s_boj Napisano 5 Listopad 2010 Autor Napisano 5 Listopad 2010 Kiedyś już o nią pytałem na forum. Teraz pojawił się ślad, że jednak pochodzi z samolotu. Pytanie - na ile to możliwe?
s_boj Napisano 5 Listopad 2010 Autor Napisano 5 Listopad 2010 Grubość na oko ok. 4 mm. Leży w okolicach Częstochowy, a te 2 rurki i zaczepy po bokach zostały przymocowane przez gospodarza i służą za mocowanie do ciągnika. Płyta obecnie służy za spychacz do śniegu w zimie.
s_boj Napisano 5 Listopad 2010 Autor Napisano 5 Listopad 2010 na tym zdjęciu widać charakterystyczne wygięcie
Slajmi130 Napisano 5 Listopad 2010 Napisano 5 Listopad 2010 No jest możliwe bo przecież kabiny pilotów były opancerzane. Ale czy jest to konkretnie od samolotu i jakiego samolotu to nie mam pojęcia
s_boj Napisano 5 Listopad 2010 Autor Napisano 5 Listopad 2010 a wiadomo coś o samolocie, który szurnął w grunt w Srocku koło Częstochowy?
balans Napisano 6 Listopad 2010 Napisano 6 Listopad 2010 Ten kawałek blachy przypomina trochę opancerzenie kabiny strzelca samolotu Ił-2.
ady Napisano 6 Listopad 2010 Napisano 6 Listopad 2010 Znalazłem w googlach takie zdjęcie, opisane jako szczątki Ił-2. Jest tam taki kawałek blachy jak twoja.. Ale gdzie to 'siedziało' w samolocie? Może tak jak napisał balans.
s_boj Napisano 6 Listopad 2010 Autor Napisano 6 Listopad 2010 To musi być to, nawet otwory się zgadzają! Gdyby ktoś był zainteresowany, niech negocjuje z gospodarzem. Ja niestety jedynie rozbiłem się tam z namiotem tylko na jedną noc ponad rok temu. Pamiętam tylko, że dom był stary, na właściciel miał kozę :)
Cronos Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 Koza zmienia postać rzeczy, daj dokładniejsze namiary ;)
ady Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 To chyba ten kawałek. Wklejone zdjęcie jest lustrzanym odbiciem oryginału ze stronki http://www.airforce.ru/history/ww2/prokofjev/page_06.htm
s_boj Napisano 7 Listopad 2010 Autor Napisano 7 Listopad 2010 Tak, to jest to! W pierwszej chwili nie wierzyłem, że płyta pochodzi z samolotu, jak twierdził gospodarz. Kojarzyłem maszyny powietrzne z lekkimi elementami, raczej z aluminium, niż ze stalą. Ta płyta prędzej kojarzyła mi się z fragmentem wieży jakiegoś lekkiego czołgu, a jednak fajne zaskoczenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.