jeremiahjohnson Napisano 20 Luty 2011 Autor Share Napisano 20 Luty 2011 Trzy sztuki od lewej pozyskałem na allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Luty 2011 Share Napisano 20 Luty 2011 Pokaż całość :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeremiahjohnson Napisano 20 Luty 2011 Autor Share Napisano 20 Luty 2011 Dwie austro - węgierskie, a trzecia ? Mimo że kupiłem jako carska, to jak dla mnie, ma trochę za cienkie szkło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeremiahjohnson Napisano 20 Luty 2011 Autor Share Napisano 20 Luty 2011 Dwie po bokach 100% carskie, a ta w środku? Szkło grube, ale ta długa szyjka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeremiahjohnson Napisano 20 Luty 2011 Autor Share Napisano 20 Luty 2011 bjar - o jaką całość chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeremiahjohnson Napisano 20 Luty 2011 Autor Share Napisano 20 Luty 2011 Jeśli chodzi o wszystkie manierki, to musiałbym do zdjęcia parę eksponatów zdjąć. Jak wrócę, to może zdążę zrobić fotkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 25 Kwiecień 2011 Share Napisano 25 Kwiecień 2011 Dzisiejsza maniereczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiljan Napisano 1 Wrzesień 2011 Share Napisano 1 Wrzesień 2011 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiljan Napisano 1 Wrzesień 2011 Share Napisano 1 Wrzesień 2011 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiljan Napisano 1 Wrzesień 2011 Share Napisano 1 Wrzesień 2011 oczywiście z mojej winy nie jest w całości, od tamtej pory nie spieszę się ... oryginalny aluminiowy korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiljan Napisano 1 Wrzesień 2011 Share Napisano 1 Wrzesień 2011 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 15 Sierpień 2012 Share Napisano 15 Sierpień 2012 2 ostatnio trafione.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 15 Sierpień 2012 Share Napisano 15 Sierpień 2012 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
countaries Napisano 27 Styczeń 2013 Share Napisano 27 Styczeń 2013 Witam kolegow . Ciekawy watek ,cekawe spostrzezenia - poniewaz trudno o rzetelny material w tej mierze to kazdy z nas bedzie w mniejszym lub wiekszym stopniu wciaz bladzil . Z pewnoscia jest logicznie uzasadniona teza Jeremiah'i o ksztalcie manierki ( odzwirciedlajacym jej bazowy , metalowy model ) , wielka podpowiedzia miejsce znalezienia / pochodzenie - choc i to z uwagi na nakladanie sie wydarzen historycznych moze mylic , wyklucznie z klubu" carskich tych , ktore prawie a pewno " sa czerwonoarmije etc. Wielu z Was z pewnoscia ma wieksza wiedze i doswiadczenie niz ja - niewiele razy w zyciu mialem okazje pokopac i bylo to dawno , dawno temu - niestety od wielu lat mieszkam w miejscu , ktore nie daje mi duzej mozliwosci w tej mierze . Niemniej jednak podczas jednego z mych nielicznych poszukiwan rozkopalismy z przyjacielem pierwszowojenny , obozowy smietnik i wsrod kilku ciekawostek , ktorymi sie obdzielilismy byla takaz wlasnie szklana manierka ....Grube ,dosc ordynarnie wydmuchiwane w forme cimnozielone szklo z dosc licznymi pecherzykami powietrza , masywna szyjka ... lecz do dnia dzisiejszego mam wciaz lekki dylemat , czy jest ona rosyjska carska ( bardziej obstawialem ) , czy moze ew. pierwszowojenna niemiecka . obie te manierki w wersji zastepczej, szklanej ladnie nawiazuja do swych metalowych pierwowzorow , lecz czasem profil , grubosc szyjki oraz uksztaltowanie wylewu nie daje az takiej pewnosci .... mowie tu oczywiscie o tych pozbawionych sygnatur jakichkolwiek ,lub tych ktore koledzy sa w stanie rozpoznac Mysle wiec , ze wsrod domniemanych zastepczych , szklanych manierek carskich sa nie tylko blednie rozpoznawane te liczniejsze drugowojenne , lecz rowniez w jakims mniejszym stopniu pierwszowojenne niemieckie ... ... ot takie moje trzy grosze serdecznie pozdrawiam ps.jesli ktorys z kolegow dysponuje jakims materialem pozwalajacym identyfikowac jakies sposrod tychze manierek , bylbym bardzo wdzieczy za wskazanie zrodla ,badz chociaz oswiecenie mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiljan Napisano 27 Styczeń 2013 Share Napisano 27 Styczeń 2013 sadze ze do wątku pasuje, kiedys nie wiedzialem co to jest i poprostu tego nie zabierałem, teraz miał bym ze trzy komplety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 27 Styczeń 2013 Share Napisano 27 Styczeń 2013 jak masz jakies osłonki do tego austryjaka zbędne to daj znać pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 27 Styczeń 2013 Share Napisano 27 Styczeń 2013 http://serwisy.ioh.pl/pokaz-dzial/kuchenny-sprzet-wojskowy/artykuly/austrowegry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 27 Styczeń 2013 Share Napisano 27 Styczeń 2013 faktycznie takie zielone czasami to pruskie a te brązowe z napisami to w czasie IIw na bank uzywano i podobne do nich kształty sa troszke inne niż I wojenne carskie choć uzywano ich też z braku laku tak jak sporadycznie manierek alu z I wojny sa znane z napisami z czasów II wojennych manierki jako takie mozna było używac każdej mój kolega ma polska wz 37 od 38 na wyposażeniu wp inaczej tez typ 38 i ma sygnaturki przyjęcia na stan ruskich to taka ciekawostka w polskiej armii uzywano wszystkich wzorów co zaborcy mieli plus to co z zagranicy przyjechało np z błękitna armią jak bede miał czas to swoje szklane wstawie bo aktualnie to czasu brak pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
countaries Napisano 30 Styczeń 2013 Share Napisano 30 Styczeń 2013 witam kolegow. A tak na marginesie , czy ktorys z Was posiada jakies w miare kompletne lub kompletne szklane manierki ? - ja przyznaje sie bez bicia , ze na chile obecna nie ... mialem kiedys prwie komplena w pokrowcu z plecionki ,lecz wtedy jej pochodzenie bylo dla mnie mniej jasne niz ... - wiec sie jej pozbylem . po latach odnalazlem dokladnie taki model w fachowj literaturze , lec niestety nie ma po niej juz sladu ... jak po przyslowiowej kamforze pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.