sqh Napisano 13 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2010 Informuję miłośników niemieckiego żelbetu, że w centralnej Polsce można pozyskać cztery egzemplarze Einmannschutzbunkrów, które pewna instytucja państwowa zamierza spisać na straty i zlikwidować, gdyż będą zawadzać przy planowanej na najbliższą wiosnę budowie - ale gotowa jest też nieoficjalnie oddać je bezpłatnie w dobre ręce. Warunkiem jest jednak odbiór osobisty schroników z aktualnego ich miejsca pobytu.Jeżeli ktoś z Was lub Waszych znajomych chciałby sobie takowy obiekt zainstalować w przydomowym ogródku, względnie postawić jako dodatkowy eksponat koło zrekonstruowanego schronu bojowego, to proszę o kontakt na priv - przekażę dalsze namiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 14 Grudzień 2010 Share Napisano 14 Grudzień 2010 hola hola..Cała linia OKH Stellungs B1" znika z powierzchni ziemi bo rolnicy z roku na rok wyjmują coraz wiecej schronów (głównie kochbunkrów) i wywożą je gdzie się da..To że ktoś posiada działkę ze schronem, nie mówi chyba że schron jest jego własnością ?Wypadało by chyba zapytać o zgodę WUOZ / WKZ .. ?pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqh Napisano 14 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2010 Mogę Ci zaręczyć, że status prawny własności tych obiektów jest jednoznaczny, a owa instytucja państwowa uzyskała - zgodzę się z Tobą, że niestety - wszelkie potrzebne zgody na rozwalenie tych Einmannów i przy okazji, jeszcze paru innych, znacznie zresztą większych rzeczy. Więc chyba lepiej, żeby powędrowały one do kogoś, kto je doceni i wyeksponuje. Jedna zainteresowana osoba już się do mnie odezwała - miejmy nadzieję więc, że ocaleją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 15 Grudzień 2010 Share Napisano 15 Grudzień 2010 Oczywiście, ja tylko miałem na myśli ratowanie..Grunt aby nikt nie robił samowolki i nie działał młotem pneumatycznym.Lepszy skansen niż wysypisko śmieci.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqh Napisano 21 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2010 Informuję, że sprawa już znalazła swój szczęśliwy finał - wszystkie cztery schrony zostaną przeniesione i będą eksponowane w Muzeum Sprzętu Wojskowego w Mrągowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.