kwiatek Napisano 28 Październik 2010 Autor Napisano 28 Październik 2010 Witam.Tak jak w temacie.Jesli chodzi o te guziki to wiem z jakiego okresu pochodza.Interesuje mnie ta klamerka,oraz ten spinacz.Czy sa to moze pozostalosci po mundurze z okresu Powstania Styczniowego?Dziekuje za wszelkie sugestie.Pozdrawiam.
traper6 Napisano 28 Październik 2010 Napisano 28 Październik 2010 Spinacz" powyżej 1 zł jest to przedwojenna żabka do firanki.
kwiatek Napisano 28 Październik 2010 Autor Napisano 28 Październik 2010 Moja mama tez tak mowila.Tylko dziwi mnie dlaczego jest taki zdobiony.
tyfus Napisano 28 Październik 2010 Napisano 28 Październik 2010 w tamtych czasach nawet żabki do firanek spełniały funkcje ozdobne.w późniejszych czasach zaniechano zdobienia (koszt wytwarzania itp, itd) - żabki były gładkie, tym samym nie spełniały już ozdobnej funkcji - wymyślono maskownice na karnisze.-pozdro-
traper6 Napisano 28 Październik 2010 Napisano 28 Październik 2010 Z drugim spinaczem" mam pewne skojarzenia, ale nie wiem jak to fachowo nazwać. Wygląda mi na żabkę" podtrzymującą pończochę na kobiecej nodze.
Jablo666 Napisano 28 Październik 2010 Napisano 28 Październik 2010 Pozwolę się wtrącić, Kwiatek co to za guziki na zdjęciach?
kwiatek Napisano 28 Październik 2010 Autor Napisano 28 Październik 2010 Tylko czy kobieta chcialaby nosic tyle blachy na nodze,i ta kulka jeszcze?Ale kiedys bylo wszystko mozliwe.Dzieki za odpowiedzi.Pozdrawiam
kwiatek Napisano 28 Październik 2010 Autor Napisano 28 Październik 2010 http://myvimu.com/exhibit/9428-btrmtu jest odpowiedz
kwiatek Napisano 28 Październik 2010 Autor Napisano 28 Październik 2010 A tak wogole to szkoda ze mit o powstancu umarl,te przedmioty mialy do niego nalezec.Dzieki bardzo jeszcze raz za sugestie.Pozdrawiam.
Pytanie
kwiatek
Witam.Tak jak w temacie.Jesli chodzi o te guziki to wiem z jakiego okresu pochodza.Interesuje mnie ta klamerka,oraz ten spinacz.Czy sa to moze pozostalosci po mundurze z okresu Powstania Styczniowego?Dziekuje za wszelkie sugestie.Pozdrawiam.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.