Skocz do zawartości

monety, guziki gdzie szukacie?

psioter5

Rekomendowane odpowiedzi

jedna z moich dzisiejszych miejscówek, w kwadracie kościół, po lini prostej około 700m, niestety ale mimo wielu starań znalazłem jeszcze mniej niż zwykle byłem tez na miejscu gdzie stał niegdyś młyn, niewiele brakowało a proxime tez bym zmielił.Nie wiem czy tam było tyle metalu ale to co wszędzie gdzie chodzę jest metal? bo prawie cały czas wyje jak głupia dyskryminacja -30 do 0 czułość od 30 do max i co 10-20cm sygnał i sygnał i sygnał, aż to nagrałem i wrzuciłem na neta. podaje link http://www.youtube.com/watch?v=RPcoGNIn9_k nie wiem czy to tak powinno być czy nie czy te monety są czy ich nie ma nie wiem, przydał by mi się nauczyciel. jedyne co znalazłem to 2 szkopskie łuski i część jakiegoś gara-patery nie wiem czego daje to na id

po tej miejscówce aż widać, że stanowiła śmietnik dla wszystkich sąsiednich budów (nowe chawiry w koło!).
Możeby tak jakieś ustronne poletko pod lasem (na granicy lasku i pola chłopy wypoczywały w cieniu gubiąc miedziaki z kieszeni).

byłem i godzinkę ta takim pod lasem poletku i znalazłem 2 łuski i taki kawałek jakiejś patery ale na ID jeszcze nikt nie wie co to jest. może ktoś chce wpaść do mojej mieściny z proximą na pokaz? serdecznie zapraszam a może i z inna wykrywką?

Skoro masz wykrywkę to po pierwsze powinieneś nauczyć się ją posługiwać .Przydatny jest do tego jeden dział na forum.
Po drugie piszesz , że nie wiesz czy to są monety czy coś innego .
Jeżeli nie wykopiesz to się nie dowiesz .
To proste.
W jakiej okolicy kopiesz?

Jak wykrywacz wyje bez przerwy, to trzeba wykopać dół i zobaczyć czemu.Może teren zasyfiony gwoździami albo starymi zbrojeniami (gruzowisko).Jak nie, to zmniejszasz czułość aż przestanie wyć.Jak i to nie pomaga - idziesz gdzie indziej.

Okolice Różana z racji marnych gleb i braku surowców naturalnych od dawien dawna zaliczały się do terenów raczej ubogich.Mieszkańcy zajmowali się głównie rozmnażaniem i przymieraniem głodem- w zależności od epoki w różnej kolejności.Nie spodziewaj się więc że po godzinie w polu nakopiesz wiadro srebra.Jak znajdujesz łuski, znaczy się wykrywacz działa.Pochodź dzień dwa z termosem w plecaku od świtu do nocy, na pewno coś trafisz.
Zobacz na stare mapy WIG, chyba są w necie.Porównaj ze stanem obecnym, na pewno doznasz natchnienia.
Na leśnych drogach, zwłaszcza przy skrzyżowaniach poszperaj.W nadnarewskich piaseczkach wszystko ładnie się zachowuje.
Różan miał ciekawą historię w dobie napoleońskiej.sprawdź ten trop

ale nie tylko na jednej miejscówce mam pełno sygnałów, tylko wszedzie, kopie i znajdóje ale jak zrobić żeby nie było sygnałów z żelaza. Może i ziemie słabe ale było kiedyś tutaj 6tys mieszkańców w większości żydów, więc monety były.

Skora wykrywka działa jak się przynależy to do roboty.
Nasamprzód mapy:
http://igrek.amzp.pl/result.php?cmd=pt&uni=-746393&box=0.0001

http://maps.google.pl/maps?hl=pl&tab=wl

Wybierz mapę z pierwszego linku , zapisz ją sobie na dysk swojego komputera i porównuj z mapą współczesną z drugiego linku .
Porównywaj w takim samym rozmiarze , czyli ustaw sobie tak obie mapy aby były w tym samym miejscu poszczególne obiekty na monitorze .To ci ułatwi orientacje w terenie.
Szczególną uwagę zwracaj na obiekty które dawniej były a obecnie już ich nie ma .
Tam kop .

i jak idzie?

ja też zaczynam szukać monet, i znalazłem dwie - w fatalnym stanie wprawdzie ale cieszą:)

120 EINEN THALER 3 PFENNINGE, oraz
1 cent Niederlande 1821

i tu pytanie :) czy te monety były razem w użytku? pochodzą z podobnego właściwie tego samego okresu, natomiast z różnych krajów. Czy znalezienie tak różnych monet w jednym miejscu ma jakieś uzasadnienie??

pozdrawiam

przepraszam jeśli zadaje głupie pytania:)

sza.man to było dobre
Okolice Różana z racji marnych gleb i braku surowców naturalnych od dawien dawna zaliczały się do terenów raczej ubogich.Mieszkańcy zajmowali się głównie rozmnażaniem i przymieraniem głodem- hehe
Moim zdaniem jak jest sygnał trzeba ryć. Wczoraj odpuściłem sygnał, ale w drodze powrotnej sprawdziłem go, niby nic ale cosik - łódeczka do naboi i fenisie

• 2 weeks later...
  • 3 months later...
To nie tak z tymi monetami w gnoju. Wyrzucanie monet do gnoju występowało wtedy gdy monety traciły wartość np:rozbiory, wojny, denominacja itp wtedy właśnie rolnicy traktowali gnój jako śmietnik tyle w temacie.

PZDR

no nawet szukajac po starych folwarkach czy innych terenach poniemieckich warto przeszukac gojowniki o ile mozna je zlokalizowac. mi pare razy sie trafily monetki i jakies drobiazgi zlasnie w takim miejscu,
np koledze z takiego gnojownika czy szamba poniemieckiego wyskoczyly 3 tablice, szyldy nie mam zdjec ale stan w miare dobry.
pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie