Skocz do zawartości

Bitwa o Poznań 2011

Rekomendowane odpowiedzi

jak napisał słusznie kolega Duńczyk jest to sprawa umowna bo pewnych rzeczy nie da sie przeskoczyc, choćby się chciało.. może kiedys w rekonstrukcji nastąpi jakiś przełom i wszyscy uczestnicy będą strzelać z epokowej broni tak jak było na prawdę ale czy do tego dojdzie to szczerze w to wątpię !!!

• Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Moim zdaniem tu akurat dałoby się w pewien sposób zamaskować karabin np białym płótnem i zrobić kamuflarz zimowy. Racja tez że nie wszedzie i nie zawsze da sie taki kamuflarz zrobić, bo chyba nikt paprotki do lufy nie włoży

• 2 weeks later...
A tutaj jeden z lepszych (moim zdaniem) filmów rekonstrukcyjnych w Polsce. Zrealizowała go utalentowana i utytułowana grupa artystyczna Poznań I Love You. Oglądajcie na zdrowie, bo warto!

http://www.youtube.com/watch?v=WFPd9AsBbAE&hd=1

Wkleiłem także w innym wątku o Bitwie o Poznań.

Fajny filmik widać profeskę montażu i kręcenia. Przeszkadz mi trochę ta lufa i zastanawiam sie czemu są napisy po angielsku. Ale tak to film super zrobiony z jakąś fabułą, i niezłą akcją. Gratuluję jeszcze raz organizatorom udanej rekonstrukcji. Podoba mi się

Zamiast pożyczać współczesną broń może jednak warto pomyśleć o replikach mg 34 i 42 zasilanych LPG, nie ma problemu z maskowaniem a i koszty wynajęcia nieporównywalnie mniejsze...kilkanaście sztuk jest już w użytku w Polsce.

No jest kilkanascie sztuk na gaz- tylko kolega musi tym zainteresowac firmy wypożyczające ,a dokładniej ich właścicieli-albo wywalczyć w jakimś banku specjalny rodzaj pozyczki na ten cel (jezeli zgłosi sie jakaś GRH) która bedzie chciała takie cudo zakupić ( bo koszt zakupu nie jest mały)
Mozne tez kolega zwrócić uwagę firmom wypozyczającym pojazdy typu OT 810 ,że żaden z nich nie jest przyzwoicie przerobiony ( na niemiecki) ,a wiekszość pozostałych pojazdow które mozna wypozyczyc znacznie odbiega wymiarowo od pierwowzoru -sądze ,że właściciele tych firm podejda do tych uwag z pełnym zrozumieniem i masowo szybciutko zakupią odpowiednią broń do wypozyczenia na imprezy rekonstrukcyjne no i oczywiście przerobią w końcu odpowiednio i przemalują pojazdy
A tak na koniec podsumowując (goście maja to w nosie)czy to broń współczesna i czy historycznie poprawna do danej imprezy - Jak jest zamawiana , wypozyczana nikt nie kreci nosem i płynie kasa nie ruszą palcem w bucie

Gazowe cudenka sa niestety niepraktyczne chyba, ze chodzi o sam efekt akustyczny, bo wizualny nie istnieje. Po co kamuflowac jakies butle z gazem jak rownie dobrze mozna uzyc zdobycznego diektara albo maxima co czesto sie zdarzało. Zreszta na otwartym polu strzały z pistoletu 8,9mm to jak spluniecie co dopiero gazowych cudeniek. Mnie osobiscie kazdy maly detal nie z epoki przyprawia o zawrot glowy co dopiero butla w chlebaku czy plecaku podlaczona wezem;)Dzwiek wydawany przez to ohydne urzadzenie to jak klepanie szewskim mlotkiem gwozdzi w obcasie nie majacym nic wspolnego ze strzalami nawet z malokalibrowej broni. Co zas tyczy sie Pk czy RPKS-ów mozna je dobrze zakamuflowac z daleka od rekonstruktorow a nakretki na lufe przerobic z kielichow od diektara, reszte przykryc a narwanego wojaka poinstruowac zeby nie wychylal sie zbytnio;)

Tylko trzeba wziąc też pod uwagę ze broń często jest wydawana bezpośrednio zaraz przed inscenizacją, a wtedy nie ma czasu na maskowanie przerabianie itp. Jeśli dodatkowo jest jeszcze zimno to w ogóle sie takich rzeczy nie chce robić. Najlepszy sposób to jak ktoś już ma coś wyjątkowo nie epokowe, to nie wychylać się z takim sprzetem za mocno, Co do ochydnego" dźięku strzału z gazu. jak zobaczyłem i usłyszałem PAK 36 na gaz to ręce mi opadły,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie