LIBERTY1212 Napisano 17 Październik 2010 Autor Napisano 17 Październik 2010 Stało sie . Smigam od dwóch dni z Omegą i jak narazie sprzęt średni jeśli chodzi o osiągi. Owszem w powietrzu to kozak ale jeśli chodzi o glebę to już tak fajnie nie jest.Porównując z Acem 250 tylko trochę głębszy. Wiem bo na tym samym dolku testowałem kilka monet obiema wykrywkami.Wkurza mmnie te ciągle pikanie i fałszywe dzwięki. Początek nie wygląda zbyt fascynująco ale w poczekamy zobaczymy. Napewno dam znać na forum. Teraz czas na polemikę:-)
mklw Napisano 17 Październik 2010 Napisano 17 Październik 2010 z omega biegam od roku wiec kolego nie porównuj OMEGI z ACE250 bo to jak porównanie porsche i malucha, w ziemi jak i w powietrzu zasięgi są podobne, tzn nie odbiegają od siebie znacząco
LIBERTY1212 Napisano 17 Październik 2010 Autor Napisano 17 Październik 2010 To chyba te porsche kuleje skoro zasięgi podobne.
sebo_sek Napisano 17 Październik 2010 Napisano 17 Październik 2010 Jak ciągłe falsy to zmniejsz czułość. Nie wpłynie to na zasięg.
LIBERTY1212 Napisano 17 Październik 2010 Autor Napisano 17 Październik 2010 Dzięki stary. Tak kombinowałem i z tego co zauważylem to jakieś 5 stopni daje ok 1 cm zasięgu. Szczerze mówiąc od sprzetu za dwa tysiaki można oczekiwać więcej mocy. Pozdrawiam
jacho Napisano 18 Październik 2010 Napisano 18 Październik 2010 To dziwne. Bo za stroną http://detectorstuff.com/2009/06/22/teknetics-omega-review-and-11-dd-coil/cytuję:The first thought that pops in my mind when I think of the Omega? Buttery Smoothness! I dare say this is the “calmest” metal detector I’ve ever used…by calm, I mean there’s nearly no (as in ZERO) audio noise when it’s set correctly"i dodatkowoI have never, ever seen a great detector transformed into an AWESOME detector by something as simple as an optional coil! (simple for me to say…I didn’t have to design or build it!). The new coil makes the Omega into a butt kickin’ depth demon on par with (or exceeding) the “big boys” of the industry."Podsumowując. Jeśli omega jest WŁAŚCIWIE skonfigurowana to jest niesamowicie spokojna", nie generuje żadnych przypadkowych dźwięków.Dodatkowo nie warto oszczędzać i trzeba brać z cewką DD. Facio strasznie się podnieca jak zmiana cewki na DD czyni z dobrego wykrywacza, wykrywacz rewelacyjny/niesamowity itd.Wg. mnie podnieca się zbyt mocno ale coś w tym musi być.I z tym porównaniem do ACE to delikatnie mówiąc przesadziłeś :)
Enders Napisano 18 Październik 2010 Napisano 18 Październik 2010 Witam, no Omega jest na pewno głębsza od Ace, tutaj nie ma porównania. Zmiana czułości wpływa na zasięg, ale w tym przypadku nie będzie to duży spadek, najwyżej kilka cm.Może wadą Omegi jest delikatniejsze wykonanie od innych wykrywek, czy zanik ustawień po wyłączeniu i ponownym włączeniu. Ale to nie czyni z niej malucha" :D Pozdrawiam!
LIBERTY1212 Napisano 18 Październik 2010 Autor Napisano 18 Październik 2010 TO powiem tak. Zrobiłem dziś test z łuską od Mausera 20 cm ten sam test na ace ok 18-19 cm więc podobnie. Gleba w granicach 60(+-2) Moneta 2 kopiejki podobne osiągi dla dwóch wykrywaczy więc coś tu nie gra. Chyba że sprzęt wadliwy dotarł prosto od dystrybutora. Enderss robiłeś testy w glebie?
LIBERTY1212 Napisano 18 Październik 2010 Autor Napisano 18 Październik 2010 Dzięki temu będę miał punkt odniesienia do mojego egzemplarza. Pewniak w ręku i reklamacja gotowa.
emes Napisano 18 Październik 2010 Napisano 18 Październik 2010 Ja chodzę z omegą wyposażoną w sondę DD i w kwestii zasię gu to mogę potwierdzić że jest średnia,jeśli chodzi o popiardywanie-przerzuć się na częstotliwość nr 2,po dobrym dostrojeniu do gleby chodzę na czułości 99 i jest ok,trzeba biegać w słuchawkach,wtedy dobrze słychać wszelkie niuanse dzwiękowe...pozdr
LIBERTY1212 Napisano 18 Październik 2010 Autor Napisano 18 Październik 2010 Dzięki emes. Czyli jednak coś musi być na rzeczy z zasięgami. proszę o opinię kolejnych użytkownikow Omegipod kątem tylko i wyłącznie zasięgów.
pawel888 Napisano 18 Październik 2010 Napisano 18 Październik 2010 mklw napisał:w ziemi jak i w powietrzu zasięgi są podobne, tzn nie odbiegają od siebie znacząco" I tu się kolega myli, wpływ gruntu ma baaardzo duże znaczenie.Szczególnie przy wykrywaczach dynamicznych.<pozdro
FAGIL Napisano 19 Październik 2010 Napisano 19 Październik 2010 codzilem z 250 i zamienilem na omege na poczatku rozczarowanie poprawilem ustawienia porady z netu i jest owiele lepiej fero2 dyskr.18 czulosc99 i przy naladowanym aku jest ok na at i poncie lyka prad jak glupia trzeba ja dobrze poznac i wraca zadowolenie
Enders Napisano 20 Październik 2010 Napisano 20 Październik 2010 LIBERTY1212 zrobiłem a szybcika w glebie teścik z monetą 20 gr współczesnych. Ace 250 z cewką 9x12 łapie ją z ok 16 (+-2)cm.Omega z cewką 10" koncentryczną łapie ją (na 70% głośności) z ok 26 (+-3) cm. Czyli faktycznie może coś u Ciebie nie grać. Jeśli zakupiłeś w firmie T... to odeślij im, oni sprawdzą wykrywkę za darmo. Jeśli nic się nie da zrobić, dadzą nowy.
LIBERTY1212 Napisano 20 Październik 2010 Autor Napisano 20 Październik 2010 Dzięki Enders za teścik. Teraz już wiem napewno że sprzęt padnięty. Zasięg dla monety 20 to jakieś 13-14 cm o zgrozo. Monetę 2 zł widzi z 18 cm. Szkoda bo już zraziłem sie do marki. Jednak kupowanie 13 przynosi pecha;-) Pozdrawiam i wielkie dzięki dla wszystkich
Enders Napisano 21 Październik 2010 Napisano 21 Październik 2010 2zł w glebie to u mnie 32 cm. Zdrów!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.