Skocz do zawartości
  • 0

Hełmy ?

afrak

Pytanie

Napisano

Witam , wpadły mi dwa takie hełmy tylko nie jestem pewien jakie to sa nie sa w szałowym stanie !!Pierwszy wydaje mi sie ze jest to helm spadochroniarza niemieckiego jest z fasunkiem, a drugi prawdopodobnie francuski ale nie jestem pewien i prosze o pomoc. Dzieki

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
tak szczawiem pozniej moczenie w ciepłej wodzie,lekkie szczotkowanie zebu pozbyc sie szczawiu, i na koniec smarowanie oliwa bezkwasowa, mysle ze za pare lat bedzie zdrowy ;-)
Napisano

Witam , wpadły mi dwa takie hełmy tylko nie jestem pewien jakie to sa nie sa w szałowym stanie !!Pierwszy wydaje mi sie ze jest to helm spadochroniarza niemieckiego jest z fasunkiem, a drugi prawdopodobnie francuski ale nie jestem pewien i prosze o pomoc. Dzieki

Napisano
Ten pierwszy wygląda mi na niemiecki hełm spadochronowy M38 a drugi na brytyjski MKII ale trudno ocenić po takim szrocie ale prawdopodobnie mam rację co do hełmów.
Pozdrawiam
Napisano
Sadzac po zaczepach, angielski to wczesna seria MKII, ok 1939 roku, produkowano ten wzror zaczepow przez rok tylko.
Na zaczepie moze byc data.
Napisano
Bardzo ciekawe, jak ten angielski trafil do Polski?

Czy mozna cos wiecej o kontekscie znaleziska?

Brytyjskie byly uzywane przez Niemcow (Luftschutz).
Jedynym zdjeciem z MKI/II na terenie Polski (ww2) jakie widzialem to zdjecie z Powstania Warszwskiego.
Napisano
Jasne ze mozna, oba zostały znalezione w Wrocławiu, przy robieniu obwodnicy przez firme budowlana. Miejsca dokladnego nie znam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie