Skocz do zawartości

MIECHÓW, TUNEL ,KSIĄŻ WIELKI

WWO292

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
JAK W TEMACIE POSZUKUJE INFO O WW. MIEJSCOWOŚCIACH GŁÓWNIE I i II WŚ. MAM PYTANIE CZY KTOŚ PRÓBOWAŁ SIŁ Z WYKRYWACZEM W TYCH MIEJSCOWOŚCIACH SZCZEGÓLNIE W TUNELU
Napisano
WWO292 - już kiedyś prosiłem, żebyś nie krzyczał. Wyłącz Caps Lock ! przeczytaj regulamin Forum !

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=679998#1157424
Napisano
Tunel w Przybysławicach k. Miechowa drążony był metodą belgijską. i obudowanu cegłą - zużyto 4 milionów sztuk cegieł Długośc tunelu wynosiłi 810 m.(poczatek 1882r.)
W 1910- 1912 wybudowano drugi tunel.
W 1914 r. tunel wysadzany był dwukrotnie, najpierw przez Rosjan, naprawiony przez niemieckich i austro-węgierskich saperów, został ponownie wysadzony w czasie odwrotu w końcu października 1914 r.
W 1920 roku Tunel zostaje odbudowany.
W 1945 roku ponownie cofające się wojska niemieckie zdetonowały w tunelu kilka wagonów z materiałami wybuchowymi.
Odbudowany tuż po zakończeniu wojny. Ciekawostką jest to,że po jego oddaniu do użytku był zamykany za pomocą kraty i kłótki (otwierany na czas przejazdu pociągu)
Pozdrawiam
Napisano
Prośba tylko nie kop w samym tunelu, Chroń Swoje młode życie. Tam jeszcze czasem pojawiają się pociągi.
Pozdrawiam.
P.S.
W Ksiażu Wielkim jest grodzisko słowiańskie.
  • 2 weeks later...
Napisano
W którymś z zeszłorocznych numerów Odkrywcy pisali o umocnieniach w okolicach Miechowa. W pobliskiej Charsznicy jest kilka ciekawych miejsc do odwiedzenia, rozmawiałem z mieszkańcami z 3 lata temu i opowiadali ciekawe historie. No i sama odlewnia to świetne miejsce z punktu historii.
Napisano
No właśnie czytałem że w pobliżu Charsznicy w lasach partyzantka miała swoje bunkry ziemne tylko nie wiem w którym a bardzo dali się poznać podobno władzom okupacyjnym. Pozdrawiam
Napisano
A co do Odkrywcy jakbyś sobie Swiety82 przypomniał w którym albo jak był zatytułowany artykuł to proszę o odpowiedź bo w archiwum nie mogę znaleźć
Napisano
Wybacz, machnąłem się o dwa latka... ale ten czas leci...

Pierwszy akapit Cię powinien zainteresować http://4historie.pl/podsumowanie-2008-roku/
Napisano
Jeszcze ciekawostka z Charsznicy - udało mi sie przywieźć stamtąd oryginalne etykiety z butelek z dawnej gorzelni w całkiem dobrym stanie... i gdzieś mi wcięło :) Ogólnie ludzie tam są bardzo rozmowni i przyjaźnie nastawieni, więc lepiej połazić w terenie i pogadać z 'gospodarzami' aniżeli wypalać oczy przed komputerem. Taka moja rada...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
Napisano
Witam
kopałem trochę w tunelu dokładnie w lesie było trochę żelastwa w ziemi, chętnie bym się wybrał z kimś na wspólne wykopki w okolice Charsznicy
mam garretta ace250
jak co to pisać pozdr.
sebekgola@wp.pl
tel: 517111385
  • 10 months later...
Napisano
tylko pobliski las w chodowie i bunkry byłem na godzinę
to znalazłem parę łusek od mosina

obecnie chodzę z wykrywką w wolbromiu i nadal szukam kogoś na wspólny wypad :)

tel: 517111385

Pozdr
Napisano
Widze że odkopaliście stary wątek ;) Przypomniała mi się ciekawa historia związana z Charsznicą z czasów wojny. Muszę podpytać brata, on dokładnie ją zna. Została opowiedziana przez jednego ze starszych mieszkańców kilka lat temu, jak ktoś zainteresowany to podpytam... :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie