Skocz do zawartości

dylemat... ACE 250, F2 czy Delta 4000

benekpe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam serdecznie.
Po kilkunastu dniach drążenia tematu mam nadal mętlik w głowie...
Wykrywacz chcę kupić dla mojego dorastającego syna - muszę wypracować jakiś kompromis - pomiędzy jakością i ceną.
Wynik kompromisu to właśnie te dwa modele wykrywacza F2 lub ACE 250. Niewykluczone, że okaże się że dzieciak troche się pobawi nową zabawką, i jak zwykle wyląduje ona w szafie albo na allegro. Dlatego jestem zdecydowany dać za używane modele ACE 250 lub F2 maksymalnie 600 - 700zł. Jak zauważyłem, te używane wykrywacze nadal są w cenie - różnica pomiędzy nowym a używanym modelem to zaledwie 150 - 200zł. I tu nasuwa się pytanie, czy nie lepiej zakupić całkiem nowy wykrywacz, którego po roku nawet dwóch i tak można odsprzedać za całkiem przyzwoitą cenę. I kolejny dylemat... czy dając 700zł za używanego F2 lub ACE 250 nie lepiej dopłacić niecałe 300zł i kupić np. nowego DELTA 4000? To jak czytałem z wypowiedzi użytkowników tego forum o klasę lepszy wykrywacz aniżeli tamte dwa modele... Zdecydowany jestem na te konkretne modele - bo mam wrażenie że są one optymalnym wyborem dla początkującego poszukiwacza skarbów"... Proszę więc o radę czy w tej sytuacji lepszym rozwiązaniem byłby zakup nowego czy raczej używanego niewiele tańszego sprzętu. Zdrowy rozsądek podpowiada mi bym jednak kupił nowy wykrywacz... Pozdrawiam i czekam na opinie na ten temat.
Napisano
Zaraz ktoś ci napiszę, że ACE to najlepszy wykrywacz i to będzie dobry wybór. Jeśli chcesz aby syn pochodził dłużej kup nowy. Bez wątpienia syna to wciągnie. Kupiłbym na twoim miejscu Deltę, a jak nie to chociaż nowego F2.

pozdro.
Napisano
okrężna ma racje ja też po tygodniu sprzedałem delte,wzbudza się bez powodu,dźwięki ma bardzo nie przyjemne jak ze starej gry komputerowej,ogólnie to jest bounty hunter,zasięg bardzo przeciętny,moim zdaniem ace jest lepszy też go posiadałem.
Napisano
Dzięki koledzy za cenne rady. Wczoraj udało mi się zakupić Fishera F2 zaledwie kilka razy używanego, oczywiście na gwarancji za 600zł. Sądzę że czas zweryfikuje zapał mojego syna do poszukiwań. A może sam połknę bakcyla? Kto wie? W najgorszym wypadku odsprzedam go na aukcji albo jak będzie taka potrzeba zakupie drugi dla syna a ten zostawię sobie.
Skorzystam z okazji i zapytam się Was o inną kwestię...
Samo posiadanie wykrywacza jak sadzę nie jest zabronione...a używanie go w terenie budzi powszechne kontrowersje.
Czy zdarzają się wam spotkania ze służbami mundurowymi pracownikami leśnymi? Jak się wówczas tłumaczycie?
Napisano
Nie porownywalem zasiegow, ale gdy ściszy się głośnik poniżej połowy skali, to wysoki dźwięk sygnalizujący znalezienie monety, jest ledwie słyszalny - takich numerow ACE nie robi :)
Napisano
Delta jest o niebo lepszym wykrywaczem od Ace i f2 tym którym przeszkadza dźwięk to tak samo jak baletnicy rąbek u spódnicy, a że się wzbudza to trzeba zmniejszyc czułość a nie chodzić na max,na maxie Ace i F2 też szaleja strasznie....
Napisano
jeszcze dodam że deltą nie znajdziesz np aluminiowej manierki czy miski,delta nie widzi dużych aluminiowych przedmiotów!!! jest o tym dyskusja na forum PS ja jako że nie miałem miski ani manierki do testu użyłem aluminiowego dekla od silnika simsona i delta ledwo pierdziała z 5cm!!na allegro ostatnio bardzo dużo pojawia się używanych kilku miesięcznych delt to o czymś świadczy.
A na marginesie już troszkę sprzętów miałem i jednak wrócę do prostych analogowo gałkowych sprzętów.
Napisano
Widzę, że kolega okrezna5 nie jest zbyt doświadczony. Jak widzisz kolego, wykrywacz wzbudza się w przypadku, jeżeli chodzisz na wysokiej czułości. Dodatkowo wchodzą w grę linie WN, itp., ale to mniejszość. Deltę posiadałem przez ponad 3 miesiące, zamieniłem na Omegę, i muszę powiedzieć, że żadnego wzbudzenia przy chodzeniu na czułości poniżej 10 nie doświadczyłem. Widocznie u Ciebie albo czułość, albo dyskryminacja - może co kawałek leżał gwóźdź lub chodziłeś na Śląsku :D

Delta to o wiele lepsza wykrywka od F2 czy Ace. Bliżej jej do F2 (jakościowo), bo produkowana przez tę samą fabrykę. Dodatkowo z cewką 11 DD wymiata, ale na 8" też nie jest źle. Z tych wszystkich 3 tutaj wymienionych polecam Deltę - kilka słów o niej - znakomita jakość wykonania, waga, zasięg, poprawność ID, itp.

A co do harmonijnie zmniejszającego się dźwięku w zależności od głębokości zalegania przedmiotu - wersje Delty A1 (te starsze, bez dużego jacka)nie miały takiej opcji".

Pozdrawiam!
Napisano
Delcie bliżej do F2 niż Ace pod względem wykonania, a osiągami najbliżej jej do Fishera F4.
Z tych wykrywaczy najlepsza będzie Delta, jednak nie wiem, czy będzie dobra na początek.
Wydaje mi się, że w tym wypadku najlepszym z podanych wykrywaczy będzie, ze względu na wiek poszukiwacza (zakładam, że poniżej 15), Ace 250, jednak radziłbym się jeszcze zastanowić nad Tesoro Compadre i uMax.
Napisano
Cpt.Nemo nie rozumiem jaki masz interes w tak usilnym promowaniu Ace. W innym wątku starasz się nawet wykazać jego wyższość na Proximą, z którą ie masz doświadczeń. Dla mnie twoje opinie są kompletnie nie obiektywne.
Napisano
Cpt.Nemo pisze, że ACE nie robi takich numerów jak delta przy wyciszonym głośniku - no oczywiście, że nie robi bo ACE nie ściszysz. ot taka mała różnica.
Ja też nie rozumiem, dlaczego Cpt.Nemo tak promuje ACE?
Ktoś jeszcze pisał, że Delata sama się wzbudza- mniejsza czułość około 7 i szafa gra.
Jak dla mnie Delta jest ok i nawet pozwole sobie porównać ją do F4.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie