Skocz do zawartości
  • 0

części pojazdu?

HASAG40

Pytanie

Napisano

witam takie coś mi się trafilo wziąłem z czystej ciekawości przedmiot wielkości dwóch tabliczek czekolady tak na oko bez mierzenia:-) jak widać są dwa odblaski czerwone i pod nimi podnoszona klapka na zawiasach pod którą znajdują się kolejne odblaski nieco innej barwy i kształtu oraz resztki farby piaskowej widać na klapce od wewnątrz

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Część tylnej lampy notka

http://vincesgallery.smugmug.com/History/SdKfz-9-Famo/1398314_hWyz3#66123335_RLb6u

popatrz też przy innych pojazdach
Napisano
Notki były stosowane chyba przy wszystkich pojazdach, natomiast nakładki gumowe na gąski tylko transportery, no i kett jeszcze ;-)
Napisano
Nitrolingual jest lekarstwem zawierającym nitroglicerynę, a stosowanym m.in. w chorobie wieńcowej. Obecnie używa się najczęściej w postaci aerozolu.
Firma farmaceutyczna Pohl i Boskamp miała swoje zakłady w Berlinie i Gdańsku.
Opakowanie po tym leku i monety gdańskie mogą wskazywać, że ich właściciel był związany (zamieszkiwaniem, albo służbą) z Gdańskiem i chorował na serce.
Pozdrawiam.
Napisano

zapodam rozstaw póżniej oprócz tych przedmiotów było dużo łusek stalowych od flaka 20mm dosłownie dziesiątki w kupkach po około 40szt.oraz 2maski p.gaz dużo gdańskich pfennigówek i dziwne opakowania po nitroglicerinum 15 caps.jak na focie 8 opakowań wielkości pudełka po zapałkach dziwny przedmiot z aluminium w kształcie owalnym w środku dwa otwory okrągłe i w nich też umocowane czerwone odblaski może też część jakiejś lampy zapodam jutro fotki

Napisano

dzięki rzeczy trafione na mierzei razem w jednym miejscu wynikało by z tego że to któryś z załogi tego nieszczęsnego transportera chorował na serce i nie dziwię się po takich stresach jakie tam przeżywali wykop39 podsunął mi trop na sdkfz11 sprawdziłem i zobaczyłem że była taka wersja p.lot z działkiem 20mm więc jestem przekonany że to właśnie takie cudo tam musiało się bronic to by tłumaczyło te łuski w gromadkach były tez rozerwane duże płaty blach ok 1cm grube i około 50-70cm średnicy muszę tam wrócić i sprawdzić co tam jeszcze zostało ponieważ chodziłem głownie na kolorową drobnicę a te części to przypadkowo łapałem a walało tam się trochę złomu dosłownie na wieszchu jakieś kątowniki blaszki itp.te pagony z fotki i reszta były też wtym miejscu zidentyfikowałem je jako mechanika może też któregoś z załogi wcześniej trafiłem tam 3szt klamerek stalowych miejsce omijałem zawsze właśnie ze względu na te stalowe łuski ciężko się chodziło wśród tego złomu

Napisano

i tutaj ten drugi przedmiot co chciałem wkleić wcześniej niestety gdzieś zapodziałem jeden odblask który się tam znajdował ale dodam że był on w takim falistym kształcie koloru czerwonego pewnie tylna lampa?a co do rozstawu tych śrub od nkładki to nie miezryłem dokładnie ale jest 8cm +-0,5cm

Napisano

witam takie coś mi się trafilo wziąłem z czystej ciekawości przedmiot wielkości dwóch tabliczek czekolady tak na oko bez mierzenia:-) jak widać są dwa odblaski czerwone i pod nimi podnoszona klapka na zawiasach pod którą znajdują się kolejne odblaski nieco innej barwy i kształtu oraz resztki farby piaskowej widać na klapce od wewnątrz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie