Skocz do zawartości

Gdy jeszcze ziemia nie była skuta lodem, wyprawa w rejon walk z 1945.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was koledzy, wrzucę zdjęcia ostatnich dni gdy jeszcze śnieżek nie sypał, aż stęskniłem się za widokiem ziemi. Są to fanty z jednego miejsca, niestety bardzo mało robię zdjęć, reszta zdjęć pochodzi z wstępnego oczyszczenia. Jednak zapewniam że wszystko zostało wykopane w tym samym dniu oraz tym samym miejscu :), no to obym poprawnie wkleił zdjęcia, to będzie debiut :).

Jakoś tak życię chcę że większość moich fantów jest Niemieckich, nawet w rejonie gdzie powinny się trafiać również fanty ZSRR.

1. Hełm Niemiecki m35

Podkreśle że fanty wychodziły za pomocą wykrywacza traper, firmy saper. Teren był czysty więc wykrywacz idealny na takie miejsce.

6. Bagnet mauser, wstępnie oczyszczony. Z drugiej strony okładzina zgnita. Zostało tylko przy śrubkach trochę drewienka.

No i to na tyle, Traper się spisał. Jeszcze kilka guziczków groszków". I trochę Ruskich.

Obiecuję że następnym razem zrobię zdjęcia zaraz po" :).

Zimo... wypie***** hehe.

Mogę zrobić zdjęcia, ale raczej nie ma czego. Gazetka to popularne wydawnictwo robiące pisemko dla wermachtu, stan bardzo zły, w tą gazetke były zawinięte papierosy, myślę że były mokre. Maska gazowa standardowa, co dziwne bez szkiełek..., ale z kilkoma częściami, w tym z gumowymi uszczelkami". Zamiast szkiełek do maski w tym pojemniczku znajdował się zwykły krzyżyk.

Dzięki chłopaki, miło usłyszeć kilka fajnych słów.

Wrzucę fotki, tylko trzeba coś dalej z tym zrobić, a na razie nie mam pomysłów, magazynek od STG to dla mnie rarytasik już teraz. Tylko po kwasie nadal pozostały ślady. Klamra już do czysta zrobiona. Z innymi fantami jeszcze pewne zabiegi przed nimi. Jeszcze trochę puszkę trzeba zrobić, ogólnie dużo roboty, bardzo dużo, macie pomysły to proszę pisać.

Poszukiwacz bunkrów - Tak, u mnie już topnieje oby jak najszybciej, jak jeszcze będę coś tu wrzucał to zmieni się nazwe tematu jak to możliwe, by nie było tylko z jednej wyprawy.

por.pil.020 - Jeszcze nic nie wyszło, ogólnie bagnet w dobrym stanie, nawet bardzo dobrym, typowy mauser Niemiecki, niestety bez pochwy i żabki. Jedyne miejsce gdzie wygląda ak sobie" to te miejsce gdzie powinien być numerek, ale jest jeszcze nadzieja, oczyszczę konkretniej w warsztacie, tak myslę przynajmniej. Zagadką pozostaje kawałek ostra gdzie 3-4 cm jest bez rdzy, bez jednego wżerka, zobaczymy co da się zrobić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie