warcolpawel Napisano 3 Styczeń 2011 Autor Napisano 3 Styczeń 2011 witampoproszę o jakies info na temat tego tasaka, podobno pruski,ale jaki wzór i tak dalej, posiada jakies bicia. kolega chce za niego 250 zl. dzięki z info
warcolpawel Napisano 4 Styczeń 2011 Autor Napisano 4 Styczeń 2011 chyba to nie są jakies masowe podrobki?a może Koledzy polecą jakas literature fachową na temat tasaków. Do Kolegi Zukuri, moze obejrzysz tasak na zywo, kiedyś się spotkalismy w w-wie na targówku, trasie toruńskiej
Oskarus Napisano 4 Styczeń 2011 Napisano 4 Styczeń 2011 Jutro zrobię fotki mojej głowni bo dawniej jej nie zrobiłem w tym linku jako Henyy bo szybciej było osądzone że to lipa niż dodałem fotki...Jesli chodzi o szerokość ostrza zgodzę się ze jest wąskie a dokładnie 23mm ale skąd ja mogę wiedzieć co się z nim działo czterdzieści lat temu,każdy wie że ludzie maja pomysły zabijania świń np: bagnetami i ostrzeniem go co jakiś czas ale już dobra szkoda się żalić.Zrobie foto głowni były oryginały porównamy w tej chwili dziękuję.
Oskarus Napisano 4 Styczeń 2011 Napisano 4 Styczeń 2011 Nie posiadam dzisiaj aparatu ale moja głownia jest identyczna jak u kolegi Autsajdera68 jutro rozwieje fotką wątpliwości.Głownia jest inna niż na alledrogo.Dzięki.
bert.F Napisano 4 Styczeń 2011 Napisano 4 Styczeń 2011 Witam rękojeść od pruskiego M 1864,głownia chyba nie
warcolpawel Napisano 6 Styczeń 2011 Autor Napisano 6 Styczeń 2011 dzięki za odpowiedzito ten z allegro jest tez podrobką?może kolegom przesłac więcej zdjęc szczegółowych, jesli to jest współczesny odlew rękjeści to chyba ładnie zrobiony, bicia rzeczywiście jakies wspolczesne, ale takie same są na tym z allegro.
artur23_2005 Napisano 4 Styczeń 2011 Napisano 4 Styczeń 2011 Przecież ten numer na głowni jest zrobiony współczesnym numeratorem,wdodatku recznie bo płytko i krzywo wybite.Nie ta trzcionka!!!Dawniej przykładano uwagę do swojej roboty,nawet jezeli chodziło o nabicie numerów.Widziałem sporo eksponatów i szczególnie te XIX wieczne ,a do tego pruskie maja wyjątkowo głębokie bicia!!!
Oskarus Napisano 5 Styczeń 2011 Napisano 5 Styczeń 2011 Zobaczcie z tej perspektywy widzicie??dam fotki z alledrogo każdy zauważy różnice:)
kris501 Napisano 4 Styczeń 2011 Napisano 4 Styczeń 2011 Witam,rękojeść na pewno od tego modelu tasaka,co piszesz ale głownia już na pewno nie. Cena według mnie adekwatna do tego tasaka,pozdrawiamKrzysztof
Oskarus Napisano 4 Styczeń 2011 Napisano 4 Styczeń 2011 Jeśli chodzi o tego z alledrogo.Zwróćcie uwagę na wcięcia:)
bert.F Napisano 4 Styczeń 2011 Napisano 4 Styczeń 2011 250 za rękojeść z powywijanym jelcem to trochę dużo
bert.F Napisano 5 Styczeń 2011 Napisano 5 Styczeń 2011 Witam ,Oskarus zrobiłeś zdjęcia rękojeści a nie głowni.Ta twoja głownia pokazana w linku który założyłeś jako Henny jest zupełnie inna od tej którą pokazał kol. Autsajder68 jego zdjęcia dotyczyły tasaka pruskiego wz 1864,a ty masz w swoim tylko taką samą rekojeść i to się zgadza ,co z resztą kol. zukuri usiłował ci wytłumaczyć w tamtym wątku
zukuri Napisano 4 Styczeń 2011 Napisano 4 Styczeń 2011 Mnie się ta głownia jakoś nie podoba- zbyt długa i posiada dziwną krzywiznę. Gdyby skórzana pochwa nie była przesadnie szeroka to wygięty sztych głowni ciąłby skórę od środka. Daj fotki głowicy rękojeści- z ciekawości zerkniemy, jak zamocowany jest trzpień głowni w rękojeści.Co prawda nie jestem „tasaczkologiem” ale bicia także mi się jakoś nie podobają.Pozdrawiam, Piotr.
warcolpawel Napisano 3 Styczeń 2011 Autor Napisano 3 Styczeń 2011 witampoproszę o jakies info na temat tego tasaka, podobno pruski,ale jaki wzór i tak dalej, posiada jakies bicia. kolega chce za niego 250 zl. dzięki z info
bert.F Napisano 4 Styczeń 2011 Napisano 4 Styczeń 2011 Pruski ma wyrażnie zaznaczony próg głowni,na którym jest oznaczenie producenta.Tutaj mamy jakieś dziwne bicia,które przy takim zjechaniu progu nie miały by szans przetrwać w takim stanie
warcolpawel Napisano 4 Styczeń 2011 Autor Napisano 4 Styczeń 2011 dziękizobaczcie pod tym linkiem jest podobnyhttp://allegro.pl/stary-tasak-sygnowany-i1395355599.htmltasak jest od chłopa
bert.F Napisano 6 Styczeń 2011 Napisano 6 Styczeń 2011 Witam,rękojeść w twoim tasaku jest orginalna,ma tylko bardziej zagiete ramiona jelca,co do głowni to ja się z taką nie spotkałem,wydaje mi się że jest dorabiana albo wzięta od czegoś innego,może w epoce? Tasaki w XIX wieku używane były między innymi w jednostkach saperskich i artylerii, wykorzystywane były bardziej jako narzędzia przy budowaniu umocnień i stanowisk bojowych,niż jako broń. Rodzaj pracy wykonywanej za pomocą tasaków sprzyjał powstawaniu uszkodzeń głowni,stąd pewnie duża liczba rękojeści które przetrwały do naszych czasów i próby ich wykorzystania przez mocowanie głowni branych z innych egzemplarzy broni białej czy też robionych samemu.Mosiężna rękojeść jest bardzo trwała i długo poleży w ziemi,a jak się już znajdzie to szkoda żeby tak sama,trzeba coś dorobić.Zaznaczam że to tylko moja własna opinia na temat tasaków z różnymi dziwnymi głowniami i z chęcią przeczytam opinie innych
01dalton Napisano 5 Styczeń 2011 Napisano 5 Styczeń 2011 Według mnie głownia moze być dobra tylko że ktoś ją rozklepał - przez co zmienił całkowicie jej kształt i długośc . Bicia na głowni oczywiście to współczesna robota .
Pytanie
warcolpawel
witam
poproszę o jakies info na temat tego tasaka, podobno pruski,ale jaki wzór i tak dalej, posiada jakies bicia. kolega chce za niego 250 zl. dzięki z info
27 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.