R51 Napisano 22 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2011 Nie wiem, czy wszyscy pomieścilibyśmy się u mnie w pokoju:)Kolejny kadr z czajnika" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 23 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2011 W pewnym znanym i lubianym miejscu pewnego deszczowego dnia pojawiło się sporo samochodów. Wysiadły z nich ubrane cudacznie indywidua i przystapiły do tego, co potrafią robic najlepiej, czyli pieprzyć głupoty i taplać się w błocie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 23 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2011 Wyniki ich prac nie urywały cojones i jeno ta płyta wpadła w ich łapy. Było to smutne wspomnienie po dziale szturmowym. Co jednak żeśmy się nagadali i nabili piany to nasze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 23 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2011 ...na otarcie łez był chociaż szkielet lornetki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 23 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2011 ...w przeszłości szło lepiej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 1 Marzec 2011 Autor Share Napisano 1 Marzec 2011 Poszedłem sobie do knajpy na piwko. Mróz trzaskał, ale nałóg wygonił mnie na zwenątrz lokalu. Kiedy owiała mnie chmura tytoniowego dymu, w ciemnościach migneła mi sylwetka w cudacznym nakryciu głowy. Bez namysłu zaatakowałem. W efekcie tego brawurowego ataku w me ręce wpadła Feldmutze M43 w kolorze Luftwaffe. Zastanawia mnie, jak ten starszy pan noszacy w biały dzień oryginalną Feldmutze uchował się w mym pięknym mieście tak długo nie zauważony przez innych zbieraczy. Jak się dowiedziałem czapkę posiada po bracie, który znalazł ją na strychu klasztoru.Wysilajcie oczy, skoro 66 lat po zakończeniu Wojny starsi panowie wciąż chodzą w niemieckich czapkach na głowach, to jeszcze nie jest tragicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 1 Marzec 2011 Autor Share Napisano 1 Marzec 2011 Wnętrze- nadpruta podszewka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 1 Marzec 2011 Autor Share Napisano 1 Marzec 2011 przód... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 1 Marzec 2011 Autor Share Napisano 1 Marzec 2011 Wytarta wlepka producenta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 1 Marzec 2011 Share Napisano 1 Marzec 2011 Pokazane wcześniej kompozycje przestrzenne" z muzeum w Kijowie miałem okazję widzieć osobiście. Ten MEGA krzyż żelazny został utworzony na oko z ok. 500 krzyży... Po prostu zatkało mnie jak to zobaczyłem, nie wierzyłem własnym oczom.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 2 Marzec 2011 Autor Share Napisano 2 Marzec 2011 Kolejne miłe odkrycie to ten z pozoru niewinny troczek. Słuzył do mocowania ramki polskiej łopatki, naturalnie wrześniowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 2 Marzec 2011 Autor Share Napisano 2 Marzec 2011 Kolejny fajny gadżet to ta miła Patronenkaste 41 służąca do przenoszenia zapasowych częsci do MG 42. Jak się okazuje dysortografia jest nie tylko przypadłoscią Polaków... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 2 Marzec 2011 Share Napisano 2 Marzec 2011 Heheh :) Skrzynka miód! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werewolf Napisano 2 Marzec 2011 Share Napisano 2 Marzec 2011 no skrzyneczka fajna tak jak i czapka :)było coś w skrzynce czy całkiem pusta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 2 Marzec 2011 Autor Share Napisano 2 Marzec 2011 ja wogóle mam szczęście do takich nietypowych skrzynek. Tutaj skrzynka na narzędzia do FLAK-a. Ciekawe oznaczenia kolorystyczne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 2 Marzec 2011 Autor Share Napisano 2 Marzec 2011 Pierwsza skrzynka pełna towotu, druga z zawartością... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 2 Marzec 2011 Autor Share Napisano 2 Marzec 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 2 Marzec 2011 Autor Share Napisano 2 Marzec 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 2 Marzec 2011 Autor Share Napisano 2 Marzec 2011 itd itp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hary DZ Napisano 3 Marzec 2011 Share Napisano 3 Marzec 2011 Kolego R51, jest szansa na lepszą fotkę tej Gwiazdy Gallipoli? Komplet odznaczeń szeryfa, chyba Wyatt Earp" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 3 Marzec 2011 Autor Share Napisano 3 Marzec 2011 Mówisz i masz;). Awers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 3 Marzec 2011 Autor Share Napisano 3 Marzec 2011 Rewers...Też taką znalazłeś?Juz kiedys o tym pisałem, ale gwiazda należała do depozytu odznaczeń. Składały się na niego krzyz żelazny I klasy (I wojna), KVK z mieczami II klasy, odznaka pilota (I wojna), miniaturka odznaczenia NSFK,stalowa odznaka za rany" (I wojna) do tego był medalik z krzyżem jerozolimskim, proteza zębowa, kostki do gry i trochę guzików od parki. Wydaje mi się, że udało mi się ustalić osobę, do której należały te odznaczenia. Jest taka stronka Frony Flieger, gdzie znajduje się lista pierwszowojennych pilotów niemieckich. Założenie było takie, że odznaczenia zdeponował ich własciciel, weteran I Wojny, pilot będący szkoleniowcem w Luftwaffe. Założyłem, że walczył jako pilot na froncie tureckim (stad gwiazda gallipoli i krzyż jerozolimski). Mógł być jednym z uciekinierów z Prus, który dotarł na Mierzeję Wiślaną w ostatnich dniach wojny. Najpierw odsączyłem pilotów pruskich, którzy nie dożyli 1945 roku. W ten sposób odrzuciłem około 90% z nich. Marli jak muchy w krytycznym 1917 i 1918 roku. Z tych 10% wybrałem takich, którzy walczyli jako piloci na froncie tureckim, w ten sposób zostało mi ich trzech. Po zapoznaniu się z ich życiorysami mój typ był zdecydowanie jeden, zwyciężcą konkursu został niejaki Fritz Morzik urodzony 10.12.1891 roku w Passenheim (Pasym), podczas Wielkiej Wojny walczył w FA 300 Pascha", zmarł 17.06.1985 roku w Frendenstadt... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 3 Marzec 2011 Autor Share Napisano 3 Marzec 2011 może to on? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werewolf Napisano 3 Marzec 2011 Share Napisano 3 Marzec 2011 to świetnie Ci poszło z rozwiązaniem sprawy :)tylko gratulować takiego depozytu i to jeszcze powiązanego z konkretną osobą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hary DZ Napisano 3 Marzec 2011 Share Napisano 3 Marzec 2011 Dzięki, takiej nie znalazłem i pewnie nie znajdę, a historia bardzo ciekawa. Też szukam danych o właścicielu EK I 1914, który trafiłem (ma grawerkę na rewersie-imię, nazwisko i datę nadania). Bezskutecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.