Skocz do zawartości

August III Sas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na początku Witam wszystkich .!! ;)
Mam pytanie : Ostatnio kupiłem na targu staroci monetę widoczną na zdjęciu. Stan na moje oko praktycznie idealny. Czy jest możliwe aby ta moneta była fałszywką ?? "
Proszę o podpowiedź ..!! ;)
Pozdrawiam yankes3031.!

Napisano
Witam, moneta z założenia była fałszywa", czyli niepełnowartościowa, bo wykonana z miedzi :). A poważnie, to w czasach współczesnych nikt rozsądny takiego popularnego miedziaka nie podrobi (kilka, góra kilkanaście złotych), a i fals z epoki to raczej nie jest. Po prostu nie każdy szeląg czy grosz (właśnie, jaka średnica monety?) jest wykopkiem. Pozdrawiam
Napisano
No tak, do ideału trochę brakuje. Po prostu lepszy stan niż większości wykopków, tzw. szufladowy, i tyle. Pozostaje pytanie o średnicę i ew. zdjęcie drugiej strony, ale wygląda raczej na szeląg.
Napisano
po zdjęciu widać, że patyna nie ruszyła miedzi i nie pozostawiła na niej wżerów nie związana z powierzchnią... Teoretycznie podobną patynę można usunąć, ale czy warto? Nie wiem nie zastanawiałem się... Zobaczmy drugą stronę...
Napisano
oj nieładnie, nieładnie ...

http://allegro.pl/august-iii-sas-szelag-szufladowy-zobacz-i1326546697.html

Przypominamy, że zgodnie ze zmianą regulaminu z dnia 01.11.2010 - podobne sytuacje wymagają wpisu na początku postu, że ID może zostać wykorzystana na potrzeby aukcji.
zgodnie z ustaleniami - ID pod sprzedaż na aukcji, powinna być otagowana.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie