebela z 1918 r., sporo skórzanych troków i dwukomorową olejarkę do km-u.
HUBERTUS 1656 Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 Do Witmana czy mówisz o Dąbkowiźnie,ile jest tam schronów oprócz 120?Intresują mnie te strony tylko pod kątem obiektów.Proszę o odpowiedz.
ja20 Napisano 15 Październik 2007 Napisano 15 Październik 2007 Gzie są te bunkry?Wybieram się w najbliższym czasie fort widziałem i bunkry bym zobaczył?
jacenty2004 Napisano 15 Październik 2007 Napisano 15 Październik 2007 Maurycy jesteś pewien ,że tych koszar już nie ma ?
ja20 Napisano 17 Październik 2007 Napisano 17 Październik 2007 Nikt nie wie jak dojechać na te bunkry?
ja20 Napisano 30 Sierpień 2009 Napisano 30 Sierpień 2009 Po kilku latach odświeżam wątek.Byłem dziś, teren prywatny wstęp wzbroniony, ochrona i pies.
ja20 Napisano 30 Sierpień 2009 Napisano 30 Sierpień 2009 Wejść się niby da pod siatka, ale trzeba się liczyć z ochroną i psem, których można spotkać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.