Skocz do zawartości
  • 0

nieśmiertelnik ?indentyfikator ? niemcy II wojna

Kobieras39

Pytanie

Napisano

witam nabyłem coś takiego dziś , bankowo oryginał niestety nieco zczyszczony, tylko pytanie co to kurde jest?
zamazałem część nazwiska .
napewno jest z II wojny L-stadt to Litzmannstad tylko co to jest|?nieśmiertelnik pomocników jakiś?czy indentyfikator?
czekam na pomysły

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Obstawiałbym, że mieszkał. W razie czego masz zaraz Komisariat nr 1 na Kościuszki, także może zdążysz dobiegnąć zanim Cie zjedza ;)
Napisano

witam nabyłem coś takiego dziś , bankowo oryginał niestety nieco zczyszczony, tylko pytanie co to kurde jest?
zamazałem część nazwiska .
napewno jest z II wojny L-stadt to Litzmannstad tylko co to jest|?nieśmiertelnik pomocników jakiś?czy indentyfikator?
czekam na pomysły

Napisano
Ulicę można porównać z mapą getta. Może delikwent służył w jakimś komando i dostał taki identyfikator, coś na wzór blaszek stalagowych?
Napisano
To nieśmiertelnik pracownika cywilnogo jakiejś instytucji,jako że nazwę Litzmannstadt nadano w 1940r.przedmiot pochodzi z lat 40/styczeń 45.
Napisano
Ze względu na brak numeru który byłby pomocny przy prowadzeniu jakiejkolwiek ewidencji myślę że raczej jakaś niewielka instytucja cywilna lub wojskowa gdzie nie było zbyt wielu pracowników cywilnych.
Ale jest nazwisko i adres więc jest szansa że coś Ci się uda dowiedzieć.
Napisano
Schlagetestr. jest to obecna ulica Narutowicza.

Tutaj bardzo fajna mapka Łodzi:
http://www.historycznie.uni.lodz.pl/mapy_lodz/xmapy/xlodz21a.jpg

Co prawda trochę sie pozmieniało od tamtego czasu (albo mapa nie była na tyle dokładna co teraz), ale można skojarzyć miejsca. Nr 12 Wohnung 27. Ciekawe czy się adresy zmieniły od tamtej pory, ale z tego co widzę po tej mapie, to zaczynają się od Zachodniej. Teraz jest tak samo, czyli duże prawdopodobieństwo, że zastaniesz ten lokal w swoim pierwotnym miejscu :) Ciekawe czy żyje tam jeszcze jakakolwiek osoba, która mogłaby przybliżyć Ci historię tego mieszkańca.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie