draven85 Napisano 21 Listopad 2010 Autor Share Napisano 21 Listopad 2010 WitamKolega Vojtaz2 i jego poszukiwania w Czechach zrodziły takie o to pytanie. Czy jeżeli coś wykopiemy np w powyższym kraju przywieziemy do kraju i zapragniemy sprzedać na allegro i dajmy na to jeszcze, że wobec naszego prawa będzie to zabytek" to czy w razie wizyty policji mamy się czego obawiać? Jak to wygląda w świetle prawa? Bo jeżeli nie mają żadnych podstaw do karania to wszyscy zaczniemy kopać za granicą ;)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 21 Listopad 2010 Share Napisano 21 Listopad 2010 Jak udowodnisz,że wykopałeś grosza praskiego w Czechach, a nie u nas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 21 Listopad 2010 Autor Share Napisano 21 Listopad 2010 Z tego co wiem to oni muszą mi udowodnić nie ja im ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 21 Listopad 2010 Share Napisano 21 Listopad 2010 ale w praktyce nie zawsze tak to wygląda :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gersemi Napisano 22 Listopad 2010 Share Napisano 22 Listopad 2010 Cześć!!Z tego co wiem, jeżeli wykopiesz w Czechach np. coś bardzo archeologicznie cennego, i będziesz chciał to sprzedać np. na allegro, a jak by cię namierzyli, to i tak się nie wytłumaczysz, bo niewolno zabytkami archeologicznymi handlować(widziałem kiedyś akcję w Bytomiu na giełdzie staroci). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 4 Grudzień 2010 Share Napisano 4 Grudzień 2010 Handel zabytkami jest zabroniony,ich miejsce jest w muzeum. Właśnie dla tego wymyślono pozwolenia na poszukiwania aby mieć w miarę kontrolę nad kretami . Handlu zabytkami zabroniono i słusznie bo gdyby było inaczej za kilkadziesiąt lat nie byłoby co potomnym pokazać w muzeach. Do drugowojennych fantów się to nie tyczy bo jak twierdzą fachmani różnorakich niewypałów i niewybuchów starczy na jakieś 200 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 4 Grudzień 2010 Share Napisano 4 Grudzień 2010 Karabin, gdzie niby ten handel zabytkami jest zabroniony ?Wnioskuję iż twoja znajomość Ustawy o Ochronie Zabytków, sprowadza się do minimum, tak samo jak pojęcie o kolekcjonerstwie..Mówię o legalnej stronie..Jeżeli jest udokumentowane pochodzenie, to nic nie stoi na przeszkodzie aby handlować..Oczywiście to prywatna kwestia każdego, czy chce handlować, czy handel uważa za zło wcielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.