Skocz do zawartości

Powojenne promocje w Deblinie

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie czy jest jakies opracowanie ksiazkowe na temat powojennych promocji w Szkole Orląt? Interesuja mnie lata 50 ubieglego roku (najprawdopodobniej rok 1953)
  • 2 weeks later...
Napisano
Diafragma,; Czy jest , czy istnieje, a najważniejsze czy jest dostępny, rejestr /spis/, wypadków w lotnictwie wojskowym . Interesują mnie Balice, Łask.
Chodzi mi, o dowiedzenie się, ile jest legendy, a ile prawdy.

PS.I Yeti; Ciepielów to zapraszam na mjr. Bilika 41pp
Napisano
Dobrze, ale czy to nie był czas, gdy utworzyli, na Politechnika R. , wydział lotniczy z specjalizacją kształcenia pilotów. Czy to aby nie na drugim piętrze, w nowym budynku, od frontu?? Troszkę grasowałem".
Już nie pamiętam kto był Rektorem.
Ale to była uczelnia, ze wszech miar, cywilna, o ile się nie mylę?
Tyle wiem że, doktorat" łatwo było dostać. Nie mniej wykształciła wielu, doskonałych pilotów, czyli fachowców, w branży.
Dość tego OT, pora wrócić do lat 50-80, w miejscach , zaznaczonych, w TEMACIE.
gmv

wedle prośby poprawiłem

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Trooper85 14:32 24-01-2011
Napisano
Dzięki, a czy Ktoś wie, słyszał, o szkole lotniczej w Łodzi?? Zaznaczam, lata 46-49, lotnisko Lublinek?, troszkę OT, ale proszę o wybaczenie. Wiem że, nawet jakaś firma konstrukcyjna, tam była.
Każda wiadomość, jest cenna, może coś się, znajdzie!
Ja posiadam tylko informacje ustne.
gmv
Napisano
Jeżeli chodzi o katastrofy lotnicze w lotnictwie polskim to proponuję książki:
A.POPIEL Pamięci poległych lotników 1933-1939"
J.PAWLAK Polskie eskadry w latach 1918-1939"
J.ZIELIŃSKI (praca zbiorowa)Pamięci lotników wojskowych 1945-2003".

Na Lublinku istniało w/w latach Lotnicze Przysposobienie Wojskowe. O tym lotnisku można poczytac tu:
http://www.klubnaprostej.pl/lotniczalodz/lotn_lodz.php

O Lotniczych Warsztatach Doświadczalnych (LWD)w Łodzi ukazała się ostatnio ciekawa książka tytułu niestety nie pamiętam. (ale reklamowana była niedawno w Lotniczej Polsce).
Napisano
Dzięki za linka:
Przez kilka lat użytkownikiem i lokatorem lotniska był Jarek Janowski. Konstruował i produkował tutaj ultra lekkie samoloty. ,
Jego akurat miałem Honor poznać, osobiście, to Ten od /Prząśniczki/ czy tak?.
Ale ;
...Ostatnie opisywane lotnisko to lotnisko Lotniczych Warsztatów Doświadczalnych, które mieściło się (teraz w centrum Łodzi), pomiędzy ulicami Wydawniczą, Piłsudskiego, Konstytucyjną a torami kolejowymi biegnącymi przy parku 3 maja. Byliśmy wówczas świadkami jak w ŁWD spod ręki konstruktora Tadeusza Sołtyka, wychodzą takie samoloty jak Zuch-2, Żak, Szpak, Junak i Miś.
To lotnisko przestało istnieć po przeniesieniu zakładów ŁWD do Warszawy w roku 1953.
Przepraszam, ale poprawiłem , LWD, na ŁWD
Z Misiem to byłbym ostrożny, ponoć jakiś pilot oblatywacz, powiedział ... kakoj hryń tiebie zdiełał"... tak mówili, czy chodzi o MD12?!! Bodajże Misztal i Dulęba, byli Ojcami, tego tworu, pocztowego".
Pozdrawiam i Dzięki za informację
GW
Napisano
Widzę że, popełniłem nieścisłość, LWD, vs, ŁWD, słyszałem że mówiono /określano/ różnie!
Może trzeba rozdzielić wątki: np, Promocje; - Dęblin - Radom , ściśle osobisty.

Oraz drugi:
Szkolnictwo, pod kątem", Przysposobienia Wojskowego.

I trzeci; Konstrukcje lotnicze w latach 1946_1952-3. wykonane i oblatane w Łodzi

A, o Aeroklubach, to następna Biblia".

Panowie, bo inaczej, bałagan będzie.
Pozdrawiam.
gmv
PS. Z Panem Diafragma, zgadzam się, ale trzeba coś jeszcze uzgodnić, /doprecyzować/.

woytas, co Ty na tą sugestię.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie