Gość Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 Interesuje mnie czy w obronie Kostrzyna n/O w 1945r. braly udzial jednostki Kriegsmarine? Udalo mi sie kiedys znalezc odznake marynarki wojennej w miejscu, gdzie znajdowal sie okop w jednej z wiosek niedaleko Kostrzyna....
Gość Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 Gdyby ktoś miał jakiekolwiek info nt niemieckich jednostek stacjonujacych w Kostrzyniu to tez bylbym wdzieczny - swego czasu kumpel odkryl na strychu korespondencje zolnierza tam sluzacego - kartki, listy od roku chyba 1936 do 1944 - dalem mu odznake Tag der Arbait i teraz kolekcja jest moja:)
past Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 wykaz jest chyba w książce Guderiana - w zeszłym roku ukazała się ponownie
Gość Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 A moze ktos z Kostrzyna ma jakies ciekawe materialy? Ja np. dysponuje egzemplarzem Krasnej Armii " wydobytym z dziadkowego strychu, z komunikatem o zdobyciu tej twierdzy i imiennymi podziekowaniami dla dowodcow jednostek, kt. tego dokonaly,,,,
Gość Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 No qrczaki...nikogo z Kustrin tu nie ma???? moze ktos wie czy da rade znalesc info o Bionier Frf. (?) Batalion 68" z Kostrzyna,,,wojskach 1 frontu bialoruskiego zdobywajacych Kostrzyn,,,ta Krasna Armia o kt.pisalem wyzej jest z 13 marca '45 mam ja teraz przy sobie pisza tam tez o zdobyciu Tczewa,Wejcherowa i Pucka...
pomsee Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 Zrób skany i wrzuc na forum, ktos na pewno pomoze i przetlumaczy.
Leuthen Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 Walter Rubarth (2./Pi.Btl. 49) otrzymał Krzyż Rycerski KŻ 3 czerwca 1940 r. Poległ 26 października 1941 r. w Rosji. www.feldgrau.com/KnightsCrossHolders2.php?ID=5349 home.t-online.de/home/wdpi6/rubarthwalter.htm http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Orden/Ritterkreuz/RKR-R.htmPozdrowieniaLeuthen
Gość Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 znalazle tez cos takiego;http://home.t-online.de/home/wdpi6/rubarthwalter.htmale nie znam Niemieckiego
Leuthen Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 Sv, wśród 3 podanych przeze mnie stron www znalazła się i ta podana przez Ciebie. Jesli interesuje Cię ten tekst, mogę Ci to przetłumaczyć, ale niekoniecznie uda mi się zrobić to dzisiaj (no, chyba że inni forumowicze znający niemiecki mnie wyprzedzą :-) )PozdrawiamLeuthen
Gość Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 Dzieki....meczy mnie ten Niemiaszek bo zastanawia mnie dlaczego wsrod tej korespondencji byl akurat kawalek tej gazety, tym bardziej ze jest ona z 43r. a ostatni list z Kostrzyna z 44r. - z ciekawostak: wsrod listow jest jedna kartka napisana olowkiem po ..Polsku ( kartka jest z nadrukowanym znaczkiem z Adolfem...)i sa niej zyczenia swiateczne,,,Znasz moze okoice Kustrin??
Leuthen Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 Ok, nie ma sprawy - postaram się przysłać tłumaczenie jak najszybciej. Niestety nie znam okolic Kostrzynia. Ale tak apropo tego miasta - jest książka nt. walk w tym rejonie w 1945 r.: Andrzej Toczewski, Kostrzyn 1945, Wyd. MON, Warszawa 1987 (seria: Historyczne Bitwy). Czytałeś ją?PozdrowieniaLeuthen
Gość Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 Nie, nie czytalem - postaram sie dorwac, dzieki za info...ale znalazlem cos o batalionie kt. szukalem...http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/PionierErsBat/PiErsBat68-R.htmpochodze spod Kostrzyna wiec znam te tereny ale niestety nie z literatury; wychowalem sie niedaleko miejsca, gdzie byly kostrzynskie magazyny amunicji...sa tam fajne bunkry do poogladania jednak teren niezbyt bezpieczny, swego czasu bedac na grzybkach mialem mozliwosc zobaczenia kilka granacikow i wszelkiego rodzaju takich tam,,,ale to akurat mnie nie jara...
