Skocz do zawartości

Rozklejanie monet

damian00770

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Czy wie ktoś,czym mógłbym rozkleić 2 cienkie sreberka,a mianowicie półtoraki? Nie są sklejone do siebie stopieniem czy czymś,tylko naturalnie.Od razu mówię,że oliwka nie pomaga,a nie chcę odrywać na chama,bo je zniszczę.
Napisano
moja rada zostaw jak jest i nie kombinuj bo uszkodzisz jedną albo drugą lub w najgorszym przypadku dwie razem.oczyść trochę i masz niepowtarzalny eksponat do kolekcji.
Napisano
Witam mam taki problem kupilem sobie kilka monet szczegolnie 5 gr Mosiadz wlozylem do klasera ale po kilku dniach jest nalot od pcv i teraz sie chcialem sie spytac czy szklo akrylowe kaplse moge tez wchodzic w rekacje chemiczne z takimi monetami czy nie i co radzicie gdzie je przechowywac
Napisano
Witam mam taki problem, kupiłem sobie kilka monet szczególnie 5 gr z mosiądzu

włożyłem do klasera ale po kilku dniach jest nalot od pcv i teraz się chciałem się spytać ,czy szkło akrylowe kapsle mogę też wchodzić w rekację chemiczne z takimi monetami czy nie i co radzicie gdzie je przechowywać ?

Pozdrawiam i przepraszam za błedy
Napisano
Odnośnie tych sklejonych monet kolegi damiana- kiedyś czytałem o wykopaliskach na Bliskim Wschodzie, gdzie archeolodzy znajdowali sklejone monety rzymskie. Radzili sobie w ten sposób, że kładli je na klimatyzację, a potem na słońce, czyli po prostu wykorzystywali różnicę temperatur i związane z tym naprężenia metalu w celu rozdzielenia bryły monet. Nie jest to jakiś fachowy " sposób, raczej improwizacja, ale w ten sposób raczej nie uszkodzisz monet (amoniak prędzej usunie patynę i wyżre monety z zewnątrz niż je rozdzieli, tak myślę, ale zależy co chcesz osiągnąć). Pozdrawiam
Napisano
Odnośnie kolegi Adriana- jaki to jest klaser? Klasery przeznaczone do monet, FISHER, Leuchtturm OPTIMA, jeśli takiego użyjesz , to byłby chyba cud, jeśli nastąpiłaby jakas reakcja chemiczna. To samo dotyczy kapsli. Na wszelki wypadek umyj monetę wodą z mydłem, wypłucz, wysusz. W klaserze przeznaczonym do monet takie rzeczy się nie zdarzają.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie