damian00770 Napisano 21 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2010 Witam.Czy wie ktoś,czym mógłbym rozkleić 2 cienkie sreberka,a mianowicie półtoraki? Nie są sklejone do siebie stopieniem czy czymś,tylko naturalnie.Od razu mówię,że oliwka nie pomaga,a nie chcę odrywać na chama,bo je zniszczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurt mayer Napisano 21 Grudzień 2010 Share Napisano 21 Grudzień 2010 Witaj.spróbuj wody amoniakalnej w stężeniu 3-10%.Powinna pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarek100 Napisano 21 Grudzień 2010 Share Napisano 21 Grudzień 2010 moja rada zostaw jak jest i nie kombinuj bo uszkodzisz jedną albo drugą lub w najgorszym przypadku dwie razem.oczyść trochę i masz niepowtarzalny eksponat do kolekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazant1343 Napisano 21 Grudzień 2010 Share Napisano 21 Grudzień 2010 Amoniak i jedziesz:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 22 Grudzień 2010 Share Napisano 22 Grudzień 2010 Witam mam taki problem kupilem sobie kilka monet szczegolnie 5 gr Mosiadz wlozylem do klasera ale po kilku dniach jest nalot od pcv i teraz sie chcialem sie spytac czy szklo akrylowe kaplse moge tez wchodzic w rekacje chemiczne z takimi monetami czy nie i co radzicie gdzie je przechowywac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 22 Grudzień 2010 Share Napisano 22 Grudzień 2010 Używaj znaków interpunkcyjnych i pisz po polsku bo się czytać nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 22 Grudzień 2010 Share Napisano 22 Grudzień 2010 ale wiesz o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 22 Grudzień 2010 Share Napisano 22 Grudzień 2010 To zanczy że mam atk piasć ob i tka kadży zorzumie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 22 Grudzień 2010 Share Napisano 22 Grudzień 2010 Witam mam taki problem, kupiłem sobie kilka monet szczególnie 5 gr z mosiądzu włożyłem do klasera ale po kilku dniach jest nalot od pcv i teraz się chciałem się spytać ,czy szkło akrylowe kapsle mogę też wchodzić w rekację chemiczne z takimi monetami czy nie i co radzicie gdzie je przechowywać ? Pozdrawiam i przepraszam za błedy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 22 Grudzień 2010 Share Napisano 22 Grudzień 2010 Odnośnie tych sklejonych monet kolegi damiana- kiedyś czytałem o wykopaliskach na Bliskim Wschodzie, gdzie archeolodzy znajdowali sklejone monety rzymskie. Radzili sobie w ten sposób, że kładli je na klimatyzację, a potem na słońce, czyli po prostu wykorzystywali różnicę temperatur i związane z tym naprężenia metalu w celu rozdzielenia bryły monet. Nie jest to jakiś fachowy " sposób, raczej improwizacja, ale w ten sposób raczej nie uszkodzisz monet (amoniak prędzej usunie patynę i wyżre monety z zewnątrz niż je rozdzieli, tak myślę, ale zależy co chcesz osiągnąć). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 22 Grudzień 2010 Share Napisano 22 Grudzień 2010 Odnośnie kolegi Adriana- jaki to jest klaser? Klasery przeznaczone do monet, FISHER, Leuchtturm OPTIMA, jeśli takiego użyjesz , to byłby chyba cud, jeśli nastąpiłaby jakas reakcja chemiczna. To samo dotyczy kapsli. Na wszelki wypadek umyj monetę wodą z mydłem, wypłucz, wysusz. W klaserze przeznaczonym do monet takie rzeczy się nie zdarzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Grudzień 2010 Share Napisano 22 Grudzień 2010 Prawdopodobnie monety są czymś zanieczyszczone > ktoś stosował jakąś chemie i dla tego śniedzieją w klaserze.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 24 Grudzień 2010 Share Napisano 24 Grudzień 2010 Wojtek ale to mi nawet ze starymi monetami, po ojcu się robi bedę musial zainwestowac w kapsle , dziekuje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 24 Grudzień 2010 Share Napisano 24 Grudzień 2010 albo sa po elektrolizie czasami tez sie tak dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 24 Grudzień 2010 Share Napisano 24 Grudzień 2010 może sklejki wrzuć do myjki ultradźwiękowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian00770 Napisano 25 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 25 Grudzień 2010 Spróbuje sposobu z różnicą temperatur.Dzięki wszystkim;) Bazant1343 jechać to można na działania odkrywkowe:p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.