Skocz do zawartości
  • 0

Koła z drewnianymi szprychami

nx200

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ford T miał koła 30x3 i pół cala, wysokociśnieniowe fartuchówki. A tu są koła (chyba) 16x5 cali, na niskociśnieniowe opony z drutem na obwodzie..

C.
Napisano
Opony jak najbardziej mogą być oryginalne.Fabryka Stomil" istniała i używała tą nazwę w latach 30 ubiegłego wieku.Przepisz oznaczenia ,może do czegoś dopasujemy.
Napisano

Dziękuję za podpowiedz koła te pasują mi do tego modelu ale oczywiście się mogę mylić.
Czy ktoś w naszym kraju mógł by być zainteresowany takimi kołami ,czy może się remontuje taki lub jest już wyremontowany ?
Jeżeli tak to proszę o informacje po co mają się zmarnować.

Napisano
nx200 niestety , ale się mylisz. Sprawdź oznaczenia na oponach, rozmiar itp. Zakładając także, że oś jest oryginalna zmierz jaki jest rozstaw kół. Podanie tych danych z pewnością pomoże w poprawnej identyfikacji.
Napisano
Opony nie są w oryginale (tak myślę bo są Stomil )i oś na 99% też nie jest oryginałem. Koła te wykorzystywane są jako element dekoracyjny i oś jest za krótka aby mogła być mierzona do identyfikacji.
Napisano
Oglądać ponownie będę mógł te koła najszybciej jak śnieg zniknie bo kawałek drogi mam do nich a jak śnieg zniknie to przy okazji poszuka się reszty czy tam gdzieś nie zalega.
Napisano
Nie jest wykluczone, że to koła samochodowe, ale jeśli pochodzą z Polski południowo wschodniej to raczej poszukałbym wśród wozów konnych. W tamtym rejonie sporo było takich wozów na ogumionych, metalowych obręczach szprychowanych drewnem. Także w latach 50/60 XXw. cygańskie tabory wędrujące po Polsce (póki ludowa władza nie zakazała takich wędrówek) miały większość wozów na takich właśnie kołach.

C.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie