Witam wszystkich. Zbliża się 01.Listopad, w związku z tym ostatnio wybraliśmy się odwiedzić groby pradziadków na cmentarzu w małej miejscowości Żelechów za Garwolinem(woj.mazowieckie).Zaraz obok grobu mojego pradziada, znajduje się dosyć duży pomnik nagrobny. Jest niewysoki i płaski, a pośrodku wyrasta z niego strzelisty obelisk ok.4 metrów wysokości. Grób nie posiada tablicy nagrobnej ani żadnych napisów. Od strony zachodniej i wschodniej znajdują się na nim dwie identyczne płaskorzeźby. Według mnie na samej górze znajduje się motyw śmigła samolotu. Oczywiste jest że mogę się totalnie mylić i znak ten może oznaczać coś innego. Nagrobek nie posiada również motywów katolickich-chrześcijańskich, ale znajduje się na właśnie takim cmentarzu.
Poproszę osoby wiedzące coś na ten temat o komentarz.
Pytanie
SET01
Witam wszystkich.
Zbliża się 01.Listopad, w związku z tym ostatnio wybraliśmy się odwiedzić groby pradziadków na cmentarzu w małej miejscowości Żelechów za Garwolinem(woj.mazowieckie).Zaraz obok grobu mojego pradziada, znajduje się dosyć duży pomnik nagrobny.
Jest niewysoki i płaski, a pośrodku wyrasta z niego strzelisty obelisk ok.4 metrów wysokości.
Grób nie posiada tablicy nagrobnej ani żadnych napisów.
Od strony zachodniej i wschodniej znajdują się na nim dwie identyczne płaskorzeźby.
Według mnie na samej górze znajduje się motyw śmigła samolotu.
Oczywiste jest że mogę się totalnie mylić i znak ten może oznaczać coś innego.
Nagrobek nie posiada również motywów
katolickich-chrześcijańskich, ale znajduje się na właśnie takim cmentarzu.
Poproszę osoby wiedzące coś na ten temat o komentarz.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.