Sv Napisano 9 Marzec 2004 Napisano 9 Marzec 2004 NO ludziska z Ownitz/Trebow/Limmritz/Sonnenburg/Kistr/Kustrin...pomozecie??? tak to chca info o walkach pod Krzeszycami a jak pytam to cisza...
maxikasek Napisano 10 Marzec 2004 Napisano 10 Marzec 2004 może to byli syn i ojciec, albo bracia- bo kochankowie raczej odpadają:-)
Leuthen Napisano 10 Marzec 2004 Napisano 10 Marzec 2004 Przetłumaczyłem ten tekst o Walterze Rubarthcie. Może nie jest to super tłumaczenie, ale wiadomo, o co chodzi i to jest najważniejsze :-) Rubarth, Walter, odznaczony Krzyżem Rycerskim do Krzyża ŻelaznegoPo zadaniu w Polsce PzPiBtl 49 został wprowadzony do walki w wojnie przeciw Francji w ramach Grupy Armii A, 16.Armia, Grupa Pancerna Kleist w XIX Korpusie Pancernym Guderiana (1.,2. i 10. Dywizja Pancerna). Wystawienie nastąpiło w rejonie Trewiru aż do granicy między Luksemburgiem a Belgią. Wypad do Francji nastąpił przez Ardeny w kierunku na Mozę i jej przekroczeniem pod Sedanem z atakiem 13.05. w rejonie Bazeilles. 13.05.1940 sierżant Rubart, 2./PzPiBtl 49, poprowadził w ramach ataku 10. Dywizji Pancernej oddział uderzeniowy składający się z 5 saperów i 6 żołnierzy piechoty w ataku przez Mozę pod Wadelincourt, na południe od Sedanu. Jako pierwszy i jedyny z użytych oddziałów uderzeniowych oddział uderzeniowy Rubartha, pomimo silnego ognia nieprzyjacielskiego, dotarł na pontonie na zachodni brzeg Mozy. Pod jego komendą, pomimo silnej obrony, zostało unieszkodliwionych 6 bunkrów. Sierżant Rubarth i jego ludzie dokonali dzięki temu wyłomu w linii nieprzyjacielskich umocnień i utrzymali ten przyczółek mostowy trzy godziny do nadejścia dalszych sił. Przez to jednostkową akcję atak 10.Dywizji Pancernej, który już z góry skazany był na niepowodzenie, paradoksalnie zakończył się sukcesem. Sierżant Rubarth działał samodzielnie zgodnie z taktyką i przejął inicjatywę. Z uwagi na te osiągnięcia został odznaczony Krzyżem Rycerskim i awansowany do stopnia podporucznika. Poległ 26.10.1941 w Rosji. Tyle tekst... Służe pomocą przy tłumaczeniu tego reportażu o Rubarthcie, który znalazłeś w korespondencji feldwebla. Losy zarówno Rubartha, jak i tego Twojego feldwebla na pewno da się ustalić. W razie czego pisz na priv. PozdrowieniaLeuthen
Sv Napisano 11 Marzec 2004 Napisano 11 Marzec 2004 Super dzieki...jak zauważyłem byl chyba saperem, a w Kostrzyniu stacjonowal jak sie troche doczytalem 68 Batalion Szkoleniowy Saperow - moglo to byc wiec niekoniecznie krewny autora listow ale np. znajomy lub zolnierz, ktorego On szkolil(?)Zrobilem skan ze strony gazetki, gdzie jest W.Rubarth ale niestety nie chce tu wejsc, chyba z uwagi na niewlasciwy format ( niestey sam nie mam dojscia do skanera wiec nie moge kombinowac....) wysle Ci na skrzynę ( adresat bedzie troche dziwny ale ze sluzbowej nie chce zapodawac:))...Nie moge odszyfrowac nazwiska nadawcy tych listow bo strasznie gryzmolil wiem ze odbiorca jednego byla Meta Sydow - to nazwisko jest na jednej urzedowej kopercie pisanej maszyna; nazwisko nadawcy moze brzemiec Erich Sydow ( Gefr. ),,,ale nie recze
Sv Napisano 12 Marzec 2004 Napisano 12 Marzec 2004 Leuthensuper dzieki za tego maila na priv. Skan moze jest kiepski bo sakanowal ktos obcy - ja bym pyknal lepiej ale niestety nie mam jak; jutro lecę na ..Szczecin:) wiec przywioze pare ciekawostek to moze pomozesz mi odgadnac parę sprawa,,,a na marginesie co to moze byc za odnznaka w ksztalcie tarczy rycerskiej ( podłużna ) - na tarczy z przodu jest krzyż z koleczkiem w srodku a z tylu pod spinka napis cos w tym stylu: normannich..(?)sv
Sv Napisano 12 Marzec 2004 Napisano 12 Marzec 2004 Dzieki J" - jam laik wiec mozesz mi powiedziec co to jest ta pomoc zimowa" ?Sv
Gość Napisano 12 Marzec 2004 Napisano 12 Marzec 2004 No to była taka akcja zbiórki pieniędzy i ubrań i za to się dostawało taki znaczek. Było na forum. W dziale indentyfikacja.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 12 Marzec 2004 Napisano 12 Marzec 2004 Dałeś na tej zbiórce kożuch ,który był niesamowicie potrzebny żołnierzom bohaterskiego Wehrmachtu pod Moskwą i dostawałeś w zamian taki znaczek :)pzdrbjar_1
Gość Napisano 12 Maj 2004 Napisano 12 Maj 2004 Hej Leuthen i co z moja gazetka do przetlumaczenia??? Gdziezes Pan zaginal??:)Sv
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.