bjar_1 Napisano 11 Październik 2010 Autor Napisano 11 Październik 2010 Ostatnio posiadłem takiego oto podoficera" M95 z rzadszej wytwórni - L.Zeitler...
bjar_1 Napisano 11 Październik 2010 Autor Napisano 11 Październik 2010 ...i mam pytanie dotyczące tego bicia S" - patrząc na organizację CK-Armii samo S" nie ma sensu, na jednym z forów znalazłem informację, że tak sygnowane były bagnety gwardii przybocznej Prezydenta Czechosłowacji (I have no idea on the unit marking--S supposedly stands for Prague Castle Guard -Presidents honour guard," but that is assuming that it is a Czech marking). O co chodzi z tym S"?
zukuri Napisano 22 Październik 2010 Napisano 22 Październik 2010 Zerknij tu:http://bajo.cz.sweb.cz/clanky/Znaceni_ceskoslovenskych_bodaku_cl.1.pdfNa dole strony masz spis bić z identyfikacją formacji. Jest też i S" ...Pozdrawiam, Piotr.
bjar_1 Napisano 14 Październik 2010 Autor Napisano 14 Październik 2010 Dzięki za odpowiedź. Tak podejrzewałem, że trafił do mnie z jakiejś giełdy...pzdr
por.pil.020 Napisano 12 Październik 2010 Napisano 12 Październik 2010 hmm... gdzieś już widziałem ten właśnie bagnet, chyba na jakimś targu staroci :)Tak, S" było sygnaturą stosowaną w czechosłowacji w okresie międzywojennym, niestety czy była to gwardia prezydenta tego nie wiem. Wiem natomiast, że ta mała wiedeńska wytwórnia zeitler specjalizowała się po wojnie w produkcji pamiątkowych i prywatnych bagnetów.
Pytanie
bjar_1
Ostatnio posiadłem takiego oto podoficera" M95 z rzadszej wytwórni - L.Zeitler...
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.