Hebda Napisano 27 Listopad 2010 Autor Napisano 27 Listopad 2010 Dzisiejsze.Pytanie co do wyciora,od mośka,spotkałem się z tezą że carskie były sygnowane a sovieckie nie-czy to prawda?na temat zapalnika,podobny do polskiego boforsa 40mm ale ciut się różni co widać na foto(lewy bofors,prawy do ID,bicia podane)i prosiłbym o zidentyfikowanie i odczytanie blaszki :)zdrów
vis1939 Napisano 29 Listopad 2010 Napisano 29 Listopad 2010 Używany przez WP,kupiliśmy od szwedów 30.000 sztuk amunicji w 1935r.Nie wiem czemu się różnią ale te które miałem osobiście w łapach posiadały B ino bez strzałki,wiec także produkcja Boforsa.pozdro.
Hebda Napisano 29 Listopad 2010 Autor Napisano 29 Listopad 2010 Dziękico do licznyj znaków,KP" to inny skrót o tym samym znaczeniuhttp://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:enaVka1JlrUJ:www.armiacarska.com/licznyj_zn.htm+licznyj+znak&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-azdrów:)
Hebda Napisano 28 Listopad 2010 Autor Napisano 28 Listopad 2010 Visku ale pocisk ten używany przez WP? sygnaturka B" przeszyta strzałą(jest na ostatnim foto)ktoś się wypowie na temat wycioru?zdrów
Hebda Napisano 27 Listopad 2010 Autor Napisano 27 Listopad 2010 Dzisiejsze.Pytanie co do wyciora,od mośka,spotkałem się z tezą że carskie były sygnowane a sovieckie nie-czy to prawda?na temat zapalnika,podobny do polskiego boforsa 40mm ale ciut się różni co widać na foto(lewy bofors,prawy do ID,bicia podane)i prosiłbym o zidentyfikowanie i odczytanie blaszki :)zdrów
Jacek.Ant. Napisano 27 Listopad 2010 Napisano 27 Listopad 2010 http://www.pugoviza.ru/files3/ps_class_cat.shtml?d=3&fn=ps_garn&n=Гарнизоны
ptrc Napisano 27 Listopad 2010 Napisano 27 Listopad 2010 wg mnie wspaniały fant. Co prawda mam o tym swoje zdanie ... Ale wielki szacun
Hebda Napisano 27 Listopad 2010 Autor Napisano 27 Listopad 2010 super stronka:)dzięki kol.Jacek.Ant.na moim jest jeszcze literka P,takiego nie znalazłem:/można prosić o więcej informacji na ten temat?pozdrawiam
Hebda Napisano 27 Listopad 2010 Autor Napisano 27 Listopad 2010 ptrc,chętnie je poznam:)też swoją odznakę trafiłeśhttp://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=680586#1164152:)
ptrc Napisano 27 Listopad 2010 Napisano 27 Listopad 2010 oj to trzeba by było trochę dłużej posiedzieć w tej knajpie ;)
Rosforek Napisano 27 Listopad 2010 Napisano 27 Listopad 2010 Hebda napisałem Ci prvsrki za offtopapozdrawiam
maciejwu71 Napisano 27 Listopad 2010 Napisano 27 Listopad 2010 Witam.Twoje fanty sa zrobione na tle pieknej mapy.Jestem laikeim ale mam pytanie....czy to jest Hel? Sluzylem tam 20 lat temu ( jak ten czas mija) spotykalem wtedy cale gotowe stanowiska ognoiowe wlasciwie gotowe do uzycia.Strefa byla wtedy zamknieta.To byl ewenement moim zdaniem na skale swiatowa.Chodzac na warte kilka kilometrow na strefe ;B;spotykalem niesamoiwite rzeczy.Potem tak sie tym zaciekawilem ze zaczalem zwiedzac las i wtedy sie zaczelo...okopy,kawalki broni,cale sterty chelmow i masek p-gaz,Moj dowodca jednostki pomykal z wykrywaczem w las...potem zobaczylem co wyciagal.To mnie zarazilo na cale zycie.Pokochalem Hel i jego historie i nigdy nie wybacze tego ze zostal udostepniony kazdemu do zwiedzania.Nigdy nie spotkalem czegos tak pieknego i ciekawego.Czytam kazda ksiazke o Helu i planuje tam pojechac juz od kilku lat.Mieszkam za granica i uwierz ze wszystkie fanty wykopane przeze mnie spoczywaja w domu mojej mamy w Polsce.Mam u siebie tylko jeden bagnet ktory moj brat kupil w Szwajcarji i podarawl mi.Chyba troche nie na temat sie rozpisalem jednak tak czasem bywa jak czlowiek zateskni.Pozdrawiam i zycze sukcesow w wykopkach.
Hebda Napisano 27 Listopad 2010 Autor Napisano 27 Listopad 2010 to jest mapa/plan Westerplatte z obrony składnicy w 39r wyjęty z książki w bibliotece wydanej w latach 60ychMieszkam w Warszawie:)
Pytanie
Hebda
Dzisiejsze.
Pytanie co do wyciora,od mośka,spotkałem się z tezą że carskie były sygnowane a sovieckie nie-czy to prawda?
na temat zapalnika,podobny do polskiego boforsa 40mm ale ciut się różni co widać na foto(lewy bofors,prawy do ID,bicia podane)
i prosiłbym o zidentyfikowanie i odczytanie blaszki :)
zdrów
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.