De Contrabando Napisano 22 Listopad 2010 Autor Napisano 22 Listopad 2010 Ryc.1 Guzik bardzo ciężki, z białego metalu, nie wiem czy to zielone z wierzchu to farba czy patyna. Wzorki ręcznie rżnięte. Druga ozdoba w kształcie berecika z uszkiem.
De Contrabando Napisano 22 Listopad 2010 Autor Napisano 22 Listopad 2010 Ryc.2 Guzik to półkula, w środku pusta, ale z bardzo ciężkiego metalu. Resztki ciemnozielonego nalotu lub farby lub emalii.
De Contrabando Napisano 22 Listopad 2010 Autor Napisano 22 Listopad 2010 Ryc.4 Spód solidny, dwie dziurki. Uszko uszkodzone.
De Contrabando Napisano 22 Listopad 2010 Autor Napisano 22 Listopad 2010 Ryc.6 Z jakiej to może pochodzić epoki? Nie jest bardzo stary, ale znaleziony w mojej wiosce, dlatego pytam.
8total4 Napisano 22 Listopad 2010 Napisano 22 Listopad 2010 Zaprawdę powiadam Ci, iż guz ten wiek osiemnasty mógł widzieć, nawet od jegoż początków się wywodząc.Pan jegoż prawdopodobnie o pustym żołądku nie wędrował po świecie.Berecik z uszkiem jak go określasz, jest tworem guzikowi bliźniaczym, choć niewykluczone iż nie bardziej wiekowym..
De Contrabando Napisano 22 Listopad 2010 Autor Napisano 22 Listopad 2010 Dziękówa Total! Naprawdę jest aż taki stary? Sądziłem że co najwyżej fin de siecle :0
8total4 Napisano 23 Listopad 2010 Napisano 23 Listopad 2010 Był kiedyś podobny na forum PS, z duńską puncą z 1734r.Katalogi zagramaniczne datują na XVIII. wiekpod koniec osiemnastego wieku, wprowadzono usystematyzowany guzik płaski składający się z żetonu i uszka (z blaszki bądź drucianego).Trzy argumenty, dlaczego wierzę w takie datowanie.pozdro.
De Contrabando Napisano 23 Listopad 2010 Autor Napisano 23 Listopad 2010 Okazało się, że ten berecik z uszkiem to był guzik z 18 wieku. Znalazłem taki sam, ale kompletny, w tym linku, zapodanym przez jednego z Kolegów:http://www.mkn-sondler.de/frames.html
JAZON75 Napisano 23 Listopad 2010 Napisano 23 Listopad 2010 WitamDe Contrabando to mój guzior,znaleziony na Żuławach,taki sam wzór na nim jak u Ciebie.
De Contrabando Napisano 24 Listopad 2010 Autor Napisano 24 Listopad 2010 Istotnie, taki sam. Ciekawe, kto produkował te guziki, wyglądają, jakby wyszły z jednego warsztatu, a nieznaczne różnice w zdobieniu wynikają z ręcznego nacinania. Zarówno na Żuławach, jak i w nadwiślańskich rejonach Borów Tucholskich mieszkali mennonici i olędrzy", może więc te guziki mają jakiś związek z Niderlandami?
Martian Napisano 24 Listopad 2010 Napisano 24 Listopad 2010 w centrum też sporo tego wychodzi- jednolitych -żupan.
8total4 Napisano 24 Listopad 2010 Napisano 24 Listopad 2010 z tym żupanowaniem" to bym się nie rozpędzał..ps. guziki tego typu wychodzą w całej Polsce, a krążyć musiały zapewne razem z kupcami, stąd ich powszechność.pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.