Skocz do zawartości
  • 0

Wh. na mapie z 1904

Mack

Pytanie

Napisano

Witam na austriackiej mapie znalazłem oznaczenie Wh. i nie jest to WH (Wirthshauser) ma ktoś pomysł co to może być z góry ogromne dzięki.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
przyznam, że nie do końca jestem przekonany, ale wydaje mi się, że może to być przystanek kolejowy - skrót tyczy przebiegającej linii kolejowej.

ze stacjami kolejowymi wiąże się jakiś budynek i najczęściej jest na mapach.
Natomiast przystanki - z nimi różnie bywa - czasem stała jakaś wiata, a często pociąg stawał, jak to się mówi w szczerym polu" - wystarczyło żeby w pobliżu były jakieś zabudowania (osada, wioska itp)

-pozdro-
Napisano
Wirtshaus, Wirtshäuser - knajpa z wyzerka,restauracja podajaca zazwyczaj kuchnie regionalna i dania domowe, oberza
Jak byscie byli kiedys w Monachium i chcieli pozadne bawarskie jadlo to tylko do Wirtshausu ;) nie do restauracji maja tu rozgraniczenie hehe
Pozdrawiam
Napisano
snake - mogłaby być knajpa, też o tym myślałem - tylko czy na nią nie jest skrót Whs" ?

tylko na mapie chyba nie widzę żadnego budynku ...
Napisano
No ja mam np mape mojej miejscowosci i jest w lesie zaznaczone Fs - Fassanerie(Bazanciarnia) i tez nie ma zaznaczonego budynku i tak samo jest np ZS- Ziegelschlag - cegielnia i tez nie ma budynku. Ale w tym przypadku raczej nie bedzie to wirtshaus, wydaje mi sie ze za maly odstep co nie,niezbyt ekonomicznie?choc nie wiadomo jaka skala...
Napisano
Czyli problem wciąż nie rozwiązany dodam że w dalszej części mapy jest kolejny taki znak w równej odległości więc najbardziej bym się skłaniał do przystanków tylko, że:
a) były by to przystanki w szczerych polach
b) odległości między nimi około 700-1000m
Napisano
A co bys powiedzial na to ze ten skrot Wh. to Wachhaus - straznica czy jakos tak, znalazlem na austryjackiej mapie.
To by bylo najbardziej prawdopodobne w tym przypadku.
Pozdrawiam
Napisano
całkiem prawdopodobne - z tego co pamiętam, na niemieckich mapach nie spotkałem się z takim skrótem ... austiackie - musiałbym się z nimi pokopać :)
Napisano
tu znajdziesz :

http://www.topmap.pl/legendaausweg.htm

W.H. - to karczma, tylko nijak nie pasuje do Wh." na prezentowanym fragmencie mapy ...
Napisano

Witam na austriackiej mapie znalazłem oznaczenie Wh. i nie jest to WH (Wirthshauser) ma ktoś pomysł co to może być z góry ogromne dzięki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie