Skocz do zawartości
  • 0

co to za tasak?

warcolpawel

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
chyba to nie są jakies masowe podrobki?
a może Koledzy polecą jakas literature fachową na temat tasaków.
Do Kolegi Zukuri, moze obejrzysz tasak na zywo, kiedyś się spotkalismy w w-wie na targówku, trasie toruńskiej
Napisano
Jutro zrobię fotki mojej głowni bo dawniej jej nie zrobiłem w tym linku jako Henyy bo szybciej było osądzone że to lipa niż dodałem fotki...Jesli chodzi o szerokość ostrza zgodzę się ze jest wąskie a dokładnie 23mm ale skąd ja mogę wiedzieć co się z nim działo czterdzieści lat temu,każdy wie że ludzie maja pomysły zabijania świń np: bagnetami i ostrzeniem go co jakiś czas ale już dobra szkoda się żalić.Zrobie foto głowni były oryginały porównamy w tej chwili dziękuję.
Napisano
Nie posiadam dzisiaj aparatu ale moja głownia jest identyczna jak u kolegi Autsajdera68 jutro rozwieje fotką wątpliwości.Głownia jest inna niż na alledrogo.Dzięki.
Napisano
dzięki za odpowiedzi
to ten z allegro jest tez podrobką?
może kolegom przesłac więcej zdjęc szczegółowych, jesli to jest współczesny odlew rękjeści to chyba ładnie zrobiony, bicia rzeczywiście jakies wspolczesne, ale takie same są na tym z allegro.
Napisano
Przecież ten numer na głowni jest zrobiony współczesnym numeratorem,wdodatku recznie bo płytko i krzywo wybite.Nie ta trzcionka!!!Dawniej przykładano uwagę do swojej roboty,nawet jezeli chodziło o nabicie numerów.Widziałem sporo eksponatów i szczególnie te XIX wieczne ,a do tego pruskie maja wyjątkowo głębokie bicia!!!
Napisano
Witam,
rękojeść na pewno od tego modelu tasaka,co piszesz ale głownia już na pewno nie. Cena według mnie adekwatna do tego tasaka,

pozdrawiam
Krzysztof
Napisano
Witam ,Oskarus zrobiłeś zdjęcia rękojeści a nie głowni.Ta twoja głownia pokazana w linku który założyłeś jako Henny jest zupełnie inna od tej którą pokazał kol. Autsajder68 jego zdjęcia dotyczyły tasaka pruskiego wz 1864,a ty masz w swoim tylko taką samą rekojeść i to się zgadza ,co z resztą kol. zukuri usiłował ci wytłumaczyć w tamtym wątku
Napisano
Mnie się ta głownia jakoś nie podoba- zbyt długa i posiada dziwną krzywiznę. Gdyby skórzana pochwa nie była przesadnie szeroka to wygięty sztych głowni ciąłby skórę od środka. Daj fotki głowicy rękojeści- z ciekawości zerkniemy, jak zamocowany jest trzpień głowni w rękojeści.
Co prawda nie jestem „tasaczkologiem” ale bicia także mi się jakoś nie podobają.

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Pruski ma wyrażnie zaznaczony próg głowni,na którym jest oznaczenie producenta.Tutaj mamy jakieś dziwne bicia,które przy takim zjechaniu progu nie miały by szans przetrwać w takim stanie
Napisano
Witam,rękojeść w twoim tasaku jest orginalna,ma tylko bardziej zagiete ramiona jelca,co do głowni to ja się z taką nie spotkałem,wydaje mi się że jest dorabiana albo wzięta od czegoś innego,może w epoce? Tasaki w XIX wieku używane były między innymi w jednostkach saperskich i artylerii, wykorzystywane były bardziej jako narzędzia przy budowaniu umocnień i stanowisk bojowych,niż jako broń. Rodzaj pracy wykonywanej za pomocą tasaków sprzyjał powstawaniu uszkodzeń głowni,stąd pewnie duża liczba rękojeści które przetrwały do naszych czasów i próby ich wykorzystania przez mocowanie głowni branych z innych egzemplarzy broni białej czy też robionych samemu.Mosiężna rękojeść jest bardzo trwała i długo poleży w ziemi,a jak się już znajdzie to szkoda żeby tak sama,trzeba coś dorobić.Zaznaczam że to tylko moja własna opinia na temat tasaków z różnymi dziwnymi głowniami i z chęcią przeczytam opinie innych
Napisano
Według mnie głownia moze być dobra tylko że ktoś ją rozklepał - przez co zmienił całkowicie jej kształt i długośc . Bicia na głowni oczywiście to współczesna robota .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie