Skocz do zawartości
  • 0

Łuska, nietypowa kryza, rosyjska?

sigis3

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
sigin, najlepiej zmierz wymiar H, jeśli 12mm to Lee jesli 12,3mm to Mosin (mała różnica ale sówmiarką da radę)

Może i nie jest to Lee Enfield bo coś ta kryza jest taka cieńka i dość wystająca i ten widoczny kant na denku - występujący w 2 wojennej aminicji mosinowskiej, Enfield ma zaokrągloną i grubą kryzę i płaskie dno. Tylko że jeszcze nigdy nie spotkałem się z takimi biciami na mosinie.
Napisano
Ave Danzig ma racje,przy kryzie obwód łuski praktycznie się nie zmienił bo w tym miejscu jest wbudowana spłonka,poza tym ścianki ponad nią są najgrubsze w całej łusce..
Napisano
A może dno łuski też jest odkształcone? Jednak spora siła podczas strzału... Może poprzypominam sobie hiszpański:) W końcu twierdzą, że łuska na ich zdjęciu jest erribly deformed" i he most extreme case we've seen".
Mała rzecz, a ile zabawy.
Napisano
Niestety łuska jest wykruszona, zachowana część ma długość ok. 47 mm, średnica łuski w najgrubszej części ok.14mm, wtok 11,5mm, kaliber trudny do określenia (ukruszenia).
Ave Danzig- G 16 VII - Greenwod & Batley, de Leeds, VII"- od jakiego naboju jest ta łuska?
Napisano
Według mnie nie jest to Lee Enfield, nawet zmasakrowany. Wymiar oznaczony na municion.org jako SL to w mojej łusce ok.38mm, RØ 14,2, poza tym nie wydaje mi się, żeby miała długość większą niż 54mm. Z grubsza pasuje do Mosina (produkcja angielska?), ale z czego mogła być wystrzelona, zakładając, że dlatego powstał wtok (z Mausera?).
Napisano

Zdjęcie z http://www.municion.org/762x54r/762x54r.htm potwierdzające tezę kolegi Ave Danzig. Przybliżone tłumaczenie na angielski:
Above, the most extreme case we've seen. The top sheath is a 8x50 R Lebel French, a lower R Mossin Nagant 7.62x54 Soviet ... What about the middle? The flange and the markings do not leave any doubt, is a 7.62x54 Soviet R terribly deformed. By all indications, someone shot this cartridge in a French Lebel rifle 8x50. The area is greatly enhanced shorts and has hardly changed, but just above the body is curved so that seems a strange cartridge slot automatic weapon."
Mosin wystrzelony z Lebela... Czego to się człowiek dowiaduje.Moja troche inna, ale trop chyba ok.
Dziękuję za komentarze, pozdrawiam

Napisano
no dobra...
7,62x54 R Mosin
konstrukcja - technologia dna łuski
kryza wychodząca z dna po powierzchni stożka - ZSRR od 1933 r.
ale - zagłębienie mocowania spłonki na dnie drugiego stożka...

takie - zagłębienie rzadko spotykane (m.in. Greenwod & Batley)

oznaczenie G16 - pierwsza produkcja tego naboju w Greenwod & Batley,
konstrukcja dna późniejsza - nie 17 nie 18 rok
brak oznaczenia 7,62"
oznaczenie typu pocisku

czyli przeznaczona dla - tych co wiedzą co mają włożyć do komory...

Wg. mnie jest to albo łuska do Lee Enfield wystrzelona z kb. Mosin albo łuska Mosinowska produkcji Angielskiej wystrzelona z kb. Lebel.
Napisano
nie wiem...
ale może...
cyrylica - może być VII bądź dwuznakiem nieliterowym
to co jest nietypowe dla łuski - może być typowe dla zapłonnika - wtok na oprawę mocowania w łusce haubicznej

oko nie widziało - ucho nie słyszało

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie