Skocz do zawartości
  • 0

Niemiecki znak tożsamości

bjar_1

Pytanie

Napisano
Proszę o podpowiedź - ja nie mogę załapać, co to:

ER.KP.f.TR.N.E.d.SCH.B.86

Czyli zapewne Ersatz Kompanie für...?
Blaszka ekshumacyjna" z cmentarza 6 Volksgren.Div oraz H.G." spod Radomia.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na dzień 30.XII.1944 - odcinek Dobieszyn-Warka, sztab w Stromcu.
Polecam książkę Horsta Grossmanna pt. Die Geschichte der rheinisch-westfälischen 6. Infanterie-Division 1939-1945" - ciekawe opisy i szkice.
Napisano
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Volksgrenadierdivisionen/6VGD.htm

W styczniu 1945 resztki dywizji cofały się na Przysuchę - Opoczno - Piotrków Tryb. - Pabianice - Sieradz i dalej. Później walki pod ubaniem.
Napisano
Przepraszam,że tak zapytam,ale czy kolega to tylko blaszki z ekshumacji posiada??Tak oddają bez problemu i kolega kolekcję powiększa??
Pytam z czystej ciekawości bo większość Twoich blaszek opisujesz jako ekshumacyjne.
Napisano
Proszę o podpowiedź - ja nie mogę załapać, co to:

ER.KP.f.TR.N.E.d.SCH.B.86

Czyli zapewne Ersatz Kompanie für...?
Blaszka ekshumacyjna" z cmentarza 6 Volksgren.Div oraz H.G." spod Radomia.
Napisano

Gdzie napisałem że to z mojej kolekcji? W kolekcji posiadam około 30 blach i ŻADNA nie pochodzi z ekshumacji.
Zimą czyścimy z kolegą setki nieśmiertelników z sezonu ekshumacyjnego.
Czyżbyś sądził swoją miarą - pewnie gdybyś pracował przy ekshumacjach, to byś blachy po kieszeniach chował? A czasem nawet SS się zdarza (!)

Napisano
Może Ersatz Kompanie für Truppen Nachrichten Einheiten der Schutzen Bataillonen 86,kompania uzupełniałaby pododdziały łącznośći w batalionach 86 pułku strzeleckiego(wiem że takie pododziały były)
Napisano
O.K. to chyba będzie jednak Ersatz Kompanie für Truppen Nachrichten Einheiten der Schützen Bataillonen 86.

Żołnierz ten poległ na przyczółku dn. 26.08.1944 r., a walczył prawdopodobnie w dywizji H.G."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie