ryzyk-fizyk Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2011 Witam. Po przejrzeniu interesujących wpisów na tym form mam nadzieję uzyskać pomoc w temacie mapy google". Mama, były zesłaniec syberyjski zostawiła mi w spadku informację o tym, że w miejscu zesłania mieszkała w barakach budowanych jeszcze przez polskich zesłańców z czasów powstań lat 1800 a w okolicy były ich groby. Mogę dotrzeć do tego miejsca przez Google Maps, jednak interesujące miejsca są pokazywane niewyraźnie. Dochodzi do tego, że na JEDNEJ mapie część zdjęcia jest prezentowana wyraźnie, a polowa - niewyraźnie... Z pokorą przyjmę bana, jeśli post jest nietrafiony, ale założyłem, że Państwo poruszacie się po mapach jak zawodowi kartografowie :- ) - może ktoś poradzi mi, jak poradzić sobie z tą czytelnością mapy.Pozdrawiam serdecznie Jerzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kres Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 Zerknij:http://earth.google.com/support/bin/answer.py?answer=21417&topic=17080&hl=pljeżeli to nic nie da, to ten obszar jest po prostu tak a nie inaczej obfotografowany i nie da się tego przeskoczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Defekt Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 Czasem gdy google wymięka można lepsze mapy znaleźć na zumi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 wszystko zależy od tego kiedy był robiony nalot fotograficzny (satelitarny), a co za tym idzie również sprzęt wykorzystany do robienia zdjęć.Na poprawę jakości nie masz co liczyć, ponieważ wymaga to ponownego obfotografowania danego terenu, czyli zasób sił i środków, a także zgoda danego państwa na wykonanie takiego nalotu - nie wspomnę o kwestiach finansowych.Byc może, znając Amerykanów, dysponują oni lepszymi zdjęciami tych terenów wykonanymi z satelit, ale nie leży to w ich interesie, aby za free" takowe udostępniać.Podobna sytuacja jest chyba również na terytorium Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryzyk-fizyk Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2011 Dziękuję za wpisy. Kres: to nie to, niestety. Defekt: Zumi obsługuje Polskę - więc - w pewnym sensie - to radość, że nie znajdę tu jeszcze zauralja :- )). Ale thx.Tyfus: na to wychodzi - ale to w takim razie znaczy, że Google Maps aktualizuje mapy tylko w wybranych miejscach - ciekawe według jakiego klucza... Trzeba znalezc inne zrodlo danych, dziekuję Kolegom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 Jest serwis ktory sprzedaje zdjecia satelitarne calego swiata - tylko zapomnialem jak ow sie nazywa...Ceny siegaja kilkuset ojro ale czasami warto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 Akurat w chwiliobecnej mam do czynienia z ortofotomapami terenów wschodnich ... Obwód Kaliningradzki, Białoruś, Ukraina - nie pamietam czy Litwa też ...Niestety Syberia się nie łapie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 A fajne sa?Woytas lubie fajne zdjecia i mapki :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 Muszę ci powiedzieć, że czasem bardzo ciekawe - widać linie okopów z II WŚ, bunkry, wiele opuszczonych wsi ... itp.aż chciałoby się tam jechać .... wiadomo po co :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 :))Poprostu zaczepiam Tyfusa i tyle :)Dorwac sie z wykrywka na Kaliningrad...Drwac sie na Ukraine i kilka miejscowek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryzyk-fizyk Napisano 14 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2011 No tak - jest jedno słowo które warto przekazać po doświadczeniach z tą Syberią.Mianowicie jeśli się czegoś tam szuka, to warto zmienić wyszukiwarkę na www.google.ru oraz KONIECZNIE używać cyrylicy na klawiaturze. Otwierają się ciekawe możliwości. Rzeczywiście - tak jak pisał Wojtas są możliwości zakupu map do GPS w cenie 1000-2000 rubli - mapsshop.ru - zobaczymy, chociaż strach... :- )) Znalazłem publikowane u nich mapy topograficzne tego miejsca z 1942 roku a więc robione w czasie, kiedy nasi tam byli... Na załączonym porównaniu widać że niewiele się tam zmieniło, te długie trzy budynki to mogą być wzmiankowane baraki po powstańcach styczniowych.Jeszcze raz dziękuję, muszę podszkolić się w umiejętności czytania map - widząc wpisy typu widać linię okopów" muszę zacząć czytać inne posty Odkrywcy w tym temacie... pozdrawiam, J Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryzyk-fizyk Napisano 14 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2011 Już ostatnieBardzo dziękuję z rady i zainteresowanie.Miło było Państwa poznać.Jerzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.