Skocz do zawartości
  • 0

Łyżeczka- płapka ?

karabin133

Pytanie

Napisano

Cześć !

Ostatnio wyszła mi taka łyżeczka. Na pewno jest to ruska łyżeczka i widocznie radziecki żołnierz się nudził bo wygrawerował jakieś dwie literki i datę. Wokól ramienia jest obwiązany stalowy drut a do niego miedziany drucik. Proszę o pomoc ! Co waszym zdaniem to było ? oże to była jakaś płapka lub antena do radia ?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
4 pancerni - świetne źródło informacji.

Ja się dowiedziałem z 4 pancernych o dywizji Waffen ss herman Georing oraz o kałasznikowach w 1945.

Drucik na łyżce mógł służyć np do troczenia jej do czegoś
Napisano

Cześć !

Ostatnio wyszła mi taka łyżeczka. Na pewno jest to ruska łyżeczka i widocznie radziecki żołnierz się nudził bo wygrawerował jakieś dwie literki i datę. Wokól ramienia jest obwiązany stalowy drut a do niego miedziany drucik. Proszę o pomoc ! Co waszym zdaniem to było ? oże to była jakaś płapka lub antena do radia ?

Napisano
literki po lewej to P.D. (zapewne inicjały sołdata)a po prawej to raczej jakieś firmowe logo bo na 'drapankę' nie wygląda
Napisano
może owinął dla lepszego chwytu" bo bał się że z przepicia mu się wyślizgnie z ręki?
albo po prostu z nudów,albo potrzeby bo nie miał gdzie druciku wsadzić(a kiedyś może sie przydać-zachowanie T.Czereśniaka)i owinął na łyżce,żadna więc pułapka

antena z łyżki? równie dobrze mógłby do użyć karabinu:)
Napisano
Hansdekawka chodzi o to że niemcy jak i ruskie lubili robić takie płapki, Do czego na łyżeczce drut ? Ja tylko tak założyłem nie rozumiem po co to pytanie ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie