woytas Napisano 9 Styczeń 2011 Autor Napisano 9 Styczeń 2011 Panowie czy jest jakies opracowanie ksiazkowe na temat powojennych promocji w Szkole Orląt? Interesuja mnie lata 50 ubieglego roku (najprawdopodobniej rok 1953)
Czlowieksniegu Napisano 9 Styczeń 2011 Napisano 9 Styczeń 2011 W- a nie można uderzyć" bezpośrednio do Dęblina?
woytas Napisano 9 Styczeń 2011 Autor Napisano 9 Styczeń 2011 Dane czlowieka sa znane - chodzi fizycznie o pokazanie ksiazki. Prosba od wiesz kogo.
Czlowieksniegu Napisano 9 Styczeń 2011 Napisano 9 Styczeń 2011 Przez skromność wrodzoną i nabytą, będę udawał że nie wiem :-)
41pp Napisano 20 Styczeń 2011 Napisano 20 Styczeń 2011 Oj Yeti, ja do Ciebie jak do Przyjaciela, a TY!!
Czlowieksniegu Napisano 20 Styczeń 2011 Napisano 20 Styczeń 2011 Taaa...Grzesiu, zmiłuj się. Ciężki dzień miałem, a Ty mnie tu na mnie z nahajką?
41pp Napisano 20 Styczeń 2011 Napisano 20 Styczeń 2011 Nie, Woytas, ma rację, chyba chodzi o Radom, a tu jestem goły i wesoły, dzięki z linki i info.gmv
41pp Napisano 20 Styczeń 2011 Napisano 20 Styczeń 2011 OK, Marcin, już nie będę, ale sprawa Ciepielowa zostaje, /mordu/.
Diafragma Napisano 23 Styczeń 2011 Napisano 23 Styczeń 2011 Jest małe co nieco w książce Cz. Krzemińskiego Polskie lotnictwo wojskowe 1945-1980" w dodatku 1.
41pp Napisano 23 Styczeń 2011 Napisano 23 Styczeń 2011 Diafragma,; Czy jest , czy istnieje, a najważniejsze czy jest dostępny, rejestr /spis/, wypadków w lotnictwie wojskowym . Interesują mnie Balice, Łask. Chodzi mi, o dowiedzenie się, ile jest legendy, a ile prawdy. PS.I Yeti; Ciepielów to zapraszam na mjr. Bilika 41pp
jacek1962 Napisano 24 Styczeń 2011 Napisano 24 Styczeń 2011 w 1988 roku promocja była w Rzeszowie.Ja ich gościłem w mojej jednostce.Były jaja.
41pp Napisano 24 Styczeń 2011 Napisano 24 Styczeń 2011 Dobrze, ale czy to nie był czas, gdy utworzyli, na Politechnika R. , wydział lotniczy z specjalizacją kształcenia pilotów. Czy to aby nie na drugim piętrze, w nowym budynku, od frontu?? Troszkę grasowałem".Już nie pamiętam kto był Rektorem.Ale to była uczelnia, ze wszech miar, cywilna, o ile się nie mylę? Tyle wiem że, doktorat" łatwo było dostać. Nie mniej wykształciła wielu, doskonałych pilotów, czyli fachowców, w branży.Dość tego OT, pora wrócić do lat 50-80, w miejscach , zaznaczonych, w TEMACIE.gmv____________________________________________________________wedle prośby poprawiłem Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Trooper85 14:32 24-01-2011
41pp Napisano 24 Styczeń 2011 Napisano 24 Styczeń 2011 Dzięki, a czy Ktoś wie, słyszał, o szkole lotniczej w Łodzi?? Zaznaczam, lata 46-49, lotnisko Lublinek?, troszkę OT, ale proszę o wybaczenie. Wiem że, nawet jakaś firma konstrukcyjna, tam była.Każda wiadomość, jest cenna, może coś się, znajdzie!Ja posiadam tylko informacje ustne.gmv
Diafragma Napisano 24 Styczeń 2011 Napisano 24 Styczeń 2011 Jeżeli chodzi o katastrofy lotnicze w lotnictwie polskim to proponuję książki:A.POPIEL Pamięci poległych lotników 1933-1939"J.PAWLAK Polskie eskadry w latach 1918-1939"J.ZIELIŃSKI (praca zbiorowa)Pamięci lotników wojskowych 1945-2003".Na Lublinku istniało w/w latach Lotnicze Przysposobienie Wojskowe. O tym lotnisku można poczytac tu:http://www.klubnaprostej.pl/lotniczalodz/lotn_lodz.phpO Lotniczych Warsztatach Doświadczalnych (LWD)w Łodzi ukazała się ostatnio ciekawa książka tytułu niestety nie pamiętam. (ale reklamowana była niedawno w Lotniczej Polsce).
Robert Szczepaniak Napisano 24 Styczeń 2011 Napisano 24 Styczeń 2011 http://www.klubnaprostej.pl/lotniczalodz/lotn_lodz.php
41pp Napisano 24 Styczeń 2011 Napisano 24 Styczeń 2011 Dzięki za linka:Przez kilka lat użytkownikiem i lokatorem lotniska był Jarek Janowski. Konstruował i produkował tutaj ultra lekkie samoloty. , Jego akurat miałem Honor poznać, osobiście, to Ten od /Prząśniczki/ czy tak?.Ale ; ...Ostatnie opisywane lotnisko to lotnisko Lotniczych Warsztatów Doświadczalnych, które mieściło się (teraz w centrum Łodzi), pomiędzy ulicami Wydawniczą, Piłsudskiego, Konstytucyjną a torami kolejowymi biegnącymi przy parku 3 maja. Byliśmy wówczas świadkami jak w ŁWD spod ręki konstruktora Tadeusza Sołtyka, wychodzą takie samoloty jak Zuch-2, Żak, Szpak, Junak i Miś. To lotnisko przestało istnieć po przeniesieniu zakładów ŁWD do Warszawy w roku 1953.Przepraszam, ale poprawiłem , LWD, na ŁWDZ Misiem to byłbym ostrożny, ponoć jakiś pilot oblatywacz, powiedział ... kakoj hryń tiebie zdiełał"... tak mówili, czy chodzi o MD12?!! Bodajże Misztal i Dulęba, byli Ojcami, tego tworu, pocztowego".Pozdrawiam i Dzięki za informacjęGW
Diafragma Napisano 25 Styczeń 2011 Napisano 25 Styczeń 2011 A dlaczego ŁWD skoro były LWD?A tu link do książki.http://lotniczapolska.pl/Lodzkie-samoloty-inzyniera-Soltyka-Edward-Kocent-Zielinski,17062
woytas Napisano 25 Styczeń 2011 Autor Napisano 25 Styczeń 2011 tez ciekawehttp://pl.wikipedia.org/wiki/Antoni_Szyma%C5%84ski_%28lotnik%29
41pp Napisano 27 Styczeń 2011 Napisano 27 Styczeń 2011 Widzę że, popełniłem nieścisłość, LWD, vs, ŁWD, słyszałem że mówiono /określano/ różnie! Może trzeba rozdzielić wątki: np, Promocje; - Dęblin - Radom , ściśle osobisty.Oraz drugi:Szkolnictwo, pod kątem", Przysposobienia Wojskowego.I trzeci; Konstrukcje lotnicze w latach 1946_1952-3. wykonane i oblatane w ŁodziA, o Aeroklubach, to następna Biblia".Panowie, bo inaczej, bałagan będzie.Pozdrawiam.gmvPS. Z Panem Diafragma, zgadzam się, ale trzeba coś jeszcze uzgodnić, /doprecyzować/.woytas, co Ty na tą sugestię.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.