zolek30 Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 jak napisał słusznie kolega Duńczyk jest to sprawa umowna bo pewnych rzeczy nie da sie przeskoczyc, choćby się chciało.. może kiedys w rekonstrukcji nastąpi jakiś przełom i wszyscy uczestnicy będą strzelać z epokowej broni tak jak było na prawdę ale czy do tego dojdzie to szczerze w to wątpię !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 Moim zdaniem tu akurat dałoby się w pewien sposób zamaskować karabin np białym płótnem i zrobić kamuflarz zimowy. Racja tez że nie wszedzie i nie zawsze da sie taki kamuflarz zrobić, bo chyba nikt paprotki do lufy nie włoży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumburak Napisano 9 Marzec 2011 Share Napisano 9 Marzec 2011 A tutaj jeden z lepszych (moim zdaniem) filmów rekonstrukcyjnych w Polsce. Zrealizowała go utalentowana i utytułowana grupa artystyczna Poznań I Love You. Oglądajcie na zdrowie, bo warto!http://www.youtube.com/watch?v=WFPd9AsBbAE&hd=1Wkleiłem także w innym wątku o Bitwie o Poznań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 10 Marzec 2011 Share Napisano 10 Marzec 2011 Fajny filmik widać profeskę montażu i kręcenia. Przeszkadz mi trochę ta lufa i zastanawiam sie czemu są napisy po angielsku. Ale tak to film super zrobiony z jakąś fabułą, i niezłą akcją. Gratuluję jeszcze raz organizatorom udanej rekonstrukcji. Podoba mi się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SMPMCzwa Napisano 10 Marzec 2011 Share Napisano 10 Marzec 2011 Zamiast pożyczać współczesną broń może jednak warto pomyśleć o replikach mg 34 i 42 zasilanych LPG, nie ma problemu z maskowaniem a i koszty wynajęcia nieporównywalnie mniejsze...kilkanaście sztuk jest już w użytku w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 11 Marzec 2011 Share Napisano 11 Marzec 2011 No jest kilkanascie sztuk na gaz- tylko kolega musi tym zainteresowac firmy wypożyczające ,a dokładniej ich właścicieli-albo wywalczyć w jakimś banku specjalny rodzaj pozyczki na ten cel (jezeli zgłosi sie jakaś GRH) która bedzie chciała takie cudo zakupić ( bo koszt zakupu nie jest mały)Mozne tez kolega zwrócić uwagę firmom wypozyczającym pojazdy typu OT 810 ,że żaden z nich nie jest przyzwoicie przerobiony ( na niemiecki) ,a wiekszość pozostałych pojazdow które mozna wypozyczyc znacznie odbiega wymiarowo od pierwowzoru -sądze ,że właściciele tych firm podejda do tych uwag z pełnym zrozumieniem i masowo szybciutko zakupią odpowiednią broń do wypozyczenia na imprezy rekonstrukcyjne no i oczywiście przerobią w końcu odpowiednio i przemalują pojazdyA tak na koniec podsumowując (goście maja to w nosie)czy to broń współczesna i czy historycznie poprawna do danej imprezy - Jak jest zamawiana , wypozyczana nikt nie kreci nosem i płynie kasa nie ruszą palcem w bucie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 11 Marzec 2011 Share Napisano 11 Marzec 2011 Gazowe cudenka sa niestety niepraktyczne chyba, ze chodzi o sam efekt akustyczny, bo wizualny nie istnieje. Po co kamuflowac jakies butle z gazem jak rownie dobrze mozna uzyc zdobycznego diektara albo maxima co czesto sie zdarzało. Zreszta na otwartym polu strzały z pistoletu 8,9mm to jak spluniecie co dopiero gazowych cudeniek. Mnie osobiscie kazdy maly detal nie z epoki przyprawia o zawrot glowy co dopiero butla w chlebaku czy plecaku podlaczona wezem;)Dzwiek wydawany przez to ohydne urzadzenie to jak klepanie szewskim mlotkiem gwozdzi w obcasie nie majacym nic wspolnego ze strzalami nawet z malokalibrowej broni. Co zas tyczy sie Pk czy RPKS-ów mozna je dobrze zakamuflowac z daleka od rekonstruktorow a nakretki na lufe przerobic z kielichow od diektara, reszte przykryc a narwanego wojaka poinstruowac zeby nie wychylal sie zbytnio;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 11 Marzec 2011 Share Napisano 11 Marzec 2011 Tylko trzeba wziąc też pod uwagę ze broń często jest wydawana bezpośrednio zaraz przed inscenizacją, a wtedy nie ma czasu na maskowanie przerabianie itp. Jeśli dodatkowo jest jeszcze zimno to w ogóle sie takich rzeczy nie chce robić. Najlepszy sposób to jak ktoś już ma coś wyjątkowo nie epokowe, to nie wychylać się z takim sprzetem za mocno, Co do ochydnego" dźięku strzału z gazu. jak zobaczyłem i usłyszałem PAK 36 na gaz to ręce mi opadły, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.