szczurek_1979 Napisano 17 Styczeń 2011 Autor Napisano 17 Styczeń 2011 Witam szanowne grono. Proszę was o pomoc w identyfikacji tych oto monet. Wiem że podobne już bywały w identyfikacji lecz nie mam jak za bardzo ich poszukać ponieważ mam teraz bardzo ograniczony dostęp do internetu. Wszystkie 3 monety kupiłem po 4zł jako srebrne w okazyjnej cenie ;) zapewne przepłaciłem ale facio zarzekał się że srebro... mam nadzieję że nie przepłaciłem. Średnica ok.39 mm, gr.ok. 2-2,2 mm...
szczurek_1979 Napisano 17 Styczeń 2011 Autor Napisano 17 Styczeń 2011 rant... Proszę o wyrozumiałość i pomoc w identyfikacji... z góry dziękuję za okazaną pomoc.pozdroSzczurek
Czlowieksniegu Napisano 17 Styczeń 2011 Napisano 17 Styczeń 2011 1/ Country China - AncientYear 1889Value 7 mace 2 candareens (1)Metal Silver (.9000)Weight 27.4 gDiameter 38 mmShape RoundDemonetized yes
szczurek_1979 Napisano 17 Styczeń 2011 Autor Napisano 17 Styczeń 2011 o i zdziwko totalne... chociaż jedna srebrna :-)) a po polskiemu"?? bo ja trochę nie kumaty
Czlowieksniegu Napisano 17 Styczeń 2011 Napisano 17 Styczeń 2011 Że masz srebrnego chińskiego smoka z prowincji Guangdong :-)
tadziu6 Napisano 17 Styczeń 2011 Napisano 17 Styczeń 2011 To Piotruś, nie przepłaciłeś. Monetka 27 gr. razy 1.30 za gram, jak nic, wychodzi 35 zeta. Pozdrawiam.
bluemen123 Napisano 17 Styczeń 2011 Napisano 17 Styczeń 2011 Sprawdź czy magnes ich nie przyciąga bo często trafiają się kopie tych monet, (nie wiem w jakim celu bo to popularna monetka)
kopijnik2 Napisano 17 Styczeń 2011 Napisano 17 Styczeń 2011 ech...zapraszam do lekturyhttp://coins.about.com/od/worldcoins/ig/Chinese-Counterfeiting-Ring/no i wątek falsy"...
De Contrabando Napisano 17 Styczeń 2011 Napisano 17 Styczeń 2011 Jeszcze a trotuar tego, co wkleił Yety: Value 7 mace 2 candareens (1)". Otóż, gwoli ścisłości, mace i kandaryn to nie value", lecz jednostki wagi. Jeśli na monecie stoi na przykład 7 mace 3 kandaryny, to jest to waga kruszcu, czyli w tym wypadku srebra, a nie nominał.
szczurek_1979 Napisano 18 Styczeń 2011 Autor Napisano 18 Styczeń 2011 sprawdziłem magnesem, nie reaguje ;Pto pierwsza zidentyfikowana, a pozostałe?pozdroSzczurek
kopijnik2 Napisano 18 Styczeń 2011 Napisano 18 Styczeń 2011 trzymasztowa dżonka - http://www.cointalk.com/t78005/fantazja.
De Contrabando Napisano 18 Styczeń 2011 Napisano 18 Styczeń 2011 Moneta z dżonką to prawdopodobnie nie fantazja, lecz tak zwany junk dollar" z 1932 roku. W tym czasie Chiny zamierzały wprowadzić pieniądze w systemie dolarowym, oparte na parytecie złota. W związku z tym wybito znaczną ilość monet z dżonką i profilem Sun Yat Sena, ale były to monety nie wykonane w złocie, lecz w różnych innych metalach- srebrze, niklu, a nawet miedzi. Były one wprowadzone na próbę, lecz Chinom nigdy nie udało się wprowadzić parytetu złota. Są to więc wzory monet (było ich kilka rodzajów różniących się szczegółami), których podstawowa jednostka miała nosić nazwę sun". Jakie były okoliczności wprowadzenia tych wzorów do obiegu- tego nie wiem. Zastrzegam jednak, że to, co napisałem powyżej, nie wyklucza, że jest to współczesna kopia dla turystów, albowiem, jak wiadomo, Chińczycy podrabiają wszystko.
szczurek_1979 Napisano 18 Styczeń 2011 Autor Napisano 18 Styczeń 2011 no to przypuśćmy że to taki prototypowy dolar :P pewnie złotnik dopiero określi czy to srebro czy metal srebro podobny" a ta trzecia moneta? ten niby wąż (smok?) z z brodatą głową?
De Contrabando Napisano 18 Styczeń 2011 Napisano 18 Styczeń 2011 Nie za bardzo znam się na chińskich monetach, ale jestem niemal pewien, że moneta, o którą pytasz, to rodzaj talizmanu, moneta a szczęście". Jest bowiem na niej przedstawiony Qilin (麒麟)- brodaty potwór z rogami jelenia, który miał chronić przed wypadkiem, chorobami, miał przynosić szczęście w biznesie i powodzenie w życiu osobistym. Nie jest to moneta stara, gdyż została wykonana metodą używaną w Chinach dopiero od połowy 19 wieku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